Paraya mimar tasarımı
Norveç’in yeni banknotlarının bir yüzünü bir mimarlık şirketi, öbür yüzünü ise bir tasarım şirketi ayrı ayrı tasarlayacak. Bir kağıt paranın bu şekilde tasarlanması dünyada bir ilk. Ama iş, bununla da kalmıyor: Norveç’in dünyaya iş yapan marka mimarlık tasarım şirketi SnØhetta, paranın kendine ait yüzünü boydan boya “pikselleri artırılmış ve görüntüsü bozulmuş” soyut bir resim (glitch art) olarak tasarlayacak.
Öbür yüzünden sorumlu olacak The Metric System grafik tasarım şirketi ise, Banka’nın talimatı üzerine, Norveç kültürünü yansıtan çizimlerle katkıda bulunacak. Şirketin, paralar için esas önerisi, para yüzeyi genişliğinde siyah beyaz fotoğraf kullanmaktı. Ama Banka, “artık daha da sıra dışı” bir ürüne imza atmak istemedi doğrusu! Zaten, SnØhetta’nın “yaptığı” yeterdi. Burada örneğini görüyorsunuz. Üzerinde ulusal kahraman, ulusal bina, ulusal bir şey olmayan para olur mu canım?! Norveç’in yenilikçiliği bile bir yere kadar…
Bu arada, “glitch art” kavramından da söz etmenin tam sırası: Sanatatak adlı sitede Selman Akıl şöyle tanımlıyor: “Glitch sözcüğü kayma, hata, kırılma ve bozukluk anlamlarına gelmektedir ve daha çok elektronik ortamda yazılım dilinde oluşan bir yazım yanlışının, bir hatanın ekrana yansıttığı bozulmuş görüntü olarak kullanılmaktadır. Bu hata bir görüntü ya da ses hatası olabilir. Görüntü hatası olarak bir resim ya da videoda gerçekleşebiliyor olabilir. İşte bu hataların sesle, videoda ya da resimde yarattığı bozulmuş görüntüdür Glitch Sanatı.”