İletişim altyapısı, rekabet gücünü belirliyor
KOBİ’lerin bilişim ihtiyaçları büyüklüklerine ve yaptıkları işlere göre değişiyor. Bilişim teknolojilerinde olmazsa olmaz temel yatırım başlıkları arasında donanım ve yazılım çözümleri geliyor. Donanım tarafında öncelikli olarak iletişim (haberleşme, internet, network, mobil sistemler vb) teknolojileri, sunucu ve mobil bilgisayar sistemleri, yedekleme ve güvenlik sistemleri, baskı sistemleri yatırımları geliyor.
Yazılım ve hizmet tarafında ise finansal sistemler ve kurumsal kaynak planlama, veritabanı, müşteri takibi, sektörel uygulamalar, e-ticaret uygulamaları gibi çözümler öncelikli gündeme geliyor. Son yıllarda büyük ölçekli donanım ve yazılım yatırımı yapmak yerine bilişim hizmetleri kiralama yöntemi olan bulut bilişim çözümleri de KOBİ'lerin imdadına yetişiyor. E-Dönüşüm sürecinde KOBİ'lerin yatırım yapmak zorunda olduğu uygulamaların başında yasal düzenlemeyi sağlayacak e-fatura, e-defter ve e-arşiv sistemlerini sayabiliriz. Söz konusu uygulamalar e-dönüşüm projelerine hızla uyum sağlayarak zaman, hız ve maliyet tasarrufu kazandırıyor. Üstelik tüm bu hizmetler KOBİ'ler için bulut bilişim çözümleri olarak da sunuluyor.
Artık KOBİ'ler için de rekabet gücü olmazsa olmaz unsurların başında gelmektedir. KOBİ'lerin tüm ticari bilgileri, müşteri bilgileri, hammadde-ürün-üretim-stok-fiyatlandırma bilgileri, çalışan bilgileri, tedarikçi-bayi bilgileri, rakiplere ilişkin bilgiler, üretim ve satış raporları-analizleri vs.ye her zaman her yerden ulaşabilir ve yönetebilir olması ayrıca mevcut ve gelecekteki gereksinimlere yanıt verecek güncel ve güvenilir bir haberleşme-iletişim (telekom) altyapısına sahip olmaları onların rekabet gücüne güç katacaktır.
İşini büyütme ve maliyetlerini aşağı çekme hedefiyle hareket eden KOBİ'lerin bu gereksinimlerine yanıt verecek bilişim teknolojileri çözümlerinin her birine tek tek yatırım yapmaları onlar için son derece maliyetlidir. Bu durumda tüm bilişim teknoloji hizmet ve servislerini 'hizmet kiralama' ya da 'kullandığın kadar öde' mantığıyla erişebilmelerine olanak sağlayan bulut bilişim çözümleri devreye girmektedir.
Bulut çözümleri; ortak kullanıma uygun şekilde ihtiyaca göre ölçeklenebilen, hemen her türlü elektronik cihazın bağlanabildiği, web servisleri üzerinden iletişim-haberleşme, donanım ve yazılım gibi tüm bilişim kaynaklarına erişim sağlayan; bunların dinamik ve ekonomik olarak paylaştırılabildiği yaygın hizmet sunan servis sağlayıcılardan oluşan İnternet ortamına karşılık gelmektedir.
İşletmeler, bulut bilişim hizmetleri veren şirketlere abone olarak İnternet üzerinden tüm bilişim çözümlerini, gereksinimleri doğrultusunda kiralayabilmektediler.
Bulut bilişimin KOBİ'lere sağladığı avantajlara göz atarsak; maliyet uygunluğu, servis kiralama-abonelik yöntemiyle hizmet alınabilmesi, sabit aylık ödeme kolaylığı, yazılım ve donanım güncelleme-bakımı gerektirmemesi gibi özelliklerden bahsetmek mümkündür. Bulut bilişim; bilgiye erişim, kullanım ve yönetim konusunda kolay kullanım özelliklerine de sahiptir. Ayrıca işletme verilerini yedekleme ve güvenli bir şekilde depolama olanağı da sunmaktadır.
Bulut öncelikler arasına giriyor
Bulut çözümlerinin KOBİ’lerin de öncelikli yatırım planları arasına girdiği görülüyor. Bu değişime sebep olan en önemli faktörler ise iş hacimlerindeki sürekli artış ile verimli ve esnek iş modellerini zorunluluk haline getiren rekabet koşullarıdır.
Bulut bilişim uygulamalarında kurumun kendini, ihtiyaçlarını ve hedeflerini göz önüne alarak, buna uygun bir yapı oluşturması önemlidir.
KOBİ'ler bulut bilişim çözümlerine yatırım yaparken öncelikle bu konuda kendisine doğru bir çözüm sağlayıcı bilişim şirketi bulmalıdır. Bulut çözümü sağlayan şirketin, sadece teknoloji çözümü üreten değil, aynı zamanda bu teknolojik yapıları ve çözümleri bütünleştirebilen ve bir iş süreci çözümü olarak müşterilerine sunan yapıda olmasına dikkat edilmelidir.
Verinin güvenli bir şekilde saklanması, yönetilmesi ve istenildiği an istenildiği yerden erişilebilmesi, KOBİ'lerin de önem verdiği konulardan biridir. Bu nedenle güçlü, güvenli bir yedekleme sistemi ile iş sürekliliğini sağlayacak bir mimari çözüm tercih edilmelidir. KOBİ'ler iş süreçlerini, önceliklerini, kritik verilerini vb. iyi tespit edip kendisine en uygun bulutu (özel, hibrit, kamusal bulut vb.) seçmelidir.
İşnet Satış, Pazarlama ve Müşteri Hizmetleri Direktörü Aytül Sepetçi