Enerji tasarrufunun anahtarı
Gelişen teknolojiyle beraber artan enerji ihtiyacı doğayı olumsuz yönde etkiliyor. Şirketlerin ve kurumların bu noktada alabilecekleri önlemleri ve yeşil çözümleri ZyXEL Türkiye Marka ve Pazarlama Müdürü Özden Aliyagiç Uyar ile ele aldık.
Teknolojinin gelişimi, enerji ihtiyacını da artırdı. Bu durum doğayı kötü yönde etkiliyor. Şirket olarak bu olumsuz tablonun önüne geçmek için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Hızla gelişen teknoloji ve artan enerji ihtiyacı ile birlikte dünyanın doğal kaynaklarını çok daha yoğun bir şekilde zorlamaya başladık. Üretilen tüm ürünlerde karbon ayak izi değerinin yükselmeye başladığı görülüyor. 2000’li yıllardan sonra yükselen bir trend olarak kurumların ve şirketlerin, çevreye verdikleri zararı minimum seviyeye çekmeye ve daha doğa dostu bir iş yaşamı benimsemeye başladığı da ortada.
ZyXEL olarak biz de 1989'dan bu yana “Çevre Dostu Şirket” olmak için çaba sarf ediyor, hem kendi kullandığımız ürünlerde, hem tedarik zincirimizde hem de geliştirdiğimiz teknolojilerde bu iki unsuru ön planda tutuyoruz. Ürünlerimizi geliştirirken tüm süreçlerimizin en az seviyede enerji tüketimi yaptığını sürekli kontrol ediyoruz. Tüm tedarikçilerimizin bizlere sağladığı hammaddeler ve nihai ürünlerin, doğa dostu geri dönüştürülmüş ürünler olmasına dikkat ediyoruz. Yenilikçiliği ve sürdürülebilirliği temel alıyor, çevresel sürdürülebilirlik politika faaliyetlerine uygun olan kaliteli ürünleri piyasaya sunmaya devam ediyoruz. Çevreye gösterdiğimiz duyarlılık sonucunda network ürünleri için verilen “ISO 14006 Çevre Yönetim Sistemleri- Çevreci Tasarımı Birleştirme Esasları” ve “ISO 5000- Enerji Yönetimi” sertifikasını dünyada ilk alan firmalardan biriyiz.
Ayrıca ZyXEL, VDSL2 CPE ekipmanı için PAS2050 Belgesi verilen ilk ağ şirketi olmuştur. PAS 2050, ISO 14040/14044 standartlarına dayanarak, üretim hattının beş aşaması boyunca işletmeler ve fabrikalar bünyesindeki sera gazı emisyonunu tanımlayan ve bunu azaltmaya çalışan firmalara verilen bir belgedir.
Şirketler yeşil teknolojilerden sağlayacakları tasarrufun farkında. Peki bu teknolojilerden sağlanan tasarruf, yapılan yatırımları ne kadar sürede karşılıyor?
Günümüzde teknoloji altyapıları büyüdükçe, harcanan enerji maliyetinin de arttığı bir gerçek. Yeşil teknolojilerin kullanılmasıyla birlikte bu maliyetlerin gözle görülür bir şekilde azalacağını unutmamak gerek. Yeşil teknolojiler konusunda şirketlerin uzun vadeli düşünmesi de çok önemli bir unsur.
100 kullanıcılı bir şirkette sunucular, bilgisayarlar, ağ geçitleri, kablosuz ağlar, güvenlik ekipmanları ve bunlara bağlı daha birçok servis ve donanım sürekli çalışır durumda olabilir. ZyXEL tarafından sunulan tüm ağ çözümleri, kullanılmadığı anlarda güç tasarruf moduna girerek yüzde 82’lere varan oranda tasarruf sağlayabilir. Aynı şekilde Akıllı PoE teknolojisi, Ethernet kablosu üzerinden güç sağlamaya olanak tanır. Bu sayede hem kurumlar tüm cihazlara ulaşması için pahalı elektrik kablo donanımları döşemek zorunda kalmazlar, hem de tüm ağdaki cihazların elektrik kullanımlarını uzaktan denetleyebilir, kullanılmadığı durumlarda tamamen kapatabilirler. Operasyonların büyüklüğüne göre bunlar yüzde 80’lere varan oranda enerji tasarrufu sağlayabilir. Burada önemli olan husus, enerji tasarrufu sağlayan ve sağlamayan ürünler arasındaki seçim kriteriniz ve arasındaki maliyet farkıdır. Bu açıdan bakıldığında size enerji tasarrufu sağlayan ürünler ilk günden daha karlı bir operasyon yürütmenizi sağlayacaktır.
Şirketler bulut bilişimi büyük bir hızla benimseyip, donanım maliyetlerinden kurtulmaya başladılar. Bulut bilişimin bir diğer artısı da doğaya verilen zararın azaltılması olarak öne çıkıyor. Bu noktada bulut bilişimin yeşil bilişim üzerindeki etkisini değerlendirebilir misiniz?
Veri miktarı arttıkça bunları depolama ve dağıtma ihtiyaçları da giderek artıyor. Daha önceleri farklı bölgelerdeki büyük sunucular, aynı veriyi saklardı, birbirleri ile eşleştirirdi ve kullanıcılara hizmet verirdi.
Bulut bilişim sayesinde sunucu kullanımlarında ciddi konsolidasyon imkanı doğmuş oldu. Bu sayede verilerin saklanması için gerekli donanımsal altyapıda ciddi azalmalar meydana geldi. Farklı coğrafi bölgelerdeki kullanıcılar, tek bir merkezi sunucu üzerinden çalışabilir ve dosyaları görebilir hale geldi. ZyXEL olarak bulut teknolojiler konusunda hem bireylerin hem de küçük ve orta boy işletme segmentindeki kurumların ihtiyaçlarını karşılayacak çözümler geliştiriyoruz. Bu çözümlerimiz sayesinde kullanıcılar özel bulutlarını yaratabiliyor ve veri depolama çözümlerini tekilleştirip tüm kullanıcılara açabiliyorlar. Bu sayede hem daha az cihaz kullanımı ile enerji tasarrufu sağlanabiliyor hem de cihaz sayısının azalması ile birlikte karbon ayak izi de azalmış oluyor.
Çevreci teknolojilerin şirketlere ve kurumlara sağladığı faydaları göz ardı etmek günümüzde iyice imkansız hale geldi. Özellikle enerji maliyetlerin sağlanan tasarruf şirketlerin ve kurumların yüzünü güldürüyor. Bu bağlamda şirketlerin ve kurumların izlemesi gereken yolu çizebilir misiniz?
Kurumlar ve şirketlerin hızla büyüyen ağları içerisinde en büyük sıkıntıları, artan enerji maliyetleri. Enerji maliyetlerini kontrol etmenin ve daha tasarruflu bir yapıya kavuşmanın yolu ise çevreci teknolojileri kullanmaktan geçiyor.
Özellikle geniş bir alana yayılmış sunucular, istemciler, ağ geçitleri yani IP üzerinden haberleşen her cihaz kontrol edilebilir ve gerekirse uzaktan yönetilebilir hale gelmelidir. IT yöneticileri artan enerji maliyetleri ile baş edebilmek için iklimlendirmeyi, enerji kullanımı, atıl cihazları ve yüksek enerji tüketen cihazları uzaktan rahatlıkla takip edebilme ve gerekli müdahaleleri yapabilir hale gelmelidir. Daha da önemlisi yeşil teknolojiler tasarruf konusunda birçok işlemi otomatik olarak yapabilir ki bu IT ekiplerinin iş yüklerini de büyük oranda hafifletir. Ağda kullanılan akıllı anahtarlar ve yönetim yazılımları, çevre birimlerinin tamamının işlemleri konusunda bilgi sahibidir. Bu akıllı çevre dostu anahtarlar sayesinde kullanılmayan cihazların enerjileri uzaktan kesilebilir, uygun iklimlendirme ortamlarında fan güçleri azaltılabilir ve enerji tasarrufu sağlanır. Çevreci ağ teknolojileri, kurumlara hem ciddi oranda enerji tasarrufu sağlarken hem de iş gücü azalması ve daha kontrol edilebilir bir BT altyapısı sunarlar.