Lojistik sektörünü etkileyecek teknolojiler
Her yeni yıl, çok sayıda inovatif ürünü de beraberinde getirmektedir. Bu ürünlerin hızlıca entegre olduğu sektörlerden birisi de lojistiktir. Önümüzdeki dönemde, lojistik sektörünü etkileyecek yeni gelişmeler şunlar olacaktır.
Artırılmış gerçeklik (Augmented Reality): Popülerliği azalmış olsa da, Google Glass lojistik sektörünün dikkatini çekmiştir. Özellikle Microsoft'un yakın zamanda tanıttığı Hololens ürünü, lojistik sektöründe mevcut süreçlerin yapılış şeklini değiştirme potansiyeline sahip bir üründür. Depolamada ürünün yerinin tespiti, araçların yüklenmesi sırasında kargonun doğru yerleştirildiğinin kontrolü, araçların arıza ve sorunlarının uzaktan tespiti gibi birçok farklı alanlarda kullanımı olacaktır.
Sürücüsüz araçlar: Google sürücüsüz araçları bireysel kullanım için geliştiriliyor olsa da, sürücüsüz tırları daha önce yollarda görebiliriz. Ohio Devlet Üniversitesi Otomotiv Araştırma Merkezi Profesörü Ümit Özgüner'e göre, sürücüsüz araçların ilk dalgası insan taşımasından ziyade, kargo taşımacılığında kullanılan uzun menzilli araçlarda olacaktır. Volvo, Sartre, General Motors gibi araç üreticileri de, bu kapsamda, bir süredir denemeler yapıyorlar.
Akıllı sensörler (İnternet of Things – IOT): Telekom operatörlerinin M2M olarak duyurdukları akıllı sensörler, şimdiden kendilerine birçok sektörde kullanım alanları buldular. Apple'ın beacon'ı bir standart olarak sunması ile birlikte, birçok teknoloji firması bu yönde ürünler piyasaya sunmaya başladı. Lojistik sektöründe de, palet ve konteyner takibinden, kargonun bulunduğu ortamın takibine kadar değişik alanlarda bu akıllı sensörler kullanılacaktır.
Dronelar: Amazon'un yakın mesafe teslimatlarında drone'ları kullanacağını açıklaması, Google'ın da bu yönde denemeler yaptığının ortaya çıkmasının ardından, drone'lar lojistik sektöründe yakından izlenen konulardan birisi. Özellikle son kullanıcıya teslimatın söz konusu olduğu, hafif kargoların teslimatında önümüzde ki günlerde değişik çözümler göreceğimiz kesin. DHL parcelcopter projesi ile Almanya'nın kuzey sahiline 12 km mesafedeki Juist adasına, medikal kargoların teslimatında drone'ları denemektedir.
3D yazıcılar: Henüz erken aşamalarında olsalar da, 3D yazıcılar lojistik sektörünü etkileyecek önemli teknolojilerden birisi. UPS'in, bazı şubelerinde kullanıma açarak, sektörde ilk denemelerini yaptığı 3D yazıcılar, genelde prototip ürünler, promosyon ürünleri ve sanatsal çalışmaların paylaşımında kullanılıyor. UPS, şubelerinde yazdırılan ürünleri istenilen adrese teslim ediyor.
Büyük veri (Big data): Lojistik servis sağlayıcı firmalar için, yaptıkları operasyonların karlılığını tespit etmek önemli bir süreçtir. Fakat multimodal (intermodal) taşıma biçimi ile birlikte, bunu basit listeleme raporları ile yapmak, artık mümkün değil. Bu sebeple birçok firma, bu süreci işletemiyor, gerçek anlamda kar-zarar analizi yapamıyor. Fakat büyük veri servislerini kullanarak artık bu analizler yapılabilecek. Lojistik firmaları için büyük veri teknolojileri; araçların firma operasyonlarına katkısının değerlendirilmesi, mevcut rotalar için doğru fiyat tespitinin yapılabilmesi gibi alanlarda da kullanılacaktır.
Maya ICT Satış ve Satış Öncesi Operasyonlar Müdürü Sinan Osman Turhan