“Fiyat-performans” dengesini değiştiriyor
General Mobile’ın giriş seviyesi akıllı telefon ekosistemine Discovery ile uygulamaya başladığı baskı, 4G modeli ile devam ediyor.
Her ne kadar akıllı telefon piyasasında amiral gemileri ön plana çıkıyor olsa da büyük bir kesim giriş seviyesi akıllı telefonları tercih ediyor. Apple’ın giriş seviyesi bir akıllı telefonu bulunmuyor. Android tarafına baktığımızda ise kısa sürede kullanılmaz hale gelen, performansı düşen ve güncellemelerden mahrum kalan, hatta güvenlik konusunda kafamızda soru işareti bırakan modellerle karşılaşıyoruz. Giriş seviyesindeki bu açık sebebiyle pek çok insan Microsoft’un uygun fiyatlı Windows Phone modellerine dönmüş durumda. Zira –şimdilik- en stabil ve en güncel akıllı telefonlar Microsoft’ta.
Google, giriş seviyesinde karşısına düzgün bir rakip gelmesi sebebiyle nihayet uygun fiyatlı akıllı telefonlarındaki sorunlara çözüm getirme yoluna girdi: Android One.
Nedir bu Android One?
Android One, Google’ın giriş seviyesindeki problemleri çözüp, çok stabil bir hale gelmesini hedefleyen bir program. İçerik olarak Nexus programına benziyor diyebiliriz. Giriş seviyesi telefonlar, hem maliyetin düşürülmesi hem de güncellemelerden sonuna kadar faydalanabilmesi amacıyla yazılımlarını direkt olarak Google’dan alacaklar. Nexus’ler gibi safkan Android olacağını söyleyebiliriz fakat üreticiler, istedikleri takdirde telefon içerisine ekstra uygulamalar da getirebilecekler. Güncellemeler Nexus’lerle beraber hızlı bir şekilde alınabilecek. Kulağa hoş geliyor, değil mi?
General Mobile 4G de Android One kapsamına alınan bir akıllı telefon. Güncellemeleri direkt olarak Google’dan alıyor ve almaya devam edecek. Şimdi bu telefonu biraz yakından tanıyalım.
Tasarımı oldukça başarılı
4G, sade tasarımına rağmen oldukça şık görünen bir telefon. Açıkçası elinize aldığınızda bu telefona “699 TL’lik telefon” demezsiniz. Ön yüzeyi tamamen Gorilla Glass kaplıyken, eğimli arka yüzeyinde deri görünümünde plastik bir kapak yer alıyor. Giriş seviyesi Android telefonların çoğunda bulunan “fazlasıyla geniş çerçeve” problemi bu telefonda yok. Ön yüzeyin büyük bir bölümü 5 inçlik ekrana ayrılmış.
Ürünün 5 inçlik ekranı, 1280 x 720 piksel çözünürlük sağlıyor. Piksel yoğunluğu 293 ppi ki yıllardır 300 – 330 ppi seviyesinin en yüksek performans / görsel kalite oranını verdiğini söyleyip dururum. Günümüz telefonlarında kullanılan Full HD ve üzeri çözünürlükler gereksiz yere kaynak tüketimine sebep oluyor. Ekranın renk kalitesi son derece yüksek; her açıdan net bir şekilde görülebilen IPS panel kullanıyor.
Gelelim donanıma…
General Mobile 4G, içerisinde 4 çekirdekli Snapdragon 8916 çipset barındırıyor. 64 bit desteği bulunan bu çipsete 2 GB RAM ve 16 GB dahili hafıza birimi eşlik ediyor. Dahili hafızanın yetersiz kalması durumunda microSD kart takviyesi de yapabiliyoruz.
4G’nin arka tarafında 13 megapiksellik, çift LED flaşlı bir kamera yer alıyor. Kamera tahmin edeceğiniz üzere çok iyi bir kamera değil. Fakat iş görür nitelikte. Full HD video çekebilen bu kameraya ön tarafında yer alan 5 megapiksellik Selfie kamerası eşlik ediyor. Ön kamera, beklenenden iyi sonuçlar elde edebiliyor. General Mobile 4G, içerisinde 2500 mAh batarya bulunduruyor. Bu batarya ile standart kullanımda 4G’yi yaklaşık 1 buçuk gün boyunca kullanabiliyoruz. İşin içerisine oyun girdiği zaman bu süre elbette ki düşüyor.