Telekomda fiili tekele karşı yeni bir kampanya
TELKODER’in 30 Haziran’da gerçekleştirdiği basın toplantısında, telekomünikasyon sektörüne ADSL ve sabit hat tarafında süren fiili tekele karşı vatandaşın bilinçlendirildiği yeni bir kampanyanın duyurusu yapıldı. “Fiili tekele son verelim” isimli kampanyada, telefon ve internette rekabetin desteklenmesi için öncelikle vatandaşın harekete geçmesi gerektiği vurgulanıyor. www.fiilitekelesonverelim.org adresinden başlayan; blog, Facebook fan sayfası ve Twitter gibi sosyal ağlardan destek almayı amaçlayan TELKODER kampanyası, telekomünikasyonda bir türlü sağlanamayan serbestleşmeye dikkat çekerek sorumlu kurum ve kuruluşları harekete geçirmeyi hedefliyor.
Toplantıda telekomünikasyon sektörünün yasal olarak rekabete açık hale getirildiğini vurgulayan TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, “Uzun yıllardır telekomünikasyon sektöründe rekabetin oluşmadığını, ilgili tüm yasa ve düzenlemelere rağmen sektörde serbestleşmeyle ilgili harekete geçilmediğini görüyoruz. Yapılan düzenlemelere ve alınan kararlar uygulanmadığı için vatandaş tüketici haklarından yararlanamıyor. Sabit telefon numarasını taşıyamıyor ve farklı bir operatörden numara alamıyor. Sabit hat olmadan internete bağlanamıyor. Mobil tarafta 14 milyon numara taşındı ve insanlar seçme hakkını kullanmış oldular böylece. Mobil alanda oluşan üç işletmenin rekabeti sonucunda vatandaş kazandı. Ancak sabit tarafta rekabet yok; vatandaş Türk Telekom dışında bir işletmeciden telefon numarası alamıyor. Bu alanda serbestleşme olursa bundan en büyük yararı vatandaş ve ülke sağlayacak. Bu konuda siyasi destek sağlayamazsak vatandaş desteğini sağlamak durumundayız. Toplum istediği takdirde ancak bu meseleyi çözüme kavuşturabiliriz” şeklinde açıklama yaptı.
“Fiili tekele son”
Arıak, kampanyayla ilgili şunları söyledi: “TELKODER olarak oluşturacağımız kamuoyuyla ilgili tüm kurumları göreve çağırmayı amaçlıyoruz. Vatandaşa gerçekleri anlatarak telekomda fiili tekele son verebiliriz. 2009 yılında Türkiye’de telekomünikasyon sektörünün sahip olduğu ciro 24 milyar lira civarında. Türk Telekom’un bu pastada sahip olduğu pay 10 milyar lira. Sektör şu şekliyle gelişmiyor, istihdam artmıyor. Ancak bu konuda oluşacak duyarlılıkla hukuki mücadelemizi daha etkili bir biçimde kullanabiliriz.”