2020 hedefleri takip altında
31. Ulusal Bilişim Kurultayı’nda biraraya gelen ve Türkiye’nin teknoloji geleceğini şekillendirme mottosuyla 40 farklı konuda çalışmaya başlayan 1500 uzman, teknoloji politikalarını izleme ve denetleme misyonuyla hareket edecek. TBD çatısı altında çalışacak bu uzmanlık grupları, AB Sayısal Tek Pazar dahilindeki 136 hedefi takip edecek.
Türkiye Bilişim Derneği’nin 31. Ulusal Bilişim Kurultayı ve CITEX Ankara Bilişim Fuarı, 6-9 Kasım tarihinde Ankara’da düzenlendi. Bu yıl Avrupa Birliği’nin ‘Sayısal Gündem 2020’ teması etrafında gerçekleştirilen Bilişim 2014’te Türkiye’nin Sayısal Gündem’e yönelik olarak 2020 yılına kadar izleyeceği strateji, politika ve izlemesi gereken yol haritası, 300’ü aşkın yerli ve yabancı uzman, bürokrat, iş dünyası temsilcisi, akademisyen ve yetkililer tarafından masaya yatırıldı. Akademi, özel sektör ve kamu kurumlarını buluşturan ve ‘Türkiye’nin Geleceğini Şekillendiriyoruz’ mottosuyla Türkiye Bilişim Derneği’nin gerçekleştirdiği ve Kemal Yurtbilir Özel Meslek Lisesi’nde öğrenim gören işitme engelli öğrencilerin İstiklal Marşı’nı okumalarıyla başlatılan Bilişim 2014 Kurultayı’nın açılış konuşmasında, Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş, bugüne kadar Ankara’nın bilişim fuar merkezi olarak görülmediğine dikkat çekerek kamu bilgi teknolojileri alımlarının olduğu bir yerde fuar etkinliğinin de olmasının anlamlı olduğunu düşündüğünü söyledi ve “Ankara’ya bir fuar etkinliği kazandırdık. Önümüzdeki yıllarda da bu etkinlik büyüyerek devam edecektir” dedi. Menteş, teknoloji firmalarına da çağrı yaparak Türkiye’yi bir satış merkezi görmekten vazgeçmeleri gerektiğini belirterek, firmaları teknoloji transferi ve üretimi için de sorumluluk almaya davet etti ve Gümrük Birliği tartışmaları devam ederken, AB Sayısal Tek Pazar gündemine vurgu yaparak Türkiye’nin ‘Sayısal AB’yi kaçırma lüksü olmadığını dile getirdi ve “Hep beraber Türkiye’yi teknoloji satışı için bir bilişim cenneti olmaktan çıkarıp, teknoloji üretimi için bölgesel bir bilişim merkezi haline getirmeliyiz” şeklinde konuştu.
Küresel internet yönetişiminin yeniden düzenlenmesi ihtiyacı ortaya çıktı
10 bakanlığın desteği alınarak düzenlenen Bilişim 2014 Kurultayı’nın açılışında; Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Bilişim Sanayicileri Derneği Başkanı Kemal Cılız, Dijital Türkiye Platformu Başkanı Faruk Eczacıbaşı ve Avrupa’dan CEPIS Başkanı Jorg Ruegg konuşmalarını gerçekleştirdi. 2014’ün ilginç bir yıl olduğuna dikkat çekerek konuşmasına başlayan Acarer, bu yıl sonunda Çin ekonomisinin ABD’yi geçmesinin beklendiğini kaydederek inovasyon ve yenilikçiliğin ülkeleri 6 basamak öne çıkardığının altını çizdi ve “Artık ‘her şeyin interneti’ demeye başladık. 2013- 2022 yılları arasında ‘her şeyin interneti’ toplam 19 trilyon dolarlık katma değer sağlayacak. Küresel internet yönetişiminin yeniden düzenlenmesi ihtiyacı ortaya çıktı. Özellikle kamuda bilgi güvenliği konusunda uluslararası iş birliği gerekli ve yasal düzenlemeler zorunlu. BT’yi her sektörde iyi kullanan nitelikli iş gücü ihtiyacımız büyük. Hızla nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamamız gerekiyor. Açık Veri konusunda da kamuya ait verilerin paylaşılmasındaki fırsatı kaçıracağımızdan endişe ediyorum. Türkiye Bilişim Derneği’nin, AB Sayısal Tek Pazar gündemine dikkat çekmesi çok önemli, bu konuda iş birliğine hazırız” dedi.
‘Türkiye, dünyada en çok siber saldırıya uğrayan ilk beş ülke arasında’
Siber güvenlik ve savunma alanındaki çalıştaya başkanlık yapan Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı ve Gazi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Alkan, Türkiye’nin dünyada en çok siber saldırıya uğrayan ilk beş ülke arasında yer aldığını belirtti ve şunları söyledi: “Türkiye, siber saldırılar konusunda, kişisel ve ulusal anlamda ciddi tehlike altında. Geçtiğimiz sene 60’a yakın kurumla birlikte siber güvenlik tatbikatları yapıldı. Bu kurumların yüzde 90’ı tatbikat sırasında başarısız olarak çöktü. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Genel Kurmay Başkanlığı, Emniyet, İçişleri, TİB gibi kurumların web sayfalarının çökertildiğini hepimiz biliyoruz. Çok basit saldırılarda bile savunmasız kalan Türkiye’nin siber savaş savunma gücü son derece yetersiz. Bu konudaki en önemli sorunumuz ise, farkındalık yaratamamak. Türkiye’nin bu alanda bir politika ya da stratejisi yok, yasal düzenlemeler yetersiz ve bu alanda ciddi bir kurumsal yapılanma ihtiyacı var.”
Sivil bilişim ordusu kuruluyor
Avrupa Birliği’nin ‘Sayısal Gündem 2020’ teması etrafında gerçekleşen etkinlikte, Türkiye Bilişim Derneği tarafından kurulan 40 uzmanlık grubu kuruldu. AB Sayısal Gündem’de yer alan, büyük veri, kamu teşvikleri, dijital sanat, savunma teknolojileri ve 4G gibi başlıklarda çalışan uzmanlık gruplarına, kamu kurumları, akademisyen ve özel sektörden 1500 kişi katıldı. Türkiye Bilişim Derneği tarafından Türkiye’nin teknoloji geleceğini şekillendirme mottosuyla 40 farklı konuda çalışmaya başlayan 1500 uzman, teknoloji politikalarını izleme ve denetleme misyonuyla hareket edecek.
Avrupa Birliği’nin teknoloji geleceğini belirleyen Sayısal Gündem 2020 stratejilerine paralel olarak belirlenen 40 öncelikli başlık arasında, Türkiye’de henüz uzmanı bulunmayan konularda uzman yetiştirme misyonuyla yaklaşık 1500 uzman Bilişim 2014 Kurultay’ına katıldı ve çalışmalara başladı.
Dijital sanat ve fikri haklar, çocukların çevrimiçi güvenliği, bilişim okur-yazarlığı, kamu verilerinin yeniden kullanımı, savunma teknolojileri, kamu teşvikleri, bulut bilişim ve büyük veri, 4G ve daha birçok başlıklarda kurulan uzmanlık grupları, kamu ve özel sektörün uzman ihtiyacını karşılayacak. Etkinlik boyunca kurulan 40 uzmanlık grubunun raporu ve tavsiyeleri de çalışma sonucunda kamuoyu ile paylaşılacak.
Konuyla ilgili konuşan Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş, Avrupa Birliği’ne dijital çerçevede entegre olmanın önemine vurgu yaparak, “Dijital AB’yi kaçırma lüksümüz yok. Bir sivil insiyatif olarak kurduğumuz uzmanlık gruplarında kamu ve özel sektörden katılımcıların yer almasıyla, Türkiye’nin bilişim geleceğini şekillendiren uzmanlar yetiştiriyoruz. Dernek çatısı altında çalışacak bu uzmanlık grupları, AB Sayısal Tek Pazar dahilindeki 136 hedefi takip edecek. Türkiye’nin dört bir yanından teknoloji ve bilişim politikalarında izleme ve denetleme yapabilecek sivil bir inisiyatif görevi görecek. Etkinliğimize gönüllü olarak katılan 1500 uzmanla, Türkiye’nin sivil bilişim ordusunu kuruyoruz” dedi.