Dönüşüm vurgusu öne çıktı
Her yıl Almanya'da Hannover kentinde düzenlenen CeBIT Bilişim Fuarı, bu yıl Çin'in partnerliğiyle 16-20 Mart tarihleri arasında gerçekleştirildi. Önceki yıllara kıyasla Türkiye'den katılan şirket sayısı 6 ile oldukça sınırlı kaldı. Türkiye'den katılan şirketler harf sırasıyla Canovate, Havelsan, Mabas Elektronik, Özgün Kablo, Türksat ve Voksporta Teknoloji oldu. KKTC’den şirketler de fuarda yerini aldı.
CeBIT 2015'in öne çıkan başlıkları beklendiği gibi, büyük veri ve bulut, sayısal dönüşüm, IoT, mobilite, güvenlik ve sosyal iş oldu. Bu başlıklarda farklı ülkelerden yetkili isimler, konuşmaları ile katılımcıları bilgilendirdiler. Detayları gelecek haftaki sayımızda da okuyabileceksiniz. Ama bu haftadan bazı örnekleri paylaşmadan olmaz. Örneğin, giyilebilir ve belki de sürülebilir-koklanabilir teknolojiler odaklı fikirlere yakın olmak için fuarda geniş bir standla yerini alan Hugo Boss… 1990 yılından bugünleri gören, Arnold Schwarzenegger'in başrolünde oynadığı 'Total Recall' filmini andıran rahat koltukları, gözlükleri ile tepeden tırnağa rahatlığı garanti eden brainLight gözümüze ilişenlerden sadece bazıları. Akıllı otomobilleri de unutmamak gerek.
Gelişen ihtiyaçlara yanıt olan çözümler
Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşma yapan Huawei Ürün ve Çözümler Başkanı Ryan Ding'e göre, BT altyapısında değişimi dikkate almak şart. Çünkü bir zamanlar kurumsal destek sistemi olarak görev yapan bu altyapı, artık değer katan bir üretim sistemi görevini üstleniyor. Bu görev değişimine kayıtsız kalmayanlar, farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerinde gereken dönüşümü ve inovasyonu hayata geçirebiliyor. Ama Ding'in de dikkat çektiği gibi, her yenilik, bazı sorunlarıyla birlikte sektörde yerini alıyor. Ding, bunun ilk akla gelen örneği olarak akıllı şehirlerdeki güvenlik, kontrol ve bağlantı sorunlarını gösterdi. Ding’in ardından söz alan Huawei’nin yetkili isimleri, söz konusu sorunları da adreslemeyi hedefleyen yenilikleri katılımcılarla paylaştı.
Agile WAN: WAN 3.0: Bağlantılar, iletişim ve bilgi paylaşım yöntemleri değişirken, M2M'in büyümesi de göz önüne alındığında, daha iyi bağlantı için daha iyi WAN bağlantısı gerekiyor. Yeni bir ağ yapısı, hele de artan trafik ve cihaz sayısı, bulut uygulamalar gibi unsurlarla gerekli hale geliyor. Bu nedenle WAN kalitesi önemli ve artık standart bağlantı mantığından çıkıp WAN 3.0 yapısını benimsemek gerek.
OceanStor 9000-Depolama ve 4K buluştu: 4K için yine Almanya'nın şampiyon olduğu 2014 Dünya Kupası'nı 'lansman yılı' olarak tanımlayan Huawei yetkililerine göre, medya sektörü 4K rüzgarına uyum sağlamak zorunda. Bu rüzgara uyumda medya kuruluşlarının operasyonel maliyetlerini birçok açıdan azaltmayı hedefleyen OceanStor 9000, uçtan uca yayın üretiminde de yönetimi ve işlemi tekil bir depolama sistemi ile kolaylaştırıyor, hız katıyor.
Yeni nesil anti-DDoS: Güvenlik çözümlerini sürekli güncelleme gerekliliğini 'zamana karşı savaş vermek' olarak tanımlayan Huawei yetkililerine göre, yeni nesil çözüm Black Lotus ve Huawei'nin ortak DDoS Trafik Temizleme Servisi'nin de temeli. İlk aşamada Huawei'nin anti-DDoS çözümü Black Lotus'un Kuzey Amerika'daki laboratuvarlarında onaylandı. İkinci aşamada Cloud Cleaning Center, trafik temizlemek için Amsterdam'da hayata geçti. Yeni nesil anti-DDoS, güvenli trafiği engellemeden yüzlerce DDoS saldırısını bertaraf etmek için farklı açılardan sayısız trafik modeli örneği çıkartıyor ve bunun için büyük veri teknolojisini kullanıyor.
Industry 4.0: Küresel işbirliği için fırsat
Huawei Enterprise Group Başkanı Yan Lida, telekom sektörü için 170 ülkede en büyük çözüm sağlayıcı olduklarını belirtirken, network odaklı uzmanlığa dikkat çekti. Lida, yenilikleri hakkında da kısa bilgiler paylaştı. eLTE, medya sektörü önderliğinde verimliliği ve hızı bulut ile sunan Cloud Platform, üç ayda 2 milyon satış hacmine ulaşan Huawei Mate 7 bu konuşmada öne çıkarken, Lida, farklı bir tanımla bilişimin sektörel etkisine yeni bir isim vermiş oldu: Industry 4.0. Bu yeni düzende tüm altyapıdaki bağlantılar yeniden kurgulanmalı. Çünkü dev bir bağlantı havuzunda tüm bu cihazları nasıl bir network’le bağlamak gerekir, bu network karar alma süreçlerine nasıl hız katabilir gibi sorulara yanıt vermek işin temeli. Güvenlik başlığında da bir ‘4.0’ devrine işaret eden Lida, şu detayları paylaştı:
“Hassas bir BT altyapısı var artık. Altyapı da uygulama ve yazılımla işliyor. Ama bunlar arasında ortak bir standart yok. Bunun yarattığı sorunları aşmak için kıtalararası işbirliği ortamı ortaya çıktı. Bu açıdan bakıldığında, Industry 4.0, farklı katmanlara sahip. Dağıtık platformlarda çoklu uygulamalar gerçek zamanlı olarak ortak işliyor. Mobil genişbant ve çevik network yapıları, M2M bağlantılarını üstlenebilecek platformlar var. Temelde sanallaştırma var ve katmanlar arası bağlar böylece destekleniyor.”
Lida, üzerinde çalışılan Ar-Ge projeleri hakkında da bilgi verdi. Bunlardan biri olan LTE-M, Lida’ya göre hele de 5G öncesinde önemli bir teknoloji olacak. Smart IoT Gateway ise uygulamaların geliştirildiği bir yapı olarak, çoklu platformu destekleyecek. BDII (Business–Driven Innovative ICT) ise müşteriler, iş ortakları ve Huawei ile dikey sektörel ihtiyaçları adreslerken, Lida ekledi: “Küresel işbirlikleri ile yarattığımız ekosistemi hep geliştireceğiz.”
SAP ile işbirliği fırsatları büyüyor