Veriler kıymetli ama korumaya harcanan çaba az
Acronis'in “Dijital Verilerin Son Kullanıcılar için Önemi ve Korunması” Araştırması ilginç sonuçlar içeriyor. Yeni kuşak veri koruma çözümleri alanında çalışmalar yapan Acronis, 350'yi aşkın son kullanıcının katılımı ile gerçekleştirdiği “Dijital Verilerin Son Kullanıcılar için Önemi ve Korunması” araştırmasının sonuçlarını yayınladı.
31 Mart Dünya Yedekleme Günü'nde duyurulan araştırma sonuçları yedeklemenin önemini, yaşamlarımızın her alanının dijital form aldığı bu ortamda dijital verilerin korunmasının herkesin sorumluluğu olduğunu ortaya koyuyor.
Araştırmaya göre son kullanıcıların yüzde 75'inden fazlası verilerini dijital olarak saklıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 50'sinden fazlası ise dijital verilerinin kendileri için kullandıkları cihazlardan çok daha değerli olduğunu ve korunması gerektiğini bildiğini ifade ediyor. Katılımcıların üçte biri cep telefonlarını, tabletlerini ya da bilgisayarlarını kaybettiklerinde cihazlarından çok daha fazla içindeki fotoğrafları, müzikleri ve diğer bilgileri için üzüleceklerini söylüyor.
Araştırmanın bir başka dikkat çekici noktası ise son kullanıcıların, dijital verilerinin kendileri için çok kıymetli ve özel olduğunu ifade etmelerine rağmen onları korumak için çok az çaba harcadıkları. Katılımcıların yarısından azı dijital verilerini farklı bir cihazda ya da bulutta saklıyor. Verilerini saklamak için bir yedekleme sistemi kullandıklarını ifade edenlerin ise sadece üçte biri tüm sistemini koruyor, geri diğerleri sadece bazı dosyaların yedeklerini alarak koruma yolunu seçiyor.
Veriler ne kadar değerli?
Araştırmaya katılanların yüzde 50'ye yakını dijital verilerinin parasal değerinin bin doların üzerinde olduğunu belirtiyor, yüzde 5'i ise kaybettiklerini belirttikleri verileri kurtarabilmek için bu değerde bir tutarı hemen harcamaya hazır olduklarını ifade ediyor. Katılımcıların yüzde 94'ü ise verilerini herhangi bir olayla karşılaşmadan önce korumaya başlamak için 100 dolarlık bir tutarı harcayabileceklerini söylüyor.
“Son kullanıcıların çoğunluğunun fotoğraflardan finansal bilgilere, sağlık dokümanlarına kadar dijital verilerinin yedeklenmesinin ne denli önemli olduğunu gerçeğini, bunları kaybedinceye kadar fark etmediklerini görüyoruz” diyen Acronis kurucusu ve CEO'su Serguei Beloussov, son kullanıcılara dijital verilerini çok kolay ve ucuz biçimde koruyabilecekleri yolları göstermek gerektiğine inandığını belirtiyor.
31 Mart Dünya Yedekleme Günü ile son kullanıcıların dijital olarak sakladıkları verilerin korunmasının önemine yönelik farkındalık yaratmak ve eğitmek hedefleniyor. Acronis'in Dünya Yedekleme Günü'nde sonuçlarını paylaştığı araştırma son kullanıcılar için kişisel verilerinin çok değerli olduğu ancak verilerin güvenli biçimde korunmasına yönelik önlemlerin alınmadığını ortaya koyuyor.