Sanallaştırma pazarı büyüyor
Ülkemizin sanallaştırma pazarındaki potansiyelini sıcaklığını korurken, büyüme olanaklarının sanallaştırma şirketlerini çektiği görülüyor. Bunun yanında güvenlik alanında ise koca bir boşluk sanallaştırılan ortamlarda da göze çarpıyor.
IDC’nin 2014 yılı Nisan ayında yayımladığı EMEA Sunucu Sanallaştırma Çeyrek Raporuna göre, EMEA’da 2013 yılının son çeyreğinde satışı yapılan yeni sunucuların yüzde 33’ü sanallaştırılmış olarak kurumlarla buluştu. 2012 yılının son çeyreğinde bu rakam yüzde 30 düzeyindeydi. Fiziksel sunucu satışlarındaki durağanlık devam ederken, bir önceki yıla göre yüzde 0,3’lük bir gerilemeyle 606 bin 400 birime inmesi söz konusu oldu.
Sanallaştırma lisans dağıtımında yıllık büyüme çeyrek başına yüzde 12 olarak gerçekleşti. EMEA sanallaştırma yazılımları gelirlerinin yüzde 14,2 oranında artarak 456,3 milyon dolara çıktığı görüldü. EMEA sunucu sanallaştırma pazarındaki ücretli sanallaştırma yazılımları tüm sunucu satışlarının yüzde 83’ünde görüldü. Bu rakam önceki yıla göre az da olsa yükseklik kaydetti.
Sanal sunucu satışı yüzde 10 artıyor
IDC EMEA Kurumsal Sunucu Grubu Analisti Andreas Olah, birçok küçük işletmenin bu teknolojileri yakından takip ettiğini dile getirerek sanallaştırma konusunun olgunlaşmaya başladığına dikkat çekti. Batı Avrupa’da sunucu sanallaştırma teknolojilerinin daha yoğun kullanıldığı görülürken, özellikle Kuzey Avrupa, Benelüks ve İrlanda’nın Tier 1 bulur hizmet sağlayıcılarının barındırıldığı veri merkezleri sanallaştırılmamış ortamlarıyla diğer gelişmiş pazarların altında kaldı.
Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika sanal sunucu satışı her yıl yüzde 10.3 oranında artış gösteriyor. Daha az sunucuyla daha fazla sanal makine kullanmak isteyen piyasanın donanım kapasitesini de zorlaması bekleniyor.
Sunucu sanallaştırmanın Orta ve Doğu Avrupa’daki satışların Batı Avrupa’ya göre daha düşük oranda gelişim görülüyor. Özellikle giriş seviyesindeki tek soketli sunucular yaygın olarak tercih edilirken, bir ya da iki uygulama için sanallaştırmaya gidilmediği göze çarpıyor. IDC’nin rakamlarına göre, EMEA bölgesindeki sunucu sanallaştırmada VMware 2013 yılını yüzde 52 ile zirvede kapadı. Microsoft yüzde 33 ile ikinci sırada yer alırken, Citrix ve Parallels üç ve dördüncü olarak sıralandı.
Ağ sanallaştırma telekomünikasyon sektörünü dönüştürüyor
Teknoloji ve iş dünyasının değişimiyle ağ sanallaştırma stratejileri telekomünikasyon ekosistemini yeniden şekillendiriyor. Bulut, mobil, sosyal ve büyük veri ile analitik teknolojileri iletişim hizmet sağlayıcılar ve onların tedarikçilerinin verimlilik ve çeviklik sunmasına itiyor. BT endüstrisinin sanallaştırma teknolojisi telekom endüstrisi için belirleyici hale geliyor. IDC’nin son raporuna göre ağ sanallaştırma telekom endüstrisinin kültürü ve operasyonel altyapısını değiştiriyor.
Ağ fonksiyonları sanallaştırması ve yazılım tanımlı ağlar, iletişim hizmet sağlayıcıları, telekom tedarikçileri ve iş ortakları için büyük potansiyel oluşturuyor.
Yazılım tanımlı ağ piyasası 2018 yılında 8 milyar doları bulacak
SDN, bulut hizmet sağlayıcıları ve geniş kapsamlı kurumlar için yeni fırsatlar sunuyor. SDN pazarının 2014 yılında ulaştığı 960 milyon dolardan, 2018 yılına kadar 8 milyar dolara çıkması bekleniyor. Bu da ortalama yıllık yüzde 89.4’e işaret ediyor. Bu tahmini SDN ekosisteminde fiziksel ağ altyapıları, denetçi ve ağ-sanallaştırma yazılımı, SDN ağ ve güvenlik hizmetleri ve ilgili uygulamalar ve SDN bağlantılı profesyonel hizmet yer alıyor.