KOBİ’leri ihracata zorlayacak mekanizmalar kurgulanmalı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, OSTİM’i ziyaret ederek bölge hakkında bilgiler aldı. Bakan Işık, OSTİM ziyaretinde; “Türkiye’nin geleceği üretimdedir. Birinci önceliğimiz yerli üretimdir” dedi. Programın ilk kısmında OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, kurumsal projeler, kümelenme, sanal fabrika, temiz üretim, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını anlattı. Sunumunda bilgiye dayalı üretimin önemini vurgulayan Aydın, “Sanal fabrika projemizi başarabilirsek bunu ülkemizin diğer sanayi bölgelerine de uyarlayabiliriz. OSTİM’i gelecekte temiz üretim bölgesine dönüştürmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, OSTİM’in çalışmalarında en önemli destekçilerden biri olduğunu kaydeden Aydın, yerli ve milli üretimin Türk sanayisi açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Ankara metrosunda getirilen yüzde 51 ‘offset’ zorunluluğunun sanayiciler üzerindeki olumlu etkilerini aktaran Orhan Aydın, “Türkiye raylı sistemlerin tamamını yapabilir. Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) sayesinde iyi bir noktaya ve somut proje üretme aşamasına geldik” diye konuştu. Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ziya Burhanettin Güvenç de “Yenilikçilik için kümelenmeler desteklenmeli. Offset planlaması kümelerde yapılmalı. Teknoloji tufanına karşı en uygun model kümelenmedir” dedi.
Türkiye’deki OSB modeli dünyaya örnek oldu
Türkiye’de bireysel yeteneklerin iyi ancak birlikte iş yapma kültürünün zayıf olduğunu söyleyen Fikri Işık, Türkiye’nin geleceğinin üretimde olduğunu belirtti. Teknoloji düzeyinin arttıkça bunun şirket kârlılıklarına olumlu yansıdığını hatırlatan Işık, aynı büyüklükte olan şirketlerden; ihracat yapanın yapmayana göre iki kat fazla kâr ettiğini açıkladı ve “Teknolojik ürün seviyesini zorluyoruz. Katma değeri ve rekabet avantajı yüksek ürünler üreteceğiz. KOBİ’leri ihracata zorlayacak mekanizmaların kurgulanması gerekiyor. OSTİM artık kabuğunu kırmış. 5 bin 200 adet işletmenin olduğu, kümelenme modelini başarıyla uygulayan bir yapı oluşmuş. Birlikte iş yapma kültürü konusunda daha almamız gereken çok mesafe var. Bugün bu birlikte iş yapma kültürünün kazanılması için de OSTİM’de yapılan çalışmaları görmek beni çok memnun etti. Türkiye’deki OSB modeli dünyaya örnek bir model oldu” yorumunu yaptı.