“Bilişim yatırımları vergiden düşülmeli”
Türkiye’deki bilişim sektörünün köklü şirketlerinden Servodata’nın kurucusu Haydar Bektaş, sektörün ihtiyaçlarını paylaştı.
Bulut bilişim ve büyük veri çözümleri büyük işletmeler tarafından aktif olarak kullanılıyor. Ancak KOBİ’lerde beklenen gelişme görülmüyor. Servodata Genel Müdürü Haydar Bektaş, KOBİ’lerin bilişim harcamalarının düşüklüğüne dikkat çekerek şunları söylüyor:
“OECD raporlarına göre, Türkiye’de 3 milyonu aşkın işletme var. Orta ölçekli işletmeler de dâhil bilişim harcamaları bize benzeyen ekonomilerdeki ülkelerin maalesef yüzde 50’nin altında… Gelecek vizyonu olarak Bulut bilişimin bu anlamda, hem yerelde, hem global büyümek isteyen KOBİ’ler için, iş süreçlerini ve etkinliklerini, verimli olarak kullanmayı ve ölçeklendirmeyi sağlayabilmesi zamana dayalı yelpaze şeklinde oturacağını düşünüyoruz… Teknoloji esneklik, maliyet avantajı, her yerden erişilebilirlik sağlayarak şirketlerin avantajlarını on plana çıkaracağı anlayışı er ya da geç oturacaktır.”
Mobil bilişimde güvenliğe dikkat
Mobil bilişimle kurumların yaşayacağı dönüşüm hakkında bilgi veren Haydar Bektaş, “Mobil bulut bilişimde, kullanıcılar ve servis sağlayıcıları için pek çok avantajlar bulunmaktadır. En önemlisi şirket dışında, sahada erişim kolaylığı. Günümüzde iş yapış modeli, mobil cihaz ve yazılımlarla birlikte 7/24 platform bağımsız bir model haline geldi. Bu sayede evden, ofis dışından da iş gücünüzü kullanarak işlerini daha iyi takip edebilir ve daha çabuk çözümler üretebilir hale gelebilirsiniz” diyor. Bektaş’a göre, mobil yaşam ile birlikte güvenlik açıkları artıyor ve saldırıların gelebileceği bir yol daha çıkıyor. Bu süreçte mobil cihaz yönetimi ve antivirüs programlarının kullanmasını tavsiye eden Bektaş, güvenliğin üst seviyede tutulması gerektiğini vurguluyor.
Kişi başına düşen bilişim harcaması düşük
Türkiye’de kişi başına düşen bilişim harcamasının gelişmiş ülkelerin onda biri olduğunu hatırlatarak sözlerini sürdüren Haydar Bektaş, “Asıl katma değerin yer aldığı yazılım ve hizmet segmentlerinin Türk pazarının sadece yüzde 25’ini kapsadığı da (gelişmiş ülkelerde yüzde 60) dikkate alındığında kıyaslanmayacak seviyelerde geri planlardayız” şeklinde konuşuyor. Bektaş, sektörün ilerlemesi için önerilerini şu şekilde sıralıyor:
“Devlet, bilişim sektörüne, daha doğrusu Ar-Ge yapan işletmelere teşviklerle desteklediği takdirde bilişim yatırımının belli oranda vergi matrahından düşülmesi, KDV’nin azaltılması gibi tedbirler ile yaygınlaştırılması bir ivme kazandırabilir.”
Küçük iş ortakları etkilenecek
Değişen dünyada şirketlerin, karmaşık ve değişen problemlerine karşılık standart yazılım paketleri ile çözüm aradıklarına dikkat çeken Servodata Genel Müdürü Haydar Bektaş, “Şirketler bu yaklaşımla katı, aynı zamanda rakiplerinde olan BT sistem eşyalarına kendilerini kilitliyorlar. Böylece şirketin kendi iş durumunun gelişen ihtiyaçları değil, büyük yazlım evleri sistem değişikliklerinin kontrolünü ellerinde tutmuş oluyorlar” diyor. Bektaş, bu konuyla ilgili şu örneği veriyor:
“Örneğin New York Times sadece kredi kartı ile aldığı Amazon’dan EC2 ve S3 servisleri ile 4TB veri içeren 15 milyon civarındaki haberi tarayıp pdf dosyası olarak çevrimiçi dağıtım için hazırladı. Nasdaq ise geçmiş hisse senedi ve tahvil bilgilerini kendi veritabanında tutmak yerine bir kredi kartıyla aldığı Amazon servisiyle Amazon bulutunda tutuluyor. Bu şekilde dünya genelinde ve Türkiye’de dahil olmak bu hizmeti gerekli profesyonel yaklaşım ve uygun fiyat çerçevesinde gerçekleştiren tekellerin varlığı doğrultusunda tabii ki küçük yerel iş ortakları paydadan fayda tarafında etkileneceklerdir.”
Servodata neler yapıyor?
25 yılı aşkın süredir Progress veri tabanı çözümlerinin yanı sıra CRM, İş Zekası (BI), Güvenlik çözümleri, Office yazılımları ile ağ ve altyapı hizmetleri sunan Servodata, şu yazılımların da dağıtıcılığını sürdürüyor:
“Webroot SecureAnywhere: Bulut mimaride çalışan antivirüs güvenlik çözümü.
Softmaker Office: Microsoft Word, Excel ve PowerPoint belgelerini düzenleyen uygulamadır. En yeni Office formatları (docx,xlsx); diğer Microsoft harici Office formatlarıyla bile sorunsuz çalışır.
Nuance: İş kullanıcıları için en akıllı PDF çözümüdür. Microsoft ve Microsoft Windows içinden dahi düzenlenebilir biçimlere doğru en doğru şekilde belge dönüştürme özelliğini içerir.
Nero: Nero bulut depolamada, Blu-Ray Disk oynatmada, yazdırmada, UltraHD 4K Video düzenlemede, Wifi ve USB Android Cihazları PC senkronizasyonunda, mobil cihaz desteği sunuyor.”