Netigma ile yeni hedef Avrupa ve ABD
Netcad Genel Müdürü Ufuk Balcı, yazılım sektörünün sorunlarına etkili bir çözüm olarak sundukları ‘Netigma’ hakkında bilgi verdi.
Bilkent Cyberpark’ta yer alan Netcad, 25 yıldır coğrafik bilgi sistemleri (CBS), haritalama, şehir planlama ve benzeri alanlara yönelik geliştirdiği masaüstü, mobil ve bulut uygulamalarıyla ön planda bir şirket. Netcad, yetersiz yazılım kaynağı, kalifiye insan kaynağı eksikliğinin yanı sıra, yetersiz belge ve test gibi büyük zaman kaybına yol açan sorunları tamamen veya kısmen yaşayan bütün ticari yazılım geliştiriciler için Netigma’yı piyasaya sürdü. Netigma ile yazılım dünyasında devrim yarattıklarını kaydeden Ufuk Balcı, “Kodlama bilgisi gerektirmeden yazılım geliştirmeyi sağlayan web tabanlı yazılım platformu Netigma, tipik bir yazılım projesinde ihtiyaç duyulan temel bileşenleri hazır olarak sunuyor. Listeden seçme, sürükleyip bırakma kolaylığı ile veritabanı modelinin oluşturulmasından arayüzlerin hazırlanmasına kadar süreçler gerçekleştiriliyor. Temel dokümantasyon, test, performans değerlendirme işleri tek tıklama ile yapılıyor” dedi.
Kodlama yapmadan proje geliştiriliyor
Netigma’nın her zaman ve her katmanda yazılımcılara tamamen açık mimari sağladığını vurgulayan Balcı, “Veri tabanının bağımsız olması ve bütün bilgi işlem üniteleri barındıran yapısı dışında, benzer örneklerinde bulunan birçok özelliği bir arada bulunduran tek platform şekliyle de farkını ortaya koyuyor. Netigma, projelerdeki kod miktarını minimize ederek; yazılımcı bağımlılığı, yüksek maliyet, hataların çokluğu, farklı tasarlanmış arayüzler nedeniyle kullanım zorluğu gibi riskleri büyük ölçüde çözüyor. Netigma ile hiçbir yazılım geliştirici desteği gerekmeden tamamlanmış, önemli bir bölümü ülke ölçeğinde kullanılan onlarca proje ve ürün bulunuyor. Tipik bir yazılım projesini yüzde 70 ile yüzde 100’ünü kodlama yapmadan Netigma ile geliştirebilirsiniz” açıklamasını yaptı.
Netigma’ya talepler artacak
Ufuk Balcı, 2005 yılından itibaren Netcad’in Netigma’yı kendi projelerinde kullanıldığını kaydederek referanslar hakkında şu açıklamaları yaptı: “Yazılım sürecinde artık sadece alan ve BT uzmanlarından oluşan proje ekipleriyle minimum kodlama ihtiyacıyla yüzlerce proje geliştiriliyor. Yazılım geliştirme ve bakım süreçlerinde devrim yaratan bu platformla Netcad tarafından geliştirilen ürünler arasında; Kent Otomasyon Sistemi (KEOS), Mobil Takip Sistemi (MTS), Coğrafi Arşivleme Sistemi (CAS), Elektronik Belge Yönetimi Sistemi (EBYS), Kentsel Dönüşüm Uygulaması (KDS) ve Kamulaştırma Bilgi Sistemi (KBS) gibi örnekler bulunuyor. Platformun müşterileri arasında belediyeler, il özel daireleri dışında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı gibi birçok bakanlık da yer alıyor. Kullanıcıları arasında yer alan yazılım şirketlerinden Litera Grup, platform sayesinde geliştirme sürecinin sadece yüzde 15’lik, Prometus ise yüzde 25’lik kısmıyla ilgilendiklerini geri kalan zorlu kısmı Netigma’nın hallettiğini belirtiyor.” Balcı, Netcad’in sektöründe Türkiye pazarının yüzde 85’ten fazlasına hâkim olduğunun altını çizerek ürün yelpazesinden farklılığıyla sıyrılan ve kritik bir soruna çözüm olmuş Netigma’ya taleplerin hızla yaygınlaşacağını öngördüğünü ve aynı zamanda orta vadede Avrupa ve Amerika’da da ürünü piyasaya sürmeyi planladıklarını dile getirdi.