Kamu, 2015 hedeflerine ortak akıl yoluyla ilerleyecek
2015’te tüm sektörü hareketli günler bekliyor. e-Devlet proje ve uygulamalarının bütünsel bir yaklaşımla ele alınması sektörün beklentileri arasında.
Günümüzde devletler, kamu hizmetlerinde daha fazla hizmet etmenin ötesinde, aynı zamanda daha kaliteli hizmet arayışına giriyor, dolayısıyla kamu kurumları vatandaşa daha kaliteli ve hızlı hizmet sağlayabilecek projelere ağırlık veriyor. Kamuda, merkezi yönetim bütçesi kullanılarak yürütülecek projelerin Yatırım Programı’nda yer alması gerekiyor. Kalkınma Bakanlığı Kalkınma Araştırmaları Merkezi Başkanı Emin Sadık Aydın bu konuyla ilgi olarak şunları söyledi:
“Projelerin Yatırım Programı’na alınması süreci, kamu kurum ve kuruluşların ihtiyaçlarını belirlemeleri ve bu ihtiyaçlara uygun proje önerileri geliştirmeleriyle başlayan, Kalkınma Bakanlığı’nın da bu önerileri belirli önceliklere göre değerlendirmesiyle devam eden ve Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı’nın yasalaşmasıyla sonuçlanan oldukça uzun ve makroekonomik ve sektörel dengelerin dikkatlice gözetildiği hassas bir süreç.”
Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yürütülen projelerin büyüklükleri düşünüldüğünde, ülke kaynaklarının etkin kullanımı açısından bu projelerin planlama aşamasının ne derece önemli olduğu hayli açık. Aydın, “2002 yılında yüzde 2.9 olan bu oran 2014 yılında yüzde 7.8 olarak gerçekleşti. Bulut bilişim, büyük veri gibi yeni teknoloji uygulamalarıyla, ‘Açık Veri’ gibi kamu verisinin katma değerli yeni uygulamaların geliştirilmesini amaçlayan yaklaşımlarla bilişim projelerinin toplam kamu yatırımları içindeki payının daha da artacağını beklemekteyiz. Önümüzdeki yıllarda, gerek merkezi yönetim gerekse yerel yönetim tarafında yürütülecek BT projelerinin kamu yatırımları içindeki payının çok daha yukarılara çıkacağına inanıyorum” açıklamasını yaptı ve ekledi:
“BT’de gerçekleşecek bu olumlu etkinin yalnızca kamu alımlarının büyüklüğüyle sınırlı kalmaması, bu alımların özel kesim yatırımlarını tetikleyici bir etki oluşturması en büyük beklentimiz”
Teknoloji ekonomiye bütünüyle etki ediyor
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’nin bilişim alanında tüketici konumundan çıkma ve ulusal sermaye ve yatırımlarla büyüme noktasına eğilmeye başladığını vurgulayarak bilgi toplumuna ait teknolojilerin ekonomiyi bütünüyle etkileme özelliğine sahip olduğuna dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, sadece teknoloji satın alarak bir ülkeyi bilişim toplumuna taşımanın mümkün olmadığını söyleyerek ekonomik büyümenin itici gücü olan teknolojik gelişmelerin, ulusal bazda ürün geliştirecek noktaya taşınması gerekliliğinin altını çizdi.
Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Mahir Ülgü ise şu sözlerle kurumun vizyonunu ortaya koydu:
“Ekonomik kalkınma, hizmet kalitesi, rekabetçi yapı gibi belirleyici faktörler var olduğu müddetçe, bilişim teknolojilerinden faydalanma çalışmalarının giderek hızlanan bir ivmeyle artacağı kanaatindeyim. 2015 yılında da sağlık alanında bilişim yatırımlarına devam edeceğiz. Kişiye özel bilişim uygulamalarının gelişmesine bağlı olarak sağlık sektöründe de bireye özgü ve tamamen kendi kontrolünde olan uygulamalara yöneleceğiz. Ülkemizin sağlık basamaklarını tamamen bilişim merkezli yönetebilmek için tüm Sağlık Bilgi Sistemi uygulamalarını ortak bir çatı altında toplayarak ‘Sağlık Yönetim Sistemi – SYS’ projemize de 2015 yılında başlamayı planlıyoruz.”
2015’te yazılımcılara ArGe desteği geliyor
2014’ün sonunda, Sabahattin Zaim Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi ve Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) arasında, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nda ‘Bilişim Dersleri ile Revizyonu’ imza töreni gerçekleştirildi.
Bu toplantıda konuşan Bakan Lütfi Elvan, şunları söyledi:
“Bilişim sektöründeki büyüme hızı, dünyadaki ortalama büyüme hızının 3-4 katı. Türkiye'de de yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 3-4 bandında beklenirken, bilgi ve iletişim sektöründeki büyüme hızı yüzde 10'un üzerinde oldu. Bakanlık olarak önümüzdeki günlerde bilgi ve iletişim sektöründe faaliyet gösteren yazılımcı firmalara Ar-Ge desteği vermeye başlayacağız. 2014 yılı ekim ayı sonu itibarıyla ülkemizde; geniş bant internet abone sayısı 40,5 milyona, mobil internet kullanan abone sayısı 31,8 milyona, mobil abone sayısı 72 milyona, M2M abone sayısı 2.5 milyona ulaştı. Makineler arası iletişimde; 2015 sonu itibarıyla abone sayısının 7 milyonu aşacağını düşünüyoruz. Geçen ay yaklaşık 40 milyon olan geniş bant abone sayısı, bu ay 40 milyon 500 bine yükseldi. Sadece bir ayda 500 bin abone sayısı arttı. Bu kadar hızlı gelişen sektörün, güçlü bir altyapısının olması gerekiyor. Yılda 5 milyar dolarlık alt yapı yatırımı gerçekleştiriyoruz”
Elvan, bakanlığın vizyonunu şu şekilde açıkladı:
“Nüfusu 1-500 arasında olan ve halen hiç kapsama bulunmayan 1799 yerleşim yerinin Evrensel Hizmet Fonu içinde ‘GSM Kapsama Alanı’na alınması kapsamında hali hazırda altyapı kurulumlarının yaklaşık yüzde 86’sı tamamlandı. Hedefe 2015 ortalarında ulaşılacağına inanıyorum. 2015 sonunda 4G'yi devreye sokarak, Türkiye'nin ulaşım ve iletişim alt yapısının, dünyada rekabet edilebilir konuma ulaşmasını sağlayacağız. Türkiye'de Veri İletim Merkezleri ile İnternet Değişim Noktaları kurulması amacıyla çalışmalara başladık. Sayısal arşiv, oyun, bilgisayar pazarı, yazılım ürünleri gibi alanlarda yasal düzenlemelere ihtiyaç bulunuyor. Bu alanları içeren yasal düzenlemenin önümüzdeki yıl yapılması planlanıyor. Acil durumlarda kullanılan mobil baz istasyonlarının faydasını bu güne kadar birçok olayda gördük. Acil durumlarda haberleşmenin aksamadan devam etmesi için ülke genelinde 25 bölgede bulunan uydu transmisyonlu mobil baz istasyonlarının sayısı 40’a çıkarıldı ve her iki ile bir mobil istasyon olacak şekilde gerekli planlama yapıldı.”