İki Cambridge hackathon’u
Dünyaca ünlü iki Cambridge var: Biri, İngiltere’nin en eski üniversitesinin olduğu küçük sevimli biblo şehir. Diğeri, dünyanın en önemli iki üniversitesinin bulunduğu, Boston’un bir semtindeki MIT.
Orijinal Cambridge ile MIT’in keskin zeka bilişim öğrencileri, önümüzdeki sonbaharda bir kaç gün sürecek bir hackathon’a katılacaklar. Konu: Siber güvenlikte, “kötü adamların” önünde koşmak ve yenilikçi çözümler üretmek.
Bu hackathon haberi, aniden dünya haberi oldu: Çünkü Başkan Obama ve İngiltere Başbakanı Cameron, siber güvenlikte ortak harekat planı kararlaştırdılar. İki ülke arasındaki “özel ilişki” (onlar “special relationship” derler) sayesinde yüzyıldır bu iki ülkenin yediği içtiği ayrı gitmez. İngiltere, ABD’nin en dost müttefiği. Hangi parti iktidara gelse, bu özel ilişki aynen sürer.
Birinci Dünya Savaşı’nın 100. yıldönümü, 2014’te anıldı (Türkiye’de anılmadı sayılır). Bu yıl da İkinci Dünya Savaşı’nın bitişinin 70. yıldönümü kutlanacak. Her ikisi de insanlık tarihinin en berbat savaşları. Günümüz savaşları mutlaka daha da berbat. Ama, gözle görünmeyen en müthiş savaş, siber alemde 7/24 sürüyor. Cephesi yok. Hatta saldıran kim, bazen o bile meçhul.
İşte, dünyanın en önde gelen bilişim öğrencileri ilk kez bir hackathon’da ABD ve İngiltere hükümetleri için siber güvenlik çözümleri üretecek: Y-Kuşağı, hatta belki Z-Kuşağı’ndan bile öğrenci olacak aralarında.
Bir soru: Hükümetler, bu öğrencilerin gerçek çözümler üretmesi için acaba güvenlikle ilgili verileri ne “açıklıkta” verecekler? Açık Veri şampiyonu İngiltere ve ABD’nin bile vermek istemeyeceği veriler olacak mı?
Hackathon’un elbette bir maliyesi var: Cambridge ve MIT, devletten destek aldığı kadar, kendi fonları, kaynakları, sağladığı muazzam bağışlarla süper holdingler gibi işliyorlar. Devletle üniversite arasındaki bürokratik ilişki o kadar geri planda kalıyor ki, esas olarak, sivil toplum ve özel sektörün teşvikleriyle bu üniversiteler çalışıyor.
Sivil toplum derken, örnek: Doktora ve sonrası burslarıyla 50 yıldır tanınan Fulbright Vakfı, sadece siber güvenlikte odaklanmak üzere 6 aylık karşılıksız ve yüksek tutarlı burslar vermeye hazırlanıyor.
1939’da, daha Silikon Vadisi yokken, oranın ilk bilişim şirketi HP’yi kuran ortaklardan William Hewlett’ın vakfı, sadece MIT Siber Güvenlik Girişimi’ne (CSI) 15 milyon Dolar verdi. Aynı vakıf, aynı konuda işbirliği yapacak MIT, Stanford ve Berkeley (U.California/SanFransisco) için de ayrıca 45 milyon Dolar verdi. Sadece bu vakfın hibesi 65 milyona ulaşacak. Eh, bu paraları alan üniversiteler, hocaları ve öğrencileri de hünerlerini gösterecek artık, azıcık…