Pazar çift haneli oranlarda büyüyecek
Birleşik iletişim çözümlerine dikkat çeken Microsoft Türkiye Bilgi Çalışanı Ürün Grubu Pazarlama Müdürü Onur Görür, bu çözümlerin çalışanlara ofisin herhangi bir noktasında çalışma; öte yandan ofis dışındayken de çalışmalarını kesintisiz sürdürme olanağı sunduğunu kaydetti. Görür şunları aktardı: “Küresel ölçekte yapılan bir araştırmaya göre iş süreçlerinde iletişim çözümlerini kullanan kurumların yüzde 80’i verimlilik artışı ile çok daha rekabetçi hale gelebiliyor ve kârlılığını artırabiliyor. Bu nedenle birleşik iletişim çözümlerine yönelik yatırımların canlılığını koruduğunu gözlemliyoruz. Pazar araştırma şirketi Infonetics Research’ün yaptığı iki araştırma birleşik iletişim çözümleri ve istemci tarafındaki iletişim yazılımları pazarının 2009 yılında küresel krizin etkisine rağmen sadece yüzde 4 gibi düşük bir oranda daraldığını gösteriyor. Buna karşılık dünya ekonomisindeki iyileşmeyle birlikte bu pazarın yine çift haneli rakamlarla büyüme eğiliminde olduğunu belirten Infonetics araştırmacılarına göre, 2012 itibarıyla birleşik iletişim çözümleri pazarı 1 milyar dolar sınırını aşacak.”
Turkcell İdari İşler Bölüm Başkanı Kadriye Gencel, özellikle mobil iletişimde 3G ve sonrasında gelecek yeni nesil iletişim araçlarının, çalışanlara fiziksel olarak ayrı yerlerde olmalarına karşın birlikte çalışabilecekleri ortamlar sunacağını ifade etti. Gencel’e göre veriye ulaşılabilirlik için yer ve zaman engelinin ortadan kalkmasının doğal sonucu olarak çalışma ortamları da etkilenecek. Görüntülü görüşmeler, hızlı veri iletişim araçları ile gelecekte ‘mobil ofis’ ve ‘esnek çalışma saatleri’ kavramları daha fazla hayatın içinde olacak. Ancak yine de takım olmak, ortak hedefe koşmak, birlikte çözüm yaratmak için sanal, fiziksel paylaşım platformları teknolojinin yardımıyla daha hızlı, daha renkli olarak yine hayatın içinde olacak.
Günümüzde ‘çok daha fazla iş hayatı’ yerine çalışılan ortamın, çalışan üzerinde yarattığı değer sorgulanır hale geliyor.
Uzaktan yönetim
Yeni nesil ofislerin ileri teknolojiye sahip bir yapıda olacağını vurgulayan Xerox Türkiye Ofis Grubu Pazarlama Müdürü Erhan Aslantürk, “Uzaktan yönetimin sağlandığı; kullanıcıların yerlerinden kalkmadan bilgisayarlarından faks çekebildikleri, kağıt dokümanları e-posta olarak gönderebildikleri ofisler olacaktır. Elbette ki mobil ürünler gibi ileri teknolojilerin kullanımı daha da yaygınlaşacak, geleceğin ofislerinde ek bir özellik değil, temel bir özellik olacaktır” dedi.
KoçSistem İş İstasyonları Çözüm ve Hizmetler Grubu Satış Grup Yöneticisi Arman İnce, “Mobil ofis adı altında telefon ve mobil cihazlardan GSM teknolojisi ve yine Wi-Fi ile bazı fonksiyonlar kısıtlı olsa da çok kabiliyetli ve gelişmiş uygulamalarla kolay kullanılabilir arayüzler sayesinde işlerini yürütebilmektedir. Bu yeni teknolojiler sayesinde ise doğaya da mümkün olabilen en az zarar verilmekte ve en üst düzeyde enerji tasarrufu sağlanmaktadır” dedi.
Karel Genel Müdür Yardımcısı Osman Duman, “Tümleşik iletişim kavram ve katma değer olarak endüstrinin kolayca kabul ettiği ve beklediği önemli bir adım. Bununla birlikte hali hazırda iletişim ürün ve hizmeti sunan şirketlerin tümleşik iletişim çözümlerini eski ürün ve hizmet felsefelerini sürdüren ek bir özellik olarak pazara getirdiklerini görüyoruz. Bu yaklaşım tümleşik değil daha çok bütünleşik bir yaklaşım olup, sınırlı katma değer oluşturacaktır. Biz Karel olarak tümleşik iletişim fonksiyonunun bireysel ürün ve hizmet katmanlarının üzerinde bulutta konuşlanmasını ve web hizmetleri üzerinden kullanıcılarla etkileşmesi gerektiğini öngörüyoruz” dedi.
IBM Türk Bina İdari İşler ve Güvenlik Müdürü Mustafa Kızılay, e-postadan farklı olarak, gerçek zamanlı iletişimde mobil kullanıcılarla kullanılan cihazların, tümleşik iletişim çözümleriyle bütünleşmesinin doğal bir gereksinim olduğunu vurguladı. Kızılay sözlerini, “Öncelikle tümleşik iletişim altyapısının, kullanıcının o anki durumunu algılaması, cihazın desteklediği iletişim olanaklarını bilmesi ve sistemden gelen herhangi bir isteği akıllı olarak yönlendirebilmesi gerekiyor” şeklinde sürdürdü.