BTvizyon Ankara’da 13. yılını kutladı
2014 yılının son BTvizyon Anadolu Toplantısı, kamu ve özel sektörden bilişim profesyonellerinin geniş katılımıyla 25 Kasım’da Ankara’da düzenlendi.
14 yıldır düzenli olarak Türkiye’nin farklı şehirlerinde gerçekleştirilen BTvizyon Toplantıları’nın Ankara ayağında; teknolojinin yeni eğilimleri ve çözümleri tartışıldı. e-Ekonomi, giyilebilir teknolojiler, BT yönetimi, mobil teknolojiler, siber güvenlik, büyük veri, yeni teknolojik eğilimler, teknolojide enerji, ağ çözümleri, e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv, bulut teknolojisi ve kurumsal çözümler, veri yedekleme konularının ele alındığı toplantının açılış konuşmasını Bilişim Zirvesi Genel Müdürü Neslihan Aksun yaptı. Aksun konuşmasında; BTvizyon Toplantılarının; bilişim teknolojilerine ilişkin güncel ve gelecek vizyonlarının, deneyimlerin, bilgilerin, ürün ve çözümlerin paylaşıldığı toplantı platformu olduğunu ifade ederek “Bu yıl 5 farklı ilde gerçekleştirdiğimiz BTvizyon Anadolu Toplantıları, Ankara'da 13. yılını kutluyor. Bu başarılı toplantılara yenilerini de ekleyerek 2015 yılına yepyeni etkinliklerle devam edeceğimizin müjdesini sizlerle paylaşmak isterim” açıklamasını yaptı.
Giyilebilir teknoloji pazarı her geçen gün büyüyor
Tesla Teknoloji Genel Müdürü Serkan Gezici, ‘Giyilebilir Teknolojide Özgürlük – Quadro’ başlıklı sunumunda; giyilebilir teknolojilerde; PAN / Kişisel Alan Ağı’na vurgu yaparak her geçen gün bu teknolojiyi daha fazla kullandığımıza değindi ve şu istatistikleri kaydetti: “Giyilebilir teknoloji pazarında 2014 yılı cirosu 4,6 milyar dolar, 2017 öngörüleri ise 20 milyar dolar ile 50 milyar dolar arasında. Bu rakamların önümüzdeki yıl yine değişeceğini düşünüyorum.” Dijital Planet ile e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv çözümlerini anlatan Digital Planet Müşteri Yöneticisi Ozan Güner, firmalara standart arayüz üzerinden çözümlerini sunduklarını ifade etti. “e-Defter, e-Faturadan önce zorunlu hale gelmeliydi” diyen Güner, e-Defter iş akışı hakkında bilgi vererek Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ileride defterlere uzaktan erişebileceğini aktardı.
e-Fatura tahsilat süreçlerini hızlandırıyor
Projenin asıl yöneticisi kamu temsilcisi olmalı
Canon İş Geliştirme Yöneticisi Sinan Karabacak, mobil tarama çözümleri hakkında bilgi verdi ve bir demo gerçekleştirdi. Karabacak diğer yandan, bulut tarama işlem sürecini anlatırken iş akışı için mobil tarama çözümlerini de masaya yatırdı. Kamu BT projelerinde başarı kriterlerini değerlendiren Cybersoft Projeler Koordinatörü Sedat Akel, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın VEDOP projesi içinde yer aldığını kaydetti. Akel, “VEDOP, Türkiye’nin ekonomik faaliyetlerinin içine iyice yerleşmiş durumda ve BT sektörüne de hareketlilik getirdi” yorumunu yaptı ve şunları ekledi: “Burada tecrübe paylaşımı sunumu yapıyorum. Bir kamu BT projesinde kamu BT yararının gözetilmesi gerekir. Kamu İhale Kanunu yazılıma uygun değil. Birçok başarısız kamu BT projesi bulunuyor. Başarılı BT projelerinde yöneticiler inisiyatif alıyor. BT projelerinde ekip ruhu çok önemli ve tecrübeli, tasarım yapacak kadro gerekiyor. Kamuda projenin asıl yöneticisi kamu temsilcisi olmalı.” BTburada.com satış Mühendisi Volkan Yağcı da, gelecek nesil veri güvenliğiyle ilgili bilgi paylaşımında bulunarak yedeklemenin önemi hakkında bilgi verdi. Veri kayıplarının; ‘donanım arızaları’, ‘yazılım hataları’, ‘insan kaynaklı’ ve ‘doğal afetler’ olarak 4 ana sebebi olduğunun altını çizerek firmalar için NAKIVO’nun ‘Hibrit Bulut Modeli’ni önerdi.
Üniversite – sanayi iş birliği sağlanmadıkça yenilikçi hareket mümkün olamaz
‘VoIP Teknolojilerinde Hibrit Mimari’ başlığındaki sunumunu gerçekleştiren Voxporta Genel Müdürü Hakan İçduygu, kendi geliştirdikleri iletişim portalı LEAPvox hakkıında bilgi verdi ve ürünün gerçek bütünleşik iletişimi sağladığının altını çizerek güvenlik boyutunu da harmanlayıp bunu tek bir üründe sundukları kaydetti ve “Mobil uygulamaları da sisteme dahil olacak şekilde tasarlıyoruz” haberini verdi. OSTİM Bilgi ve İletişim Teknolojileri Müdürü Mustafa Aktaş da, OSTIM’in teknoloji yaklaşımını katılımcılarla paylaşarak 17 ana sektörde, 139 iş kolunda Türkiye ve dünya için ürettiklerine vurgu yaptı. Aktaş, “OSTIM’deki firmalar birbirinin tamamlayıcısı ve bu firmaları sanal fabrikada hayal ediyoruz. Savunma sanayi ve medikal sanayinin de olmasını istiyoruz. Yeni kurulan OSTIM Ekopark’a yatırımcıları bekliyoruz. Bünyemizde üniversiteler ile iş birliği içindeyiz. Üniversite – sanayi iş birliği sağlanmadıkça yenilikçi hareket mümkün olamaz; dolayısıyla sanayinin ileri gitmesi mümkün değil. KOBİ’ler lisanslama konusunda çok zorlanıyor; onlar için önemli olan fiyat esnekliği” şeklinde konuştu.
2015 BTvizyon toplantı tarihleri belli oldu
Basın sponsorluğunu BThaber’in yaptığı toplantıya; Arena Bilgisayar, Microsoft, btburada.com, Canon, Cybersoft, Digital Planet, Quadro, Voxporta firmaları destek oldu ve katılımcılara hediyeler de sunuldu. Diğer yandan BTvizyon Anadolu Toplantıları’nın 2015 yılının ilk yarısına ait takvim de belli oldu: Buna göre ocak ayında Adana ve Denizli’de, şubatta Trabzon’da, mart ayında Gaziantep ve Bursa’da ve nisanda İzmir ve Kayseri’de BTvizyon Toplantıları gerçekleştirilecek.