Sektör güçlerini birleştirdi bölgeye açılıyor
Türkiye’deki 3 önemli şirketin birleşmesiyle oluşan Acron’un öyküsünü Acron Bilişim Genel Müdürü Semih Gür’den dinledik.
Birleşme süreci nasıl gerçekleşti?
Acron çatısı altında; “BIZCON, UNITEAM ve MBIS” firmalarını birleştirdik. Her 3 şirket de SAP’deki en yüksek iş ortaklığı seviyesinde (SAP Gold Partner) çalışan firmalardı. Bu şirketler birbirine yabancı kurumlar değildi. Daha önceden SAP’nin ana yüklenici olduğu projelerde beraber çalışmıştılar. Firmaların kurucularının büyük bölümü de daha önce SAP’de birlikte çalışmış danışmanlar. Hepsinin ortak özelliği, danışmanlar tarafından kurulan yerel sermayeli firmalar olmaları.
Bu şirketleri birleştirmeye şu nedenle karar verdik. Hepsi SAP danışmanı olsalar dahi, farklı uzmanlık alanlarında kendilerini geliştirmiş kurumlardı. Örneğin Uniteam sektördeki 22 senelik tecrübesiyle başta demir çelik sektöründe olmak üzere, Türkiye’de birçok önemli SAP projesini başarıyla hayata geçirmiş, MBIS sektördeki 15 senelik tecrübesiyle otomotiv, ilaç, gıda, kimya gibi sektörlerde, proje yönetim alt yapısı, destek merkezi ve iş süreci danışmanlığı gibi konularda kendini geliştirmiş bir firmaydı. Bizcon, bu firmalarla karşılaştırıldığında daha genç bir kurumdu. Bizcon 2009 yılında kuruldu ancak iş analitikleri, hazine ve risk yönetimi gibi ERP dışındaki alanlarda ciddi bir birikimi vardı. Bizcon’un büyük bir teknoloji takımı, insan kaynakları ekibi vardı. Dolayısıyla bu üç firma, birbirinin rakibi gibi algılansa da aslında hem sektörel hem de ürün anlamında birbirinden farklı uzmanlık alanlarına sahiptiler.
Birleşmeden sonra ortaya çıkan Acron’un iç yapısını anlatabilir misiniz?
Acron kurulduktan sonra, Bizcon, MBIS, Uniteam’in sahip olmadığı belli sektörel alanlarda ve ürün alanında da bilgi transferini devam ettirdik. Bu kapsamda Mayıs 2014’ten itibaren, perakende sektörü ve elektrik, su, gaz dağıtım sektöründe proje tecrübeleri olan Elis firması bize katıldı.
Acron şu an 420’den fazla personele sahip. Tüm danışmanlık ekiplerimizin, proje üretim ofisimizin, süreç ve modelleme kaynaklarımızın yer aldığı “Saha Operasyonları” departmanımızda 350’den fazla danışmanımız çalışıyor. Destek merkezimiz var, burada hali hazırda SAP kullanan, canlı kullanımda olan müşterilerimize 40’tan fazla personelimizle, yardım masası hizmetleri sağlıyoruz. İş geliştirme departmanımız, ürün ve teknoloji geliştirme konusunda çalışıyor. Sektörel servis paketleri ve ürünler geliştiriyor.
Sektörde yetişmiş eleman sıkıntısından çokça söz ediliyor. Acron olarak buna yönelik bir çalışmanız var mı?
Acron büyümeye devam eden bir kurum olmayı hedefliyor. Personel sayımızı sürekli ve her alanda artırmayı düşünüyoruz. Bu anlamda danışman yetiştirme programlarımız var. Bu yıl 200’den fazla yeni üniversite mezunuyla mülakat yapıyoruz. Bunların arasından 50-60 adayı seçerek, yaklaşık 2 aylık bir eğitim programına tabi tutacağız. Bu eğitim süreci sonunda katılımcıların SAP’nin uygulama alanları, modülleri, ürünleri ve proje metodolojimiz konusunda genel de olsa bir fikre sahip olmasını amaçlıyoruz. Bu çalışma sonunda, çalışmaya katılan kişilere, şirketimizde danışman olarak çalışabilme imkânı sunacağız.
Acron, Türkiye’de danışmanlık sektörüne nasıl bakıyor? Sektörü kısaca değerlendirir misiniz?
Benim içinde olduğum 15 yıllık süreç boyunca danışmanlık sektörü büyüdü ve büyümeye de devam edeceğini düşünüyorum. Bugün danışmanlık sektöründe, daha fazla uzmanlık alanı var, bu anlamda sektör daha zor bir hale geldi diyebiliriz. Geçmişe göre birçok farklı ürün ve hizmet var. Bunlara göre farklı uzmanlık alanlarına danışmanlarımızı yönlendirmemiz, onlara yatırım yapmamız, eğitmemiz, sertifikasyon süreçlerini takip etmemiz gerekiyor. Acron bu konuda da ciddi yatırım yapan bir firma. Acron’un kurucusu olan şirketler, son 4 yılın 3’ünde en çok sertifika veren iş ortağı ödüllerini aldılar. Yeni yetişen arkadaşlarımıza da yine SAP ürünlerini öğrenmeleri ve danışmanlık sektörü içinde ilerlemeleri için imkân tanıyoruz.
Bulut Bilişim alt yapısına yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bu manada belki abonelik modeliyle kullanılabilecek geçmişteki servis alt yapısından farklı bir alt yapıya sahip ürünlerle de yine danışmanlık hizmetlerimizi zenginleştirmeye ve çeşitlendirmeye çalışacağız.
Geçmişte üniversitelerle ortak programlar yürüttük. Üniversiteden mezun olma aşamasında olan kişilerin kariyer seçimlerini daha doğru yapabilmesi için çeşitli bilgilendirmelerde bulunduk. Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri ve Okan Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’yle beraber, seminer programları gerçekleştirdik. Üniversitelerle iş birliğimizi artırmak istiyoruz.
Gelecek dönem için planlarınız nelerdir?
Gelecekte Acron’u sadece Türkiye’de değil, bölgesel pazarlamada lider danışmanlık firmalarından biri olarak görmek istiyoruz. Orta Doğu pazarındaki varlığımızı, yeni gelişen bulut teknolojisiyle ilgili gelirlerimizi ve pazar payımızı artırmak istiyoruz. Danışmanlık alanında, hem iş analitikleri hem de kurumsal kaynak planlaması pazarında, Türkiye’nin büyümesine koşut olarak ekiplerimizin daha çevik, hızlı uygulamalar yapan, daha büyük ekiplere dönüşebileceğini düşünüyoruz. Müşteri ağımızın gelişmesiyle, destek merkezimizin 100 danışmanın üzerinde bir istihdam sağlamasını planlıyoruz.