İhtiyaçlarla gelişen çözümler
HT Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Terzioğlu ile Türkiye’deki endüstriyel otomasyon sektörünü, Mikrosay’ın sektördeki faaliyetlerini ve şirketin bir diğer projesi olan Ozon üzerine konuştuk.
Mikrosay’ın sektöre girişinden ve sunduğu hizmetlerden kısaca söz edebilir misiniz?
Şirket olarak 1988 yılından bu yana ağırlıklı olarak endüstriyel otomasyon ve yazılım alanında faaliyet gösteriyoruz. Özel, kamu, küçük ve büyük ölçekli olmak üzere yüzlerce fabrikaya ve işletmeye ihtiyaçlarına göre çözümler geliştirerek, sektöre de ciddi manada katkı sağlıyoruz. Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya’da gerçekleştirdiğimiz işbirlikleri ve saha çalışmaları sayesinde elde ettiğimiz tecrübeyi, Türkiye’deki şirketlere sunarak, çok daha verimli çözümler sunabiliyoruz.
Şirket olarak sunduğunuz “TEOS Scada Programı” birçok işletme tarafından tercih ediliyor. Bu uygulamanın gelişim sürecinden ve işletmelere sunduğu avantajlardan bahsedebilir misiniz?
Öncelikle sektördeki eksiklikleri, ihtiyaçları ve problemleri masaya yatırdık. Bu noktada uzun yıllardır sektörde gösterdiğimiz faaliyetlerden yararlandık. Bunun yanı sıra Mikrosay olarak, şirketlere çözümler sunarken karşılaştığımız duvarlar ve yabancı yazılımlara, Türkiye’deki şirketlerin ihtiyaçları doğrultusunda eklemeler yapmanın zorluğu ve süreçlerin uzaması, bizi kendi mutfağımıza yönelmeye itti. Bu konuda ilk olarak TÜBİTAK’a gittik ve böyle bir programı birlikte geliştirmek istedik. O dönem TÜBİTAK’la ortak bir iş süreci üzerinde anlaşamayınca, bunu bir Windows altında çalışan bir Scada projesi olarak hazırlamaya karar verdik. Bu projenin yazılım hazırlama ve test sürecinin 3 seneye yakın sürdüğünü belirtmek gerek. Bu projeyi ilk olarak Şişecam’ın Mersin’deki tesislerinde test etme fırsatı yakaladık. Ücretsiz olarak sunduğumuz bu saha hizmet sayesinde hem biz hem de Şişecam kazanmış oldu. Projeleri tek sefer yapmak yerine, kendisini sürekli güncelleyen bir yapıya büründürmeye başlayarak, “yaşayan bir hale” getirdik. Bu sayede teknolojik gelişimlerle uyumlu hale gelen TEOS Scada, sahip olduğu 2 bine yakın uygulama ile boru hattı kontrolü, bina otomasyonu ve iklimlendirme süreçleri gibi alanlarda hizmet verebiliyor.
Ürünlerinizi yurtdışı pazarlarında nasıl konumlandırıyorsunuz?
Şirket olarak kendimizi çok başarılı görmediğimiz bir nokta. Ürünlerimizi yurtdışına ihraç ederken tam olarak konumlandırma yapamadığımız için beklediğimiz başarıya ulaşamıyoruz. Son dönemde yaptığımız Amerika açılımıyla beraber son dönemde bu konuda bir nebze de olsa gelişim yaşamaya başladık. Gaz kuyularına yönelik çalışmalarla başladığımız Amerika sürecine sunduğumuz bütünleşik sistemler ve belirli standartlar çerçevesinde hazırlanan çözümler ile bölgedeki iş hacmimizi genişletmeyi amaçlıyoruz.
TEOS Scada haricinde üzerinde çalıştığınız farklı çözümler var mı? Bu konudaki çalışmalarınızdan söz edebilir misiniz?
Şirketimiz kurulduğundan bu yana kendimiz için daha doğrusu “kafamıza göre” geliştirdiğimiz cihazlar her zaman mevcuttu. Bu konuda özellikle “ozon teknolojisi” üzerine yoğunlaştık. Oğlumuzun alçısı içerisine hava vererek başladığımız süreç bir yerden sonra sebze yıkama, ortamdaki sigara dumanını yok etme derken kendisini sürekli geliştirdi. Bir bakıma evde oynaya oynaya geliştirmiş olduk. Etraftan gelen ısrarlara dayanamayarak bir endüstriyel tasarım ekibinden yardım alarak “Triovita” adlı ozonlu hava ve su temizleme cihazını geliştirdik. Bu cihazlar sağlığın yanı sıra ortamdaki bakteri sorununa çare üretebiliyor. Ortamdaki dış etmenleri maskelemeyen Triovita, sorunun köküne inerek, hastalık mikroplarını ve salmonella gibi bakterileri ortadan kaldırıyor. Bunun yanı sıra otel, restoran, ofis, tuvalet ve AVM gibi ortamlardaki kokuları gideren cihaz, özellikle sigara dumanı gibi yoğun kokularda etkili sonuç üretiyor.
Su temizliği için çok önemli. Bu konudaki çalışmalarınız neler?
Havuz ve su temizliği için kullanılan klorun tam manasıyla temizlik getirmediği gibi yarattığı kanser riskini de ortadan kaldıran ozon teknolojisi, yurtdışında sıklıkla tercih ediliyor. Bu ülkelerde su temizliği için klor tamamen yasaklanmışken, bu sürecin ülkemizde oldukça yavaş işlediğini belirtmek gerek. Triovita ile bu süreci hızlandırmayı amaçlıyoruz. Bununla birlikte yanık tedavileri üzerinde de oldukça olumlu sonuçlara ulaşılan ozon teknolojisinin ülkemizde yaygınlaşmasına Triovita ile katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.