Adli bilişimde farkındalık için bir adım
Ankara’da Atılım Üniversitesi Bilgisayar Mühendisiliği Bölümü ve Adli Bilişim Derneği’nin işbirliği ile düzenlenen Adli Bilişim Semineri 13 Haziran tarihinde gerçekleştirildi. Atılım Üniversitesi’nde organize edilen seminerin açılış konuşmasında; Adli Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Semih Dokurer, günümüzde bilişim suçları etkisini gösterirken, suçluları tespit edebilmek amacıyla adli bilişim disiplinin çalıştığını kaydetti ve “Artık adli bilişim disiplini; üniversitelerde lisans/yüksek lisans dersleri olarak veriliyor. Kolluk kuvvetlerince uygulanıyor, hukukçular tarafından kanunlarımızda tanımı yapılıyor, özel sektörde birçok şirket tarafından danışmanlık hizmeti olarak veriliyor” açıklamasını yaptı.
Adli Bilişim Derneği’nin, adli bilişim alanında çalışan insanları bir araya getirmek için kurulduğunun altını çizen Dokurer, oluşturulacak standartların belirlenmesi, ülkemizde yapılacak düzenlemeler için de etkin bir STK olma görevini üstlendiklerini vurguladı. Dokurer, adli bilişimde veri kurtarma teknikleri hakkında detaylı bilgi verirken “Yazılımlara sadece adli bilişim inceleme yazılımı olarak değil, veri kurtarma yazılımı olarak da bakmak gerekir. Veri kurtarma süreci çok önemli; elimizde mümkün olduğunca anlamlandıracağımız veri olmalı” dedi.
‘Adli Bilişim Süreçlerinde Bilişimci’ başlıklı bir sunum yapan Atılım Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği bölümünden Yrd. Doç. Dr. Atila Bostan, adli bilişimde formal eğitimin verilmemekte olduğuna işaret ederek nelerin adli delil olabileceği konusunda bilgilerinin olmadığını belirtti. Bostan, gerçek hayat uygulamalarının öğrencilerle paylaşılmasının gerekliliğine vurgu yapıp olay kayıt sistemlerinin çalışıyor olmasına ve uygun şekilde arşivlenmesinin önemine dikkat çekti.