Kurumsal iş uygulamaları ve süreçleri birlikte kabuk değiştiriyor
Teknolojinin günlük hayatımıza doğrudan etkisi ve artan erişilebilirlik, aynı yapının iş hayatında da talep edilmesini sağlıyor. Şirketler, iş süreçlerinin de aynı erişilebilirlik düzeyinde olmasını kurumsal iş uygulamaları tedarikçilerinden talep ediyorlar. Teknoloji ve müşteri odaklı kurumsal iş uygulaması firmaları da, gelecek trendleri, müşteri taleplerini ve teknolojiyi yoğurarak, kurumsal iş uygulamalarını geliştiriyorlar. Bu doğrultuda şirketlerin iş süreçlerini uygulama potansiyel ve imkanları da daha esnek hale geliyor.
Sistem entegratörü firmalara baktığımızda onlarda da benzer dönüşümü yaşanacağını öngörüyoruz. Sistem entegratörleri yapıları gereği outsource olarak hizmet veren ancak sorumlulukları dolayısıyla firmanın organizasyon şemasında kendine yer bulan firmalar. Bulut bilişimin doğasındaki entegrasyon ile yaşanan değişimden doğrudan etkileneceklerini söylemek ile birlikte, müşterilerini de bu doğrultuda yönlendireceklerini düşünmek yanlış olmaz.
Mobilite yeni nesil yazılımların olmazsa olmazı
Mobil cihaza sahip olma yaşının 13 olduğu, kullanıcıların yüzde 44’ünün bildirimleri kaçırmamak için telefonu ile birlikte yattığı günümüzde iş dünyasındaki yeni kuşak çalışanların da artık akıllı telefonları ve tabletleri ile yaşadıklarını, bu cihazlar ile neredeyse bütünleştiklerini görmek oldukça sıradan bir durum. İş hayatımıza yıllar önce e-postalarımızı okuyup, cevaplayabilme olanağı sağlayarak giren mobil cihazlardan bugünkü beklentimiz ise bundan çok daha fazlası.
Bu doğrultuda da, kurumsal iş uygulamalarındaki mobil çözümler artık trend olmaktan öte, yazılımların olmazsa olmaz kriterleri arasına girmekte. Örneğin, bizim faaliyet gösterdiğimiz ERP yazılımı sektöründe, şirketler, ERP seçim süreçlerinde fonksiyonel içerikle ilgili kriterlerine mobil uygulamaları mutlaka ekliyorlar. Bunun yanı sıra ERP yazılımı ile sağlanan mobil çözümlerin sadece adlarını değil, içeriklerini de inceleyerek, ilgili uygulamaların standart halinin firmanın mobil işgücü ihtiyaçlarını ne ölçüde karşıladığına da tıpkı diğer fonksiyonlar gibi önem veriyorlar.
Ülkemizdeki mobilite eğilimlerine bakarsak, her ne kadar ciddi anlamda bir mobilite ve bulut bilişimi trendi olsa da, bu trendin uygulanması, kurumsal iş uygulamasının içeriği ile ve şirketlerin faaliyet yönleri ile doğrudan orantılı. Mobilite, kimi şirketlerin iş süreçleri için olmazsa olmaz iken, kimi şirketlerde o derece önemli bir durum olarak göz önüne alınmıyor. Bu bağlamda sektörü ve iş süreci buna uygun şirketler, bu konuya stratejik bir avantaj olarak bakıyorlar ve iş süreçlerinin doğasında olması nedeniyle adaptasyonu kolaylıkla gerçekleştiriyorlar.
Abas Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Bölüm Yöneticisi Yiğit Serhan Oralp