Finansta dev küresel potansiyel
Türkiye İş Bankası tarafından İş Kuleleri’nde düzenlenen toplantıda, mobil bankacılıktaki gelişim örneklendi. Buna göre, mobil bankacılık kanalı İşCep’te 1, 5 milyon aktif müşteri sayısına ulaşılırken, bu kanaldan yapılan toplam işlem adedi de bin 330 şubede yapılan işlem sayısı ile eşit hale geldi. Mobil bankacılık işlemleri 3 yılda 12 kat artarak 521 milyon işleme ulaştı.
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, toplantıda alternatif dağıtım kanallarına (ADK) ilişkin bankanın stratejilerini paylaşırken, İşCep’te Touch ID, XBox uygulaması İşBox gibi teknolojik yenilikleri, 2015 ve sonrasını hedefleyen yeniliklerini paylaştı. Mobil bankacılıkta aktif müşteri sayısının arttığını söyleyen Aran, asıl önemli unsur olarak işlem sayısındaki artışı gösterdi. Aran, müşteri gözlemlerini, “İnternet şubesinden daha sofistike işlemler yapılırken, mobil bankacılık günlük işlemler için kullanılıyor” sözleri ile belirtti. Aran şu beklentisini de dile getirdi: “2015 sonunda mobil bankacılık, internet bankacılığının payını geçebilir.”
Xbox One içinde İş Bankası yerini aldı
ADK adına ilk adımı 1982 yılında Bankamatik ile atan, 1997’de internet bankacılığıyla devam eden bankada şube dışı kanallardan 2014’te 2,2 milyar adet işlem gerçekleştirildiğini kaydeden Aran, “Mobil bankacılık aktif müşteri sayısında son 3 yılda 7 kat artışla 2014 sonu itibarıyla 1,5 milyon aktif İşCep müşteri sayısına ulaşıldı” dedi.
Türkiye’de bankacılık sektöründe mobil bankacılıktan geçen her 2 yatırım işleminden 1’i, her 3 fatura işleminden 1’i ve her 4 finansal işlemden 1’inin İşCep’ten yapıldığını söyleyen Aran, “17 Eylül 2014’de tanıtılan İşCep Touch-ID uygulaması şu ana kadar 75 bin müşteri tarafından kullanılıyor. Xbox One’da da yer alan dünyadaki ilk bankayız” dedi. Buna göre banka, Türkiye’de 5 Eylül 2014 itibariyle satışa sunulan Xbox One için geliştirdiği bankacılık uygulaması ile konsolda yer alan dünyadaki ilk banka oldu. Bu uygulama ile kullanıcılar Bireysel İnternet Şubesini kullanarak bankacılık işlemlerini gerçekleştirebiliyor, İş Bankası’na özel güncel ekonomi bültenini, demo ve reklam videolarını izleyebiliyor. Aran, İşBox uygulamasının Microsoft kullanıcıları nezdinde ABD’de bankanın adının duyulması adına önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekti ve “ABD’de okuyan Türk öğrenciler, Xbox açılış sayfasında İş Bankası’nı gördükleri için mutlu olduklarını dile getirdiler. Bu farkındalık, diğer pazarlama çalışmalarımızda da önem taşıyacak” dedi.
Öncelikli hedef ABD pazarı
Finans teknolojilerinde Türkiye’nin küresel rekabette üstünlük sağlayabilecek noktaya ulaştığını belirten Aran, sayısal bankacılıktaki üstünlüğü yurt dışı şubelerinde kullanmaya özen gösterdiklerini belirtti ve şöyle devam etti:
“2015 yılında teknoloji alanında geliştirdiğimiz ürünleri ABD başta olmak üzere yurt dışına pazarlayacak ve oralarda satışı gerçekleştirebilecek noktaya geldik. Bu doğrultuda 2015’te bazı girişimler yapabileceğiz. Silikon Vadisi ile Türkiye arasında bağlantıyı sağlayacak ve onun üzerinden diğer ülkelere göre önde olduğumuz alanlardaki ürünleri yazılım şirketleri aracılığıyla pazarlayabileceğiz. Tüm dünyada konuşulan dijital bankacılık, dijital dönüşüm önemli bir fırsat ve burada öncü olmak istiyoruz. 100. yıl vizyonumuz doğrultusunda amacımız teknoloji alanında gelişimi sağlamak, net ihracat geliri elde ettiğimiz alanlar arasına finans teknolojilerini ekleyebilmek.”
Türkiye’nin akıllı gözlüğü, neden olmasın?
İş Bankası’nın 2024 yılı hedefi dünyanın en büyük ilk 50 bankasından biri olmak, yurtdışında etkinliği artırmak, finans teknolojilerinin ihracında sektöre örnek olmak. Mobil bankacılık uygulamasına girişte müşteri şifresi tuşlama ihtiyacını ortadan kaldıran parmak izi tanıma Touch-ID teknolojisini Türkiye’de ilk kullanan banka olan İş Bankası, bu teknoloji ile Bankamatiklerdeki biyokimlik uygulamasının ardından, İşCep ile müşterisini parmağından tanıyabiliyor. Dijital dönüşümün gelecekte herşeye damgasını vuracağını, ADK kârlılığının, bankanın gelir ve kârlılığına olumlu yansıdığını söyleyen Aran, “Yazılım ve finans teknolojilerinde Türkiye’de tüm finans kuruluşları olarak iddialıyız. Ama biz, yabancı bir ortakla değil, kendimiz yazılım inovasyonu yapıyoruz” yorumunu ekleyen Aran, 2015 yılını bunun ilk adımını atacakları, pazarları ve yatırımları test edecekleri yıl olarak tanımladı. Yurtdışı yayılımda yazılım şirketi SoftTech veya 23 kişilik kadrosu ile inovasyonda kaldıraç görevi üstlenecek SoftTech Garage üstünden yatırım almalarının söz konusu olabileceğini vurgulayan Aran, İşGlass hakkında da şunları söyledi:
“2 Aralık 2014’te kullanıma sunduğumuz bu akıllı gözlük uygulaması, Bankamatik’lerden para çekmeye imkan tanıyan Türkiye’nin ilk bankamatik uygulaması. Bu gözlüğü, yurtdışından satın alabilen müşterilerimiz kullanabiliyor. Ama akıllı gözlük konusunda yerli üreticilerle temasımız olacak. Yerli üretimi desteklemeye ve yazılımı geliştirmeye adayız. Zaten akıllı gözlük üreten ve satış noktasına gelen yerli şirketler var.”