“Operatörler taşıyıcı konumuna geçecek”
Defne Bilgi Teknolojileri, 1996 yılından bu yana iletişim ağlarında kullanılan çeşitli telekom çözümleri, yazılımları ve hizmetleri sağlayan küresel alanda çeşitli başarılara imza atmış küresel bir oyuncu. Geçtiğimiz haftalarda Şangay’da gerçekleştirilen GSMA Mobile Asia Expo’ya katılan tek Türk şirketi olma özelliğini de üzerinde taşıyan Defne’nin CEO’su Oğuz Haliloğlu ile sektörün geleceği ve Türkiye pazarı üzerine konuştuk.
Çağrı tamamlama, mesajlaşma, dolaşım, mobil pazarlama ve filtreleme gibi çeşitli çözümleri pazara sunduklarını belirten Haliloğlu, ağırlıklı olarak Bağımsız Devletler Topluluğu, Asya Pasifik, Doğu Afrika, Latin Amerika gibi gelişmekte olan pazarlarda faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi ve şöyle devam etti:
“Bu bölgeler uluslararası politikalardan çok hızlı etkileniyor. Özellikle Kazakistan, Özbekistan, Ukrayna, Tacikistan, Nepal, Hindistan ve Filistin bölgelerinde başarılıyız.”
Irak’taki tüm yurtdışı SMS’lerin üzerinden geçeceği ve yönlendirileceği büyük ölçekli bir proje üzerinde çalıştıklarını aktaran Haliloğlu, hızlı büyümelerinin küresel vizyonlarıyla ilgili olduğunu sözlerine ekledi.
Uzakdoğu projeleri geliyor
Şangay’da gerçekleştirilen fuardan sonra Uzakdoğu’da çeşitli projeler üzerinde çalıştıklarını ifade eden Haliloğlu, mobil pazarlama platformunun büyük ilgi gördüğünü belirtti ve şöyle devam etti:
“Operatörler kendi kampanyalarını oluşturdukları ve yönettikleri Mobil Pazarlama Platformu’nu diğer şirketlere alternatif bir satış kanalı olarak satabiliyorlar.”
Türkiye bilişim pazarının yurtdışı ile karşılaştıran Haliloğlu, “30’un üzerinde ülkede faaliyet gösteriyoruz. Bu ülkelere baktığımızda Türkiye bilişim pazarı gerçekten de çok iyi durumda. Yurtdışında Türk şirketlerine karşı algı genellikle pozitif durumda. Ancak istediğimiz noktaya henüz gelemedik. Daha hızlı gelişmemiz gerekiyor” dedi.
Bulut bilişim, büyük veri ve makineler arası iletişim gibi teknolojilerin çerçevesinde yaşanan gelişmeleri değerlendiren Haliloğlu, operatörlerin taşıyıcı konumuna geçeceğini öngörüyor: “ABD’de sabit operatörler yıllar önce mobil taşıyıcı konumuna geçti. Artık mobil operatörler de bunu yaşayacak. Skype ve Viber üzerinden geçen ses trafiği normal konuşma trafiğinin üzerine geçmiş durumda. Bu operatörlerin stratejilerini gözden geçirmesi gerektiğini gösteriyor. Artık SMS ve sesten para kazanmaya çalışmak zor. Operatörlerin taşıyıcı konumuna geçmeye hazırlıklı olmaları gerekiyor” dedi.
“Planlarımızı sadece Türkiye pazarına göre yapmıyoruz”
Planlarını yaparken sadece Türkiye pazarını göz önünde tutmadıklarının altını çizen Haliloğlu, “Küresel düşünüyoruz ve diğer şirketlerin de böyle yapması gerektiğine inanıyoruz. Küresel hale gelmek çok zor stratejiler gerektiriyor. Pek çok yerde çok güçlü küresel şirketlerle rekabet ediyoruz” dedi.
Türkiye’de bilişim sektörünün en önemli sorunlarından birisinin nitelikli eleman eksiği olduğunu aktaran Haliloğlu konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Bilişim teknolojilerinin nitelikli insan gücüne ihtiyacı var. Bu sadece yaygın eğitim politikası ile mümkün değildir. Yaygın eğitim sistemi uygulayan Pakistan ile nitelikli eleman yetiştiren Hindistan arasında kalkınma farkını eğitim politikaları üzerinden görebiliriz. Yüzlerce adaydan gerçek değerlendirme yapacak aday çıkmıyor. Bu konuda üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Ar-Ge çalışmalarımızı İTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencileriyle birlikte gerçekleştirerek öğrenim eğrisinin önemli bir kısmını üniversiteye kaydırmaya çalışıyoruz” dedi.
Makineler arası iletişim büyüme ivmesini 5 yıl içinde kaybedecek
Haliloğlu, “Mobildeki gelişmeler, bulut bilişim ve makineler arası iletişim gibi teknolojiler beraberinde büyük değişiklikler getirecek. Biz de ürünlerimizi bu çerçevede geliştiriyoruz. Özellikle M2M pazarı çok hızla büyüyor. Ancak iletişime geçecek makineler yeterince akıllı değil. Pazarın gelişmesi için önce akıllı cihazların hazırlanması gerek. M2M diğer otomasyon sistemleriyle birlikte gelişecektir. Bu yüzden toplu bir teknolojik gelişim gerekli. M2M’in artması için ucuzlaması gerekiyor. Bu pazarın 5 yıl içinde çok büyük bir pazar olacağına ve hızlı büyüme ivmesini kaybedeceğini düşünüyorum” dedi.