HP geleceğin BT dünyasını anlattı
HP, “BT’nin Yeni Tarzı” stratejisini HP World 2014 etkinliğinde yeni teknolojilerini ve çağın eğilimlerini binin üzerinde katılımcı ile paylaştı.
HP, Türkiye’deki müşterilerine ve iş ortaklarına yönelik HP World 2014 etkinliğini İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdi. Binden fazla şirket yöneticisinin katıldığı etkinlikte sektörün önde gelen uzmanları interaktif oturumlar ve özel eğitimler eşliğinde sektör paydaşlarına büyük veri, bulut, mobilite ve güvenlik başlıkları altında Türkiye teknoloji pazarındaki değişimleri anlattı.
Tüketicilerin aradığı bu danışmanlığı sunmaya talip olan HP, inovasyonun ve iş birliklerinin önemine duyduğu inançla organize HP World etkinliğinde, HP EMEA Genel Müdürü ve Kurumsal Çözümler Bölümü Kıdemli Başkan Yardımcısı Peter Ryan, DreamWorks Animation Teknoloji İletişimi ve Stratejik İş Birlikleri Başkanı Kate Swanborgh’un yanı sıra birçok konuğu ağırladı.
Intel ana sponsorluğunda yapılan etkinliğin ana temasını, HP’nin tüketici ve kurum deneyimini birbirine bağlayan dönüşümsel bir değişim olarak gördüğü “BT’nin Yeni Tarzı” anlayışı oluşturdu.
Etkinliğin konuşmacıları arasında yer alan HP Türkiye Genel Müdürü Güngör Kaymak görüntüleme ve baskı cihazları, kişisel sistemler, yazılım, hizmet ve BT altyapısı alanlarında yenilikçi çözümler sunan dünyanın en büyük BT şirketi olan HP’nin kurumsal çözümlerini şirket yöneticilerine anlattı.
“Geleceği şekillendiriyoruz”
HP’nin tarihinde hep ilklerin ve enlerin olduğunu söyleyen HP Türkiye Genel Müdürü Güngör Kaymak, ilk genel amaçlı mobil bilgisayar, fonksiyon özellikli ilk hesap makinesi, mürekkep püskürtme baskı teknolojisinin BT endüstrisine kazandırılması, dünyanın en hızlı masaüstü yazıcısı ve ilk yazılım tabanlı sunucu gibi yeniliklerin tamamının HP tarafından tasarlanıp üretildiğinin altını çizdi. HP bünyesinde Ar-Ge’den sorumlu HP Laboratuvarları’nın yaptığı çalışmalara da değinen Kaymak, “Geleceği şekillendiriyoruz. Verinin ışık üzerinden iletilmesi ile hız ve güç verimliliği alanlarında çığır atan fotonik teknolojisinin yanı sıra büyük veriyi görselleştirerek hızlı karar almayı sağlayan çözümler ve yazılım tabanlı hesaplamayı gerçeğe dönüştüren, evrensel bellek mimarisine sahip Memristor teknolojisi üzerinde çalışıyoruz” dedi.
Yeni nesil BT gereksinimlerinin arttığını vurgulayan Güngör Kaymak, kurumların daha hızlı inovasyon, daha hızlı servis, yüksek çeviklik seviyesi, az kaynakla çok iş yapma gibi beklentilerini “Yeni Nesil BT için çözümler sunmak” stratejisiyle karşılayacaklarının altını çizdi. HP EMEA Genel Müdürü ve Kurumsal Çözümler Bölümü Kıdemli Başkan Yardımcısı Peter Ryan, ise yaptığı konuşmada 2014’ün HP’nin 75. yıldönümü olduğunu söyleyerek, keşif ve inovasyonun HP’nin DNA’sında yer alan genler olduğunun altını çizdi. Ar-Ge’ye şirket tarihinde eşi benzeri görülmemiş ölçüde yatırım yapıldığını ifade eden Ryan, “BT’nin Yeni Tarzı” stratejisiyle kurumlara düşük maliyet, daha yüksek seviyede çeviklik, sadelik ve hız katacaklarını belirtti.
“İnovasyon işimizin anahtarı”
HP Türkiye Baskı ve Kişisel Sistemler Ülke Müdürü Filiz Akdede ise konuşmasında inovasyonun Kişisel Sistemler ve Baskı Grubu ürün ve çözümleri üzerindeki yansımalarına değindi. “İnovasyon işimizin anahtarı” diyen Akdede, BT’nin Yeni Tarzı stratejisi kapsamında tüketicilerin mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlarına odaklanılan bir dönemde olduklarını söyledi. “Tıpkı denizdeki dalgalarla mücadele eden sörfçüler gibi olmalıyız. Dalgaların sonsuz olması, gözünüzü bir sonraki dalgadan ayırmamanız gerçeğini değiştirmez” diyen Akdede, HP’nin de gözünün her zaman bir sonraki dalgada olduğunu ifade etti.
Etkinlikte konuşan HP Türkiye Yazılım Grubu Ülke Müdürü Deniz Yobaş ise uygulama geliştirme sürecinde hız ve kalitenin önemine ve HP’nin bu alanda getirdiği çözümlerden söz etti. HP’nin kurumlara mobil, bulut, hibrit ve ticari uygulamalarında kaliteyi tesis etmeleri için HP Uygulama Yaşam Döngüsü Yönetimi portföyüyle destek olduğunu aktaran Yobaş, portföy içerisinde sunulan yazılım çözümlerinin uygulama planlama, geliştirme, test etme ve sunma süreçlerindeki maliyetleri düşüren, hızı ise artıran özelliklerine değindi.
Etkinliğin ana sponsoru Intel oldu
HP EMEA Endüstri Standardı Sunucular Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Iain Stephen da etkinliğin konuşmacıları arasındaydı. Stephen, HP ProLiant Gen9 sunucuların ve HP teknoloji servislerinin, kurumlarda BT’nin Yeni Tarzı’na ayak uydurma çabalarına nasıl destek olduğunu anlattı. “HP bundan 25 yıl önce x86 sunucu pazarını yarattı” diyen Stephen, HP ProLiant Gen9 sunucuların geleceğin teknolojisini bugünden sunan çözümler olduğunu söyledi.
HP World 2014 etkinliğinin ana sponsorluğunu Intel üstlendi. Intel’in Dünya’daki her bireyin yaşamına değer katan ve her bireyi birbirine bağlayan bilişim teknolojilerini yaratma vizyonuna sahip olduğunu söyleyen Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, Intel’in, Bulut, Büyük Veri, Mobilite ve Güvenlik alanlarında iş ortaklarıyla kurduğu iş birliklerinin yanı sıra sürekli inovasyon ve yüksek performans ile bu vizyonu gerçeğe dönüştürdüğünü kaydetti.
Etkinliğin en renkli konuşmacısı olarak göze çarpan DreamWorks Teknoloji İletişimi ve Stratejik İş Ortakları Başkanı Kate Swanberg, sunumuna başlamadan önce ilk kez geldiği İstanbul’u çok beğendiğini ifade etti. Swanberg, DreamWorks’ün sadece bir film için harcananları şu şekilde sıraladı:
– 75 milyon CPU kullanım saati
– 10 binin üzerinde çekirdek
– 200 TB’nin üzerinde veri
– 500 milyondan fazla dosya
– 250 milyar piksel
Swanberg, bunca iş yükünü yıllardır HP sunucu ve iş istasyonlarıyla yürüttüklerini altını çizerken, önümüzdeki dönemde sinemalarda gösterime girecek olan Penguenler filminin yapım süreciyle ilgili örnekleri paylaştı.
Büyük veri
Uzmanlar, 2015 yılında 2010 yılına kıyasla yönetilecek veri miktarının 7 kat artacağını söylüyor. Aynı dönemde şirket başına yönetilecek veri miktarının 1,4 petabayt olacağı öngörülüyor. Büyük şirketlerse veri üretimi kapsamında her saniye 100 binden 100 milyona kadar değişen sayıda kurumsal vakayla karşılaşıyorlar. Bunların arasında web sayfalarından yapılan indirmelerden, banka işlemlerine kadar geniş çeşitlilikte faaliyetler yer alıyor. Tüm bu verilerin anlaşılabilir ve kullanılabilir bilgilere dönüştürülmesi şirketlere çok önemli fırsatlar kazandırıyor.
Bulut Bilişim
BT’nin Yeni Tarzı’nın en önemli bileşenlerinden birini bulut teknolojileri oluşturuyor. Piyasadaki rekabet gücünü korumaya çalışan şirketlerin bulut teknolojilerine olan ilgisi hızla artıyor. Çoklu bulut mimarilerinin ortaya çıkışı bulut teknolojilerini karmaşıklaştırırken, mevcut kurumsal uygulamaların farklı bulut mimarilerinde çalışıp çalışmaması CIO’ların en büyük endişeleri arasında yer alıyor.
Mobilite ve Güvenlik
2020 itibarıyla akıllı telefonlar, tabletler ve giyilebilir teknolojiye sahip cihazlardan bir trilyon uygulama kullanılması, 100 milyar cihaz arasında 58 zetabayt büyüklüğünde dijital veri aktarımının sağlanması bekleniyor. BT altyapılarının bu cihaz ve veri fazlalığıyla başa çıkabilecek kapasitede olması gerekiyor. Dünyadaki CIO’ların yüzde 73’ü mobilitenin işlerini etkileyeceğini düşünüyor. Mobiliteyi avantaja çeviren şirketlerin rekabetten güçlenerek çıkacaklarına kesin gözüyle bakılıyor.