Evde uyku testi
Ağız ve boğazda çeşitli sorunlar nedeniyle uykuda nefes duraklaması (apne) çok ciddi sonuçlara yol açıyor. Şeker hastalığı, tansiyon, kalp yetmezliği, şişmanlık, depresyon… Çünkü vücut, gece uykuda, gerekli oksijeni alamazsa resmen oksijensiz kalır. Nefes durakladığında beyin, kişiyi bir sıçramayla uyandırır ki kalbi durmasın. Ama, daha ileri yaşlarda beyin de işe yaramaz. “Uykusunda öldü” denilen durum.
Apne teşhisi için uyku laboratuvarlı bir hastanede gecelemek şart. Başa ve vücuda takılan elektrodlarla bütün gece uyku (o şartlarda ne kadar kalitesiz bir uyku!) bilgisayara ve videoya kaydedilir. Sonra analiz edilerek, apne var mı yok mu diye bakılır.
Bu karmaşık işlem, daha kolaylaşacak: Başa takılan bir aygıtla… Dr. Philip Westerbrook’un geliştirdiği alet, uykuda 10 ölçüt üzerinden sürekli ölçüm yapıyor. Kanda oksijen oranı, kan yoğunluğu, hava akımı, nabız, horlama gibi… Bu ölçümler, daha sonra bilgisayara aktarılarak uzman hekimlere teşhis yapsınlar diye sunuluyor.
İnovasyon: Apne teşhisi için hastane gereksiz. Sürü sepet elektrod ve kablo gereksiz. Rahatsız uyku eziyeti gereksiz. Teste yüksek ücretler ödemek gereksiz. Yeni aletle daha ucuz, daha kolay, daha rahat.
Aleti geliştiren doktor,
bunu “ticarileştirmek” için parayı nereden bulmuş? İki girişimci ortaya çıkıp finansman sağlamış. Bunlar, zaten daha önce bir kalp monitörü geliştirmişler. Başarılı olunca, şirketlerini satıp yeni bir iş olanağı aramaya başlamışlar. Tipik girişimci arkadaşlar, apne doktorunu bulunca bu sefer ona yatırım yapmışlar. Doktor şanslı. Mutlu son…