Red Hat büyük müşteriler için Türkiye’de
Red Hat Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Başkan Yardımcısı Michel Isnard ile Red Hat’in Türkiye hedeflerini konuştuk.
Red Hat’in Türkiye’de ofis açması Türkiye BT pazarı açısından ne anlama geliyor?
Şu anda bulunduğumuz her ülkede pazara hem doğrudan olarak hem de dolaylı olarak hizmet veriyoruz. Pazara direkt olarak hizmet verdiğimiz, doğrudan satış yaptığımız, ya da ortaklarımız aracılığıyla satış yaptığımız her çeşit senaryo mevcut. Biz Türkiye’de pazarda doğrudan varlık göstermeyi özellikle büyük ölçekli kurumlar için istiyoruz çünkü bunun daha etkili olacağına inanıyoruz ve bize gelen talep de bu yönde. Stratejik kararlarına etki etmesini öngördükleri birtakım ürünlerini kullanmaya karar verdiklerinde, bu ürün ve hizmetleri alacakları sağlayıcılarının ve kuruluşların yerel pazarda doğrudan varlık göstermesini bekliyorlar. Red Hat olarak Türkiye pazarında hızla büyümek için pazarda doğrudan varlık göstermemiz bir gereklilikti.
Türkiye’deki başlıca stratejileriniz neler? Dünya çapındaki stratejilerinizle kıyasladığınız zaman nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye için dünya çapındaki kurumsal stratejilerden farklı bir stratejimiz yok. Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de uygulamak istediğimiz strateji, müşterilerimize uçtan uca hizmet sunan bir altyapı sağlayıcısı olmak, onların stratejik kararlarının bir parçası olmaktır. Kendi deyimimizle ‘stratejik danışmanları’ olmaktır. Müşterilerimi çığır açan, stratejilerinde fark yaratacak, alternatif çözümler sunmak istiyoruz. Yani, müşterilerimize şu an sahip oldukları iş yapış şekillerine yeni bir yaklaşım getirerek işlerinde yardımcı olmak istiyoruz.
Türk müşteriler neden Red Hat gibi bir açık kaynak çözümünü tercih etmeliler?
Açık kaynak tabanlı çözümlerin gerçek gücünün 3-4 unsurdan oluştuğunu düşünüyoruz. Birincisi, adından anlaşılacağı üzere açık olması. Biz kaynak koduna erişim sunuyoruz, müşterilerimizin bizimle çalışıp çalışmak istememe kararlarında özgür kalmalarını sağlıyoruz. Bu karar aşamasında çok önemli kriterlerden bir tanesi. İkinci önemli unsur ise Büyük Veri, Bulut, Mobilite, DevOps gibi yeni konseptleri göz önünde bulundurursak – tamamının açık kaynaklı çözümler üzerinde yürüdüğünü görürüz. Birçok çığır açan yenilik açık kaynaklı altyapı olmadan var olamazdı. Yani yenilik olgusu, açık kaynakla yakından bağlantılıdır ve bu büyük fark yaratan bir unsur; çünkü yeniliğin herkes için kullanılabilir olmasını sağlıyoruz.
Sanılanın aksine firmaya özel yazılım çözümleri, sadece belirli yazılım editörleri tarafından yürütülüyor. Ve inovasyon sadece eğer kendileri için iyiyse piyasaya sürülüyor, yani müşteri için gerekli olması kriterine bağlı olarak değil. Açık kaynağın diğer avantajları ise güvenilirlik, performans, müşterilere hizmet sunma seviyesidir. Açık kaynak çözümlerinin işlevsellik ve yetenek zenginliği ise müşterinin seçim sürecini belirleyen diğer bir unsurdur.
Son olarak, esasen Red Hat’in iş modeli müşterilere kendi BT ortamlarında yenilik yapabilecekleri özgürlüğü tanıyor ve kurumun en büyük farkı lisans satış sistemi yerine abonelik satışına dayanıyor olması.
Sizce herhangi bir şirket açık kaynaklı bir proje üzerinde çalışarak nasıl kazanç sağlayabilir?
Red Hat hakkında son mali yıl içinde 1,5 milyar dolardan daha fazla gelir elde etmiş bir şirket. Bunun sebebi, ekosistem tarafından geliştirilen ürünleri gelir kaynağına dönüştürüyor olmamız ve bu strateji aynı zamanda Red Hat ürünlerinin gelişimine de büyük katkı sağlıyor. Bunun yanında çoklu platformlarda sertifikasyon, eğitimler gibi profesyonel hizmetlerden oluşan yüksek katma değerli destekler sunuyoruz. Ürünün kendisi açık kaynaklı olsa da, bizim üzerine geliştirdiğimiz ek değerler benzersizdir ve bu şekilde de açık kaynaklı projeleri bizler açısından ticari gelir kaynağına dönüştürüyoruz. Açık kaynaklı ürünlerin üzerine eşsiz, yüksek seviyeli, etkili hizmetleri koymayı başaran her şirket kâr sağlayacaktır. Bu tamimiyle, bizim felsefemizde de açıkça yer alan kalite, yetenek, yenilik ve müşteri odaklı olmayla alakalı. Biz gerçekten müşterileri memnuniyeti sağlamak için çalışıyoruz. Bu yaklaşımı benimseyen her şirket kâr edecektir.