2015’te ödemeler, mobilite, izleme ve çok daha fazlası
Teknoloji
- Bilgi teknolojilerinde bireysel öncülüğün sonu: Akıllı gözlükler ya da büyük ekranlı telefonlar gibi yeni teknolojiler önce tüketiciye, sonra iş dünyasına sunuluyordu. Ama 2015’te bu akımın tersine dönmesi, giyilebilir teknoloji, 3D baskı çözümleri, insansız hava araçları gibi teknolojilerin tüketicilerden önce işletmelerden talep görmesi bekleniyor.
- Nesnelerin interneti, insanların değil: 2015 yılında internete bağlanabilen 1 milyar cihazın yüzde 60’ından fazlası işletmeler tarafından satın alınacak veya kullanılacak. Nesnelerin interneti akımı kapsamında birbirine bağlanabilen cihazların değerinin 10 milyar dolar, cihazlarla gerçekleştirilen işlem değerinin 70 milyar dolar civarında olacağı tahmin ediliyor.
- Yüksek profilli insansız hava araçları: 2015 yılında insansız hava araçlarının çok çeşitli endüstriyel ve sivil yönetim uygulamaları olacak. Her ne kadar tüketiciler ve üreten tüketiciler çoğunluğunu satın alacak olsa da, gelirin çoğunluğu işletmelerden elde edilecek.
- 3D baskı devrimi: 2015 yılında dünya genelinde yaklaşık 1,6 milyar değerinde, 220 bin adet 3D yazıcı satılacak. Ama bu her evde bir “fabrika” demek değil. Bu 3D yazıcılarının toplam gelirinin yüzde 80’i işletmelerden gelecek. Yani asıl 3D devrimi işletme pazarında.
- Akıllı telefon pillerinde ilerleme: Daha uzun pil ömrü, tüketicilerin akıllı telefon seçimlerini yapmalarını etkileyen önemli bir faktör. Tüm akıllı telefonlarda kullanılan şarj edilebilen, lityum-iyon (Li-Ion) pil teknolojisi 2015 yılında gelişim gösterecek; fakat bu gelişim 2014 yılının modelleri ile karşılaştırıldığında %5’i geçemeyecek.
- İnternetten sipariş verip mağazadan alma dönemi: 2015 yılında Avrupa’da, internetten satın alınan ürünlerin teslim alınabildiği mağaza ya da lokasyon sayısı yarım milyona ulaşacak. Bu özellik, tüketicilerin internetten sipariş verip, ürünlerini istedikleri yerden gidip alabilmelerine imkân tanıyor.
- Nano uydular yükselişte: 2015’in sonunda 500’den fazla nano uydu (10 kg’ın altındaki uydular) yörüngede olacak. Nano uydular, geleneksel uydulardan daha ucuz ve hafif olması, yerleştirmesi, test etmesi ve fırlatması daha kolay olması ile bir hayli ilgi çekici bulunuyor.
Medya
- Videonun yükselişi televizyonu yerinden edemiyor: Kısa online içeriklerin, uzun geleneksel televizyon programlarının yerini alması izlenme oranları ve elde edilen gelirler açısından değerlendirildiğinde şimdilik söz konusu bulunmuyor.
- “Harcamaz” denilen Y kuşağı TMT’ye para harcıyor: Kuzey Amerikalı Y kuşağı, geleneksel ve dijital içeriğe kişi başına ortalama 750 dolar harcıyor. Y kuşağı, televizyona, müziğe, bilgisayar oyunlarına, kitaplara, spora, video yüklemeye ve gazetelere para harcıyor.
- Basılı kitaplar ölmüyor: Kitapların satışından elde edilen gelir, e-kitap satış gelirinin 5 katı büyüklüğünde olacak. E-kitap, dijitalleşmenin CD, gazete ve dergi satışlarını etkilediği gibi, kitap satışlarını etkileyemiyor. 18-34 yaş arasındaki nüfus, kitaplara para ödemeye hazır.
Telekomünikasyon
- Temassız mobil ödemeler hız kazanıyor: 2015 yılının sonunda, dünya çapında mobil telefonlarla yapılan ödemeler için finansal kurumlar, tüketiciler ve cihaz satıcıları tarafından ihtiyaç duyulan ön koşulların tamamen karşılanabildiği ilk yıl olacak. 2015’te, dünyadaki akıllı telefonların yüzde 10’u ayda en az bir kez mağazalarda ödeme yapmak için kullanılacak.
- Akıllı telefonunu yenileyenler ilk defa 1 milyarı aşacak: 2015 yılında dünyada 1.35 milyar akıllı telefon satılacak, fakat bunların 1 milyardan fazlasını, hali hazırda akıllı telefonu olan kişilerin bir üst model ile telefonlarını güncellemesi oluşturacak. Ekran, hız, hafıza, yazılım ve tasarım, akıllı telefon yenilemesinde öncelikli sebepler olacak.
- Genişbant hızı yüzde 20 artacak: Dünya çapında genişbant internete sahip evlerin sayısı yüzde 2 artarak 725 milyona ulaşacak. Birçok ülkedeki genişbant hızı ise ortalama yüzde 20 artacak. 2015 yılında, hızlı genişbanta erişimi olanlar ile sıradan genişbant hızına sahip olanlar arasındaki fark açılmaya devam edecek.