Alışverişin, indirimin, kuponun herkese eşit mesafedeki arama motoru
Kıdemli bir blogger olduğu gibi, Groupon Türkiye yapısında da yer almış bir isim Natali Yeşilbahar. Son girişimi ise kuruluşundan birkaç ay sonra Endeavor girişim adayı olan Vitringez.com.
Markalar, her ölçekte e-ticaret siteleri ve tasarımcılar bu sitede yerini alıyor, bir alışveriş merkezinin eşit şartlarda tüketiciye seslenen mağazaları oluyor. Tüketiciler aradıkları ürün ve fiyat aralığında tercihlerine tüm bu platformlarda eşit erişim imkânına sahip. Detayları, hedefleri ve bu yapıya tüm tarafların bakış açısını Yeşilbahar ile konuştuk:
Vitringez fikri nereden çıktı?
Fiyat kıyaslama alanında var olan siteler daha çok teknoloji ürünleri alanında bu işlevi sunuyor. Ben 3 yıldır her şeyimi internetten alıyorum. Bu hayatımı çok kolaylaştırıyor. Ama aradığım bir spor ayakkabıyı internette bulamadım, mağazada da numarası yoktu. En sonunda bir şekilde ayakkabıyı buldum ama zaman harcamış olmaktan rahatsız oldum. Oysa bir sitede istediğim ürünü, istediğim fiyat aralığında ve özellikte arama imkanım olsa… Ortağım Önder Göğebakan ile bu konuda çalışmalara başladık. İlk 3-4 ay araştırma yaptık, kullanıcılara ve markalara gittik. Sonuçta iki taraf arasında köprüyüz. Bir tarafta da yeni kurulan e-ticaret sitelerine destek veriyoruz.
Siz burada nasıl etkili oluyorsunuz?
Yeni kurulan ve kendini tanıtması kolay olmayan e-ticaret sitesini yapımıza ekliyoruz. 110’dan fazla e-ticaret sitesi ile çalışıyoruz şu an ve 1 milyondan fazla ürün var bu yapıda. Kadın, erkek, çocuk, ev başlıklarında tüm ürünler sitede. Bir anne ‘bebek tulumu’ yazdığında karşısına tüm markaların tulumları ve fiyatları geliyor. Yeni açılan bir e-ticaret sitesi, bu sektörün büyükleri ile aynı kategoride oluyor. Yani herkes eşit yarışıyor. Ziyaretçilerimiz yeniliklere açık. Özellikle tek kategoride tek ürüne odaklı satış yapan e-ticaret sitelerine destek oluyoruz. Arama motorları önemli, ama ‘alışverişin moda ve arama motoru’ mottomuz söz konusu. Burada bir alışveriş merkezinde dolaşıyor gibisiniz. Hem de belli fiyat aralığını belirleyerek, o fiyat aralığındaki ayakkabılara bakabilirsiniz. Yani bir alışveriş merkezindeki gibi boşa vakit geçirmezsiniz.
Siteyi ne zaman bilfiil hayata geçirdiniz?
2013 Kasım’da. Öncesinde ise beta sürecimiz vardı. Bu yapıda e-ticaret siteleri ile birlikte çalışıyoruz. Kuruluş hedefimiz zaten bir platform olarak kendimizi tanıtmak ve sitelere doğru trafiği yollamak. Bizden, ilgili sitelere gidenlerin o sitelerde kalma oranları yüksek.
E-alışveriş sitelerini seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?
Bu konuda kurallarımız var ve her ‘e-ticaret yapıyorum’ diyen site, bu platformda yer alamaz. Bizler uzun yıllardır e-ticaret işinin içindeyiz. Bu nedenle sektör bilgimiz, asla çalışmayacağımız markalar ve siteler var. Buna karşılık bizde tasarımcılar da ürünlerini sergileyip tanıtma imkânı buluyor. Ödeme sistemlerini ve sitenin işleyişini kontrol ediyoruz. Siteler yapımızda yerini aldıktan sonra kullanıcı odaklı problemler varsa bizzat ben ilgileniyorum. Bu geri dönüşler ışığında siteleri bilgilendiriyor ve süreçlerini iyileştiriyoruz. Bütün teknik kodlama burada. Markalardan da Vitringez’e özel kuponlar alıyoruz.
Bu kuponlar nasıl kullanılıyor?
İlgili site veya markadan daha uygun fiyata ürün alınabilmesi böylece söz konusu oluyor. Bu yüzden tekrar giriş yapan ziyaretçi sayımız yüksek. Yatırımcıların en çok sorduğu soru bu: Neden bir daha sizin sitenize gelsinler? Çünkü kuponlarımız var. Böylece tüketici aradığını bulup onları daha uygun fiyata alabiliyor. Markalar sunumlarını satışa döndürmek için bu kuponları veriyor. E-ticaret siteleri bu kuponları kendi pazarlama araçları olarak görüyorlar.
Platform nasıl bir dağılım sergiliyor?
Bu yapıyı 4’e ayırıyoruz. İlki büyük alışveriş siteleri. İkincisi dışarda mağazası olan perakende siteleri. Üçüncüsü tek ürün sunan siteler. Dördüncü olarak da tasarımcılar. Beşinci olarak yurtdışından Türkiye’ye ürün getiren siteleri de eklemeye başladık. Böylece kullanıcının alternatiflerini artırıyoruz.
Bu yapıya dahil olmak için teknik açıdan ne gerekiyor?
Tüm bu farklı yapılara yönelik hazırlık yaptık. Bu yönümüzle aslında bir teknoloji firmasıyız. XML yapısı ile bu siteler çok pratik biçimde yapımıza bağlanıp link verebiliyor. Bir mağaza link atıyor bize ve iş sıramıza giriyor, testleri yapıldıktan sonra 2 gün içinde yapımıza bağlıyoruz. Bu kadar pratik olduğu için yeni e-ticaret siteleri bize çok geliyor. İsteyen markalara özel projeler yapıyoruz. İçerik bölümümüz, blogger’larımız var ve örneğin yeni markaları bloggerlar’ımız deniyor, bununla ilgili içerik yazıyor, sosyal medya paylaşımları yapılıyor. Kuponu olanlar ise en çok tıklananlar.
Yani kuponlara ilgi yoğun.
Evet, bizde ayrıca kupon sayfası da var. Birçok insan direkt bunlara bakıyor, arama yapmıyor. ‘İndirim alarmı’ yapısı ile tüketici indirimden haberdar olabiliyor. Böylece sitenin tüketiciyi bilgilendirmesine fırsat sunuyoruz.
Bu yapıda kaç marka, kaç site ve mağaza var?
Vitringez üyelik gerektirmiyor. ‘Moda ve alışverişin arama motoru’ yapısında kişi aradığını bulup ilgili e-ticaret sitesine gitsin ve üyeliği oradan yapsın istiyoruz. 1 milyon 400 bin ürün var ve bu sayı sürekli artıyor. Çünkü toplam ürün sayısı, sisteme dahil olan yeni sitelerle sürekli artıyor. 100’ün üstünde e-ticaret sitesi ve bu başlıkta da sürekli başvurular var. Marka sayısı ise 110 bin. Büyük bir alışveriş sitesi, küçük ölçekli bir site ve bir tasarımcının sitesi bu yapıda eşit şartlarda yarışıyor.
Peki ya mobil erişim?
Mobil için araştırmalara başladık. Kullanıcı deneyimini ölçümlüyoruz sürekli. Bunların ışığında uygulamamızı en kısa zamanda yapacağız. Bu işte uygulama gerekli. Ama dikkatli adım atmak istiyoruz.
Alışveriş siteleri, markalar bu havuz yapısına nasıl bakıyor?
E-ticaret siteleri bu yapıya olumlu bakıyor. Birçok perakende şirketi de çevrimiçi dünyayı keşfetti. Ama e-ticaret sitesi olmayan bazı büyük markalar da var. Türkiye e-alışverişi keşfettikçe, birçok marka bu konuya eğiliyor, şirket içinde ayrı birimler oluşturuyor. Biz de bu yapıda onlara yol gösteriyoruz. Bazı tüketiciler çok sevdikleri markaların alışveriş sitelerinin olduğunu bilmeyebiliyor. Ama sitemizde bunu görüp o markanın sitesine üye olup düzenli bilgilendirilme imkânına sahip oluyor. Bu, marka için CRM adına önemli bir adım. Bizde markaların en sevdiği şey fiyata göre arama. Burada her türlü fiyat aralığında her türlü ürün var. Bu yapı ile doğrudan hedef kitlesi ile bağlantı kurabiliyor.
Endeavor girişimci adayı seçildiniz. Bu konuda ne gibi çalışmalar yürütüldü?
Evet, ülke jürisinden geçtik ve girişimci adayı olduk. Bundan sonra uluslararası jüriye çıkıyor ve ‘girişimci’ olunuyor. Yaz sonunda da bu kategoride yerimizi alacağımıza inanıyoruz.
Bu yapıyı dünyaya açmayı düşünür müsünüz?
Kesinlikle. Altyapımız buna uygun. Her şeyimizi İngilizce yaptık. Türkiye bizim için pilot bölge ve diğer ülkeleri de hedefliyoruz orta ve uzun vadede.
Tüketici dönüşleri nasıl?
İndirim ve moda alarmı uygulamaları çok beğeniliyor. İndirim konusunda haberdar olmanın yanında ‘bir markanın yeni ürünü gelince haber ver’ diyebiliyorsunuz. Sosyal medyada da haberleşiyorlar, bizimle de. Onları gerektiği biçimde bilgilendiriyor, söz konusu marka veya site için referans olduğumuzu belirtiyoruz. Böylece yeni markamlar veya sitelerin imajlarını da destekliyoruz. Kullanıcıların sayfalarda kalma oranları da bunun bir sonucu olarak sürekli yükseliyor. Tekrar gelen müşteri oranlarımız da yüksek. Sonuçta her marka ve siteye büyük bir AVM’de eşit şartlarda yer alma imkânı veriyor, tüketiciye aradığını kategorilerine bağlı olarak hızla ulaşma ve doğru siteden edinme imkânı sunuyoruz.
2014 yılı hedefleriniz neler?
Müşterilerin baktıkları her kategoride ürün bulabilmesi, farklı ve niş kategorilerde doluluk sağlamak birinci hedefimiz. İkincisi marka sayısını artırmak. Çünkü hala gidecek yol var.