Kamunun BT ihtiyaçları bulut ile karşılanıyor
Her gün artan veri miktarıyla en fazla zorluk yaşayan sektörlerin başında gelen kamu, bulut bilişim ile dezavantajını yeniyor.
Kamu kurumlarında gerek veri güvenliği, mahrumiyeti ve gizliliği gerekse de ortam güvenliği en önemli kriterler içerisinde birinci sırada yer aldığını ifade eden Intel Ortadoğu, Türkiye ve Afrika Bulut Bilişim Çözüm Mimarı ve Lideri Bora Taşer’e göre, diğer önemli bir kriter ise yönetilecek olan bulut ortamı ya da çözümü ile ilgili yeteneklerin kurumda var olup olmaması. Taşer’e göre, hem özel hem de genel bulut, yapıları itibarıyla kaynak kullanımında esneklik ve verimlilik sağlıyor.
Bulut bilişim, beraberinde birçok inovatif uygulamanın geniş çaplı kullanımını, en kolay haliyle sunduğunu aktaran Türk Telekom Kurumsal Müşteri Başkanı Mehmet Ali Akarca, “Nesnelerin interneti ve hatta makineler arası iletişim dediğimiz M2M teknolojileri, bulut bilişim sayesinde savunma sanayiinden eğitime kadar geniş bir alanda önemli uygulamalar için kullanılıyor” dedi. Akarca sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Bulut bilişimin esnek ve hızlı çözümleri sayesinde kurumlar, özellikle zaman ve kaynaklarını doğru kullanabiliyor ve bu alanlarda verimliliği artırarak, enerjilerini ve kaynaklarını başka alanlara yoğunlaştırabiliyor. Birçok kişinin aynı iş üzerinde çalışmasını kolaylaştıran bulut bilişim ile dağınık yapıların haberleşmesi kolaylaşıyor. Bu paylaşımlı yapı sayesinde, pahalı bir hizmet, küçük belediyelerin dahi erişebileceği bir hizmet halini alıyor. Yani bulut bilişim sayesinde, kamu sektöründe teknoloji, kamunun gücünü ve birlikteliğini simgeleyecek şekilde tüm Türkiye’ye yayılma imkanı buluyor.”
BT ihtiyaçları bulut ile karşılanıyor
“İşini büyütmek, daha iyi hizmet sunmak, bilgi çağında müşteriyi/vatandaşı anlamak için bugün her tip kurum, bulut bilişime başvuruyor” diyerek sözlerine başlayan IBM Küresel Teknoloji Hizmetleri Bulut Lideri Ali Gündüz, “Çünkü bulutu mevcut altyapılara entegre ederek, hem daha düşük maliyetlerle hem de daha düşük risklerle hızla inovasyonu sağlamak mümkündür” şeklinde konuştu.
Gündüz’e göre, kamu sektöründeki enstitü, üniversite, emniyet, sosyal güvenlik, hastane gibi pek çok kurum bulutun sunduğu fırsatlardan faydalanan kurumlar arasında. Üniversitelerde bilimsel araştırmalardan, emniyette kamu güvenliği ile ilgili konulara, sosyal güvenliğe, bilimsel projelerden kamu güvenliğine, dönemsel ve “kullandığın kadar öde” sistemini gerektiren BT ihtiyaçlarını bulut bilişim karşılıyor.
Entegratörlere büyük iş düşüyor
“Bulut bilişim için proje planlamanızı ve teknolojik yatırımlarınızı doğru şekilde yaptıysanız, uzman ve kaliteli teknik desteğe de sahipseniz bulut teknolojilerinin güvenli olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yapınızın dışarıya daha açık hale gelmesi ağ katmanındaki işlerin önemini artırmaktadır. Hatalı konfigürasyon, yapınıza yetkilendirilmemiş girişlerin yapılması gibi sorunlar daha kritik bir hal alacaktır. Bu tarz sorunlar yaşamamak için doğru ve düzenli bir görüntüleme sistemine sahip olmanız gerekmektedir. Aynı zamanda belirli aralıklarla yapılacak penetrasyon testleri güvenliğinizi ve işinizi rahatlatacaktır.”
Özgün ihtiyaçlar belirlendiğinde fayda sağlanabilir
Özellikle sağlık ve eğitim alanında özel bulut kullanımının yaygınlaştığına dikkat çeken Proline Satış Yöneticisi Bircan Ercan, “BT yatırımlarında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, bir ihtiyaç analizi sonunda kurumun özgün ihtiyaçlarının belirlenmesi ve fayda/yatırım oranını optimize edecek çözümlerin temin edilmesidir. Kurumların, donanım yatırımı yapmayarak kaynaklarını ürün ve hizmetlerin geliştirilmesine ayırmalarının ve BT ihtiyaçlarını üçüncü parti uzman şirketlerden karşılamalarının yakın gelecekte çok fazla tercih edileceğini ve daha verimli bir yöntem olacağını öngörmekteyiz” dedi.
Ercan’a göre, günümüz dünyasında, enerji maliyetlerinin ve güç tüketiminin paralelinde soğutma ihtiyaçlarının yüksek maliyetli olması nedeni ile bilişim projelerine yatırım yapan şirketler; daha planlı, ihtiyaçlar paralelinde genişleyebilen, verimli, işlevsel veri merkezleri oluşturabilmeyi hedefliyor.
Vatandaşların beklentileri bulut ile karşılanıyor
“Kamu kurumları, ayrıca bulut bilişim teknolojilerinin sağladığı imkânlar sayesinde, farklı seviyelerde sunucu, depolama ve e-posta, ofis ya da özel uygulamalar gibi hizmetlerden kiralama yoluyla faydalanabiliyorlar. Böylece kendi veri merkezlerini işletmeden, tükettikleri ve ihtiyaç duydukları kadar hizmet alabiliyorlar. Aynı zamanda bulut sistemleriyle işlemci, depolama, yazılımlar gibi tüm bilgi işlem kaynaklarını uzaktan erişimli olarak kullanılabildikleri için gerektiğinden fazla işlem gücü, bellek ve depolama alanı gibi maliyetler de ortadan kalkıyor.”
Vatandaşların özel sektörde aldığı hizmetleri kamudan da beklediğini dile getiren Bağdan, “Bu durum kamu kurumları üzerinde bir baskı yaratıyor. Kamu kurumlarının vatandaşların bu beklentilerini en hızlı ve memnuniyet verecek ölçüde sağlayabilmeleri için bulut teknolojileri gerekli tüm bileşenleri içererek kamu kurumlarına büyük bir fayda getiriyor” dedi.