Veri merkezlerinde tam verim
ARTronic’in de sponsor olarak desteklediği ve 15 Ekim’de Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Data Center Türkiye Konferansı’nda ARTronic’in “Veri Merkezlerinde Modüler UPS Uygulamalarında Verimlilik” oturumunda veri merkezlerinin modüler yapılardan oluşturulmaları ve bunun getireceği faydalar ele alındı. ARTronic’in uzmanlık konusu olan güç sistemleri de veri merkezleri açısından değerlendirilirken, yeni trend ve BT yöneticilerinin de tercihi olan Modüler Kesintisiz Güç Kaynakları’nın veri merkezleri içinde uygulamaları ve getirileri yönünde bilgi paylaşımında bulunuldu.
ARTronic’in sunduğu “Veri Merkezlerinde Modüler UPS Uygulamalarında Verimlilik” oturumunda, Türkiye Yetkili Distribütörü olduğu Huawei’nin modüler UPS modeli olan 5000E serisi de tanıtıldı. Serinin 0,5 m2’de 320 kW ve tek gövdede 800 kW güce çıkabilmesi, enerji altında (hot swap) çalışırken modül değişikliği ya da artırımı yapılabilmesi, gerçek güçte çalışabilmesi, bütün kontrol kartlarının, by-pass modülünün modüler olarak ve enerji altında değiştirilebilmesi, dolayısı ile anında servis verilebilme hızına ulaşılabilmesi, bin 400 farklı test yapılarak üretilmesi gibi özellikleri ile öne çıkıyor.
Huawei UPS serileri, çok kısa sürede TÜBİTAK, Halk Bankası, Finansbank, Yıldız HPC, Kanaltürk, Osmanlı Arşivleri, Borçelik ve Tüpraş gibi birçok uygulama referansını da listesine ekledi.
Sponsor olduğu Data Center Türkiye Konferansı’nda “Veri Merkezleri İçin Modüler UPS Uygulamalarında Verimlilik” konulu oturumu ile içerik olarak da konferansa destek veren ARTronic Genel Müdür Yardımcısı Elk. Müh. Yüksel Erdoğan ile veri merkezlerindeki yeni teknolojileri ele aldık:
Veri merkezleri teknolojilerinde yenilik ve gelişim nasıl bir trendi izliyor ?
– Akıllı mobil cihaz penetrasyonuna (hızla yaygınlaşmasına) paralel olarak , Uluslararası veri şirketleri (IDC – international data corporation) marketi de hızla yükselişe geçmiş ve önem kazanmıştır. IPTV, bulut bilişim ve büyük veri gibi, büyük şirketlerin sürekli ve yoğun veri analizi ihtiyaçları sebebi ile daha fazla veri depolama ve işleme kapasiteleri için talepler artmaktadır; bu da yeni veri merkezi alanlarına ihtiyaçları arttırmaktadır.
– Bu gelişimlerin Türkiye'deki veri merkezlerine yansımasını ne şekilde olmakta?
Türk ICT (BİT-Bilgi ve İletişim Teknolojileri) marketi, dünyadakine paralel olarak büyümeye devam etmektedir. Ve akıllı telefon kullanımındaki artış, veri kullanımının ve dolayısı ile bu tür servislere olan ihtiyaç artışının kaçınılmaz olduğunun göstergesidir. Türkiye de veri merkezleri, hizmetlerine bir yandan web hosting veya co-location şeklinde devam ederken, bir yandan da bulut servisleri sağlama seklinde bir hareket başlamıştır. Servis sağlayıcı firmalar, alternatif gelir kaynaklarını geliştirmek için veri merkezlerinde farklı hizmetler sunmaya başlamışlar ya da planlarına almaya başlamışlardır .
– Veri merkezi stratejilerini hazırlayanlar hangi konulara dikkat etmeli?
Firmalar, kendi veri merkezi stratejilerini oluştururken, öncelikle modüler ve yedekli bir yapı oluşturulmalıdır. Bu yatırımı korumak ve büyümeyi planlı şekilde yapabilmek için temel şartlardandır. Ayrıca uygulamalar ve kullanılan alt yapı, günümüzde konuştuğumuz, bulut bilişim, mobil uygulamalar, büyük veri ve sosyal medya uygulamalarına açık olmalıdır. Bu tür servisleri kolaylıkla sunabilmelidirler.
– ARTronic olarak siz hangi hizmet ve çözümleri sunuyorsunuz ?
ARTronic olarak, Türkiye’de finastan kamuya, uluslararası havameydanlarından rafinerilere kadar bir çok sektörün lider kuruluşlarının sistemlerini, sunduğumuz 1 kVA’dan 8000 kVA’ya kadar güç çözümlerimiz ile kesintisiz ve güvende çalışmasını sağlarken, Türkiye’de 50’yi aşkın Bölge Teknik Servis Merkezi ile 7/24 hizmet vermeye devam etmekteyiz. 45 ülkeye de Kesintisiz Güç Kaynakları, İnverter ve Doğrultucu grupları ihracatımızı sürdürmekteyiz.
UPS ürünleri konusunda distribütörü olduğumuz Huawei, küresel bilgi ve iletişim teknolojileri alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden biridir. Müşteri odaklı inovatif yaklaşımlar ve güçlü ortaklıkları sayesinde telekomünikasyon ağları, cihazlar ve bulut teknolojisi alanlarında avantajlı çözümler sunmaya odaklanmıştır. Huawei, rekabetçi çözümler ve hizmetler sunarak telekomünikasyon operatörleri, işletmeler ve tüketiciler için maksimum değer yaratmayı amaçlar. Huawei ürün ve çözümleri 140 ülkede, dünya nüfusunun üçte birine ulaşmaktadır.
Bulut bilişimin gelişimiyle, artan internet trafiği, bulut teknolojisi üzerinden sağlanan daha fazla veri miktarı, daha gelişmiş kesintisiz güç kaynağı korumasını gerektiriyor. Huawei UPS ürünleri, bulut teknolojisindeki bu hızlı gelişmeye ayak uyduran özelliklere sahip bulunuyor. Sunucu, depolama alanları, ağ anahtarları ve yönlendiricierinin bulunduğu veri merkezi ve ağ alt yapılarına can veren UPS ürünleri, ARTronic hizmet kalitesi ve güvencesi ile birlikte Türkiye pazarına sunulmaktadır.
– Sunduğunuz çözümlerin farklılıkları nelerdir ve kurumlara hangi avantajları sağlamakta?
ARTronic ve Huawei olarak, biz de Türk Bilişim ve İletişim Teknolojileri (BİT) marketinde, yeni teknolojiler ve hizmet kalitemiz ile yerimizi almış bulunmaktayız. Bu faaliyetlerimizde öne çıkan ilk hedefimiz; Müşteri tarafında farkındalık ve değer yaratmak ve bu sayede kendi farklılığımızı ortaya koymak; yeni müşteriler edinirken, mevcut müşteri potansiyelimizi de müşteri memnuniyeti ile korumaktır.
Bunun yanı sıra bu iş ortaklığı ile veri merkezleri konusunda her ihtiyaca yanıt verebilir ve 7/24 teknik servis sağlar poziyonda markette yerimizi almış bulunmaktayız.
Uygulamalarda ihtiyaç olan tüm elektriksel kriterler ve koruma fonksiyonları sağlanmış, müşteri ihtiyaçlarının hepsi teçhiz edilmiş, üzerinde yok “yok” bir UPS sistemi talep ediyorsanız artık bu çözüm var: “ARTronic güvencesi ile Huawei UPS Çözümleri”