Rekabetçi genişbant piyasasına dönüş şart
AB’ye Katılım Öncesi Yardım Aracı Projeleri kapsamında yürütülen; ‘Elektronik Haberleşme Sektöründe Rekabet Karşıtı Davranışların Önlenmesine İlişkin Teknik Yardım Projesi’nin kapanışı yapıldı.
BTK tarafından, AB’ye Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Projeleri kapsamında yürütülen; ‘Elektronik Haberleşme Sektöründe Rekabet Karşıtı Davranışların Önlenmesine İlişkin Teknik Yardım Projesi’ Kapanış Programı 11 Haziran’da Ankara’da gerçekleştirildi. AB müktesebatına uygun bir şekilde fiyat bazlı ve fiyat dışı rekabet davranışlarının değerlendirilmesi, engellenmesi ve pazarda sürdürülebilir etkin rekabetin sağlanması amacıyla 20 Haziran 2013 tarihi itibarıyla başlatılan ve 12 aylık uygulama süresinde WIK Consult GmbH ile Deloitte Danışmanlık konsorsiyumu tarafından faaliyetleri gerçekleştirilen projede sona gelindi. Projenin kapanış toplantısında; BTK Kurul II. Başkanı Musa Şahin ile BTK Sektörel Rekabet Dairesi Başkanı M. Bilal Ünver’in açılış konuşmalarının ardından danışman şirket adına Dr. Ulrich Stumpf ‘Düzenleyici Hedef olarak Fiyat Dışı Ayrım Gözetme’ konulu sunumunu gerçekleştirdi. RTR’den Anton Schwarz ve AGCOM’dan Davide Gallino sunumlarını gerçekleştirdi.
AB müktesebatına
uygun rekabet
Toplantıda Musa Şahin, Türkiye’nin, AB regülasyon ve kanunlarını kararlılıkla takip eden bir ülke olarak rekabetçi bir genişbant piyasasına dönüşmede mesafe katetmesi gerektiğini belirterek, “BTK, ilgili piyasadaki rekabet önleyici hareketlere karşı birçok adım atmış olup, yasal mevzuatlar çıkarıp üç turdan oluşan pazar analizleri gerçekleştirmiştir” ifadesini kullandı. Türkiye’nin halen regülasyon mekanizmasını AB mevzuatına paralel konumlandıramadığına işaret etti.
BTK tarafından 2013 yılında başlatılan proje ihalesini kazanan WIK Consult GmbH ile Deloitte Danışmanlık konsorsiyumu tarafından 12 aylık uygulama süresinde gerçekleştirilen faaliyetler çerçevesinde, AB müktesebatına uygun şekilde fiyat bazlı ve fiyat dışı rekabet davranışlarının değerlendirilmesi, engellenmesi ve pazarda sürdürülebilir etkin rekabetin sağlanması ana hedef olarak belirlendi.