Ofis kavramı yeniden tanımlanıyor
Teknoloji ve getirileri, ofis kavramını yeniden tanımlıyor. Artık ofis kavramı dört duvar ve bir masanın çok ötesine geçmiş durumda. Artık cep telefonu ve bilgisayarın olduğu her yer ofis olabiliyor. Gelişen sistemlerle iş yapış şekillerinin verimli, kolay yönetilebilir ve tasarruf odaklı hale getirilmesi amaçlanıyor. Yeni nesil ofis çözümleri bu noktada kurumsal kullanıcılara çok şey vaat ediyor.
HP Türkiye Kişisel Sistemler Grubu Ülke Müdürü Ertuğ Ayık, geleceğin ofislerine bakıldığında teknoloji sayesinde insanların iş yükünün azaldığını belirtirken, İşnet Genel Müdürü Selim Selvi ise şunları aktardı: “Gün geçtikçe IP tabanlı donanımlar ön plana çıkmaktadır. Bu sayede geleneksel ofis mantığı yerini mobil ofislere bırakmaktadır. Kablosuz ağlar, IP telefonlar, görüntülü telefonlar, dizüstü ve avuç içi bilgisayarlar, video konferans cihazları ve benzerleri. IP tabanlı donanımlar sayesinde her yerden sanki ofisteymiş gibi çalışma ortamı sağlanabilmektedir.”
Karel Genel Müdür Yardımcısı Osman Duman, teknolojideki gelişmeler paralelinde verimlilik, tasarruf ve etki sağlamaya ilişkin beklentilerin yükselmeye başladığını vurguladı. Duman’a göre yakınsamayla birlikte bütünleştirme önem kazanıyor. İş zekâsı, iş akışı, müşteri yönetimi, tümleşik iletişim gibi yazılım ağırlıklı unsurlar ofis içi ya da dışı konum gözetmeksizin süreklilik kazandırıyor. Diğer yandan ofis içinde en hızlı internet erişim ortamında olmanın avantajını yaratacak uç birimler farklılık sağlıyor. Özellikle cebimize sığamayacak olanları. Bunlar arasında HD video ve ‘table-top’ dokunmatik uç elemanları gibi donanımlara gereksinim göze çarpıyor.
İşlevsellik kaçınılmaz
KoçSistem İş İstasyonları Çözüm ve Hizmetler Grubu Satış Grup Yöneticisi Arman İnce, konuyla ilgili şunları aktardı: “Ofislerin aydınlık, ışıklı, modern, rahat ve motive edici fiziksel tasarımlarından başka fonksiyonel ve kolay kullanılabilir ekipmanlara da sahip olmaları kaçınılmaz bir hal almıştır. Bir kullanıcı fiziksel ofise geldiğinde, BT cihazlarından en yüksek faydayı sağlamak için ilk olarak bilgisayarını ofis ortamının yerel ağına, ardından dünyaya kolayca bağlayabilmeli. Bunun için en gelişmiş kablolu ve kablosuz iletişim ağlarını, kurumsal stratejileri çerçevesinde kullanabilmeli, güvenli olarak iletişimini sağlayabilmelidir. Bunların dışında ise kullanıcı, genel telekom hatlarından ve Wi-Fi olarak da tanımlanan kablosuz hatlardan bilgisayarı ile her türlü işini ofise gelmeksizin yürütebilme yetisi ile yeni nesil ofis çözümlerine ulaşabilmekte hatta home ofis kavramı içerisinde evini ofis olarak kullanabilmektedir.”
Microsoft Türkiye Bilgi Çalışanı Ürün Grubu Pazarlama Müdürü Onur Görür’e göre mobil iletişim ve internetin sunduğu çeşitli araçlar, klasik ofis hayatını kökten değiştiriyor. Öte yandan ofis çalışanları herhangi bir yerden bilgi sistemlere rahatlıkla erişebiliyor. Sesli, görsel ve yazılı haberleşme için kullanılan araçların sayısındaki artışla birlikte bireysel mesaj trafiği de ciddi boyutlarda hacim kazanıyor. Donanım teknolojilerindeki çeşitliliğe rağmen, günümüzde yakınsamanın temel olarak PC, mobil ve TV ekranları etrafında gerçekleştiğini ifade eden Görür, donanımlardan çok bu donanımların arka planındaki teknolojinin önem kazanmaya başladığını vurguladı.
Görür şunları kaydetti: “Araştırmalar, günümüzde herhangi bir çalışanın günde yedi farklı iletişim aracından ortalama 51 çağrı ya da mesaj aldığını gösteriyor. Bu nedenle gerek donanım gerekse yazılım olarak kullandığımız araçlar artış gösterdikçe bu araçların bütünleşmesi de önemli bir kurumsal ihtiyaç olarak gündeme geliyor.”
Teknolojinin iş yaşamına daha fazla mobilite ve hız getirdiğine işaret eden Turkcell İdari İşler Bölüm Başkanı Kadriye Gencel, “Mobil imza ile sistem üzerinden kişisel onay gerektiren konulara izin verebiliyorken aynı zamanda mobil eğitim platformları ile bulunduğunuz yerde bilginizi artırıp iş yapabiliyorsunuz. Ancak yeni nesil, teknolojiyi severken aynı zamanda sosyal ağları, çalışırken eğlenmeyi, fikirlerini paylaşmayı seviyor. O nedenle çalışma ortamlarında tekil standart yaklaşımlardan çok ihtiyaca göre farklı farklı çözümler oluyor ve de olacak.”
Teknolojinin çalışma şekillerine getirdiği en önemli değişikliğin iletişimdeki üstün ilerlemeler olduğunun altını çizen daha.net Genel Müdürü Timur Çataklı, şu açıklamayı yaptı: “Geleceğin ofislerini şekillendiren de iletişim kurma şeklimizin kökünden değişmesi. Artık zaman ve yerden bağımsız iletişim kurabiliyoruz. Exchange gibi senkronize çözümlerle e-postalarımızı ve dokümanlarımızı mobil cihazlarımızdan kontrol edip her anı ve yeri verimli bir çalışma ortamına dönüştürebiliyoruz. IP telefonlar da bu alanda inanılmaz özgürlükler sunan gelişmelerden biri. İletişim maliyetlerini çok düşüren bu sistem ile uluslararası çalışan şirketler çok ekonomik maliyetlere iletişim kurabiliyor ve üretken olabiliyor.”
Günümüzde IP temeli ağların ağırlıklı olarak
ses iletişiminde kullanıldığını hatırlatan Bircom CEO’su Burçin Bircanoğlu, “VoIP iş hayatına gireli oldukça uzun bir süre oldu. Ancak buna rağmen telefon haberleşmesi konusunda güncelliğinden ya da devrimselliğinden bir şey yitirmedi. Hayatımıza girdiği ilk günlerinde daha düşük maliyetle konuşabilmek için seçilen VoIP beraberinde düşük ya da çok düşük ses kalitesi zaten kısıtlı olan bant genişliklerinde özel ayarlamalar, sürekli kopma gibi sorunlara da katlanmamızı gerektiriyordu. Bugün ise durum tam tersi. VoIP artık çok daha yüksek kalitede ses, yedeklilik, yönetilebilirlik gibi taleplerimizin cevabı olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle genişbant erişimlerin yaygınlaşması ile VoIP te kendi içinde bir devrim geçirdi. Tek bir merkezden yönetilen tümleşik iletişim çözümlerin yanı sıra telefon haberleşmesinde çok yüksek ses kalitesi anlamına gelen yeni nesil HD VoIP sunabilen ürünler artık hayatımızda” dedi.
Canon Eurasia Fotokopi Makineleri Ürün Müdürü Onur Yörükoğlu, “Her ne kadar yeni nesil ofislerin tasarımı düşünülürken herkes ‘basılı dokümanları ortadan kaldırma’ prensibini düşünse de aslında ofislerin birincil ihtiyacı baskıyı ve iş akış şemalarını kontrol altına almak; bunları çalışanlarla dost teknolojik çözümler olarak kullanabilmekten geçmektedir. Günümüzün ve tabii ki geleceğin ofisleri de bu prensip doğrultusunda hareket ettikleri sürece gelişen teknolojinin getirdiklerinden doğru şekilde yararlanabilirler demek daha doğru olur. İş akışlarımıza çözüm üreten ve maliyetlerimizi kontrol altına almamızı sağlayan ofis çözümleri geleceğin ofislerine ışık tutacaktır” şeklinde görüş bildirdi.