Avrupalı operatörlerden yeni teknoloji standartları geliyor
Avrupalı operatörler, bulut teknolojisinin yüksek derecede optimize edilmiş teknolojisinden ve işletme tasarımından esinlenerek yeni teknoloji tasarımları ve standartları üzerinde çalışıyor.
Küresel yönetim danışmanlığı Arthur D. Little (ADL) ve Alcatel-Lucent’ın endüstriyel araştırma ve danışmanlık kolu Bell Labs Consulting’in yayınladığı Geleceği NFV ve SDN ile Yeniden Şekillendirmek adlı yeni rapor, Bulut Servis Sağlayıcı olma yolunda telekom endüstrideki rekabetin nasıl şekilleneceğini ortaya koyuyor.
Çalışmada öne çıkan noktalar şöyle:
1- Servis Sağlayıcılar yeniden konumlanmak için hızlı ve bir amaç doğrultusunda hareket etmeli
Şebeke sanallaştırma teknolojileri, geleneksel taşıyıcıların pazar payını hızla eritebilecek yeni rakipleri pazara kazandırıyor. Şebeke sahipliği, servis sağlamak için artık ön koşul olmadığından sanal olarak herkes servis sağlayıcı olabilir. Bankalar, perakendeciler ya da medya şirketleri gibi kurumsal müşteriler kitlesel telekomünikasyon pazarına el atarak geleneksel telekom şebekelerine güçlü alternatifler olabilirler. Geleneksel sağlayıcılar bu yeni sınıf kitle-pazar rakiplerini hem gözlemleyip hem de bu durumdan faydalanmalı. Ayrıca onları daha değerli ürünlere ve hızla büyüyen 18 Milyar Euro değerinde IT güvenlik faaliyeti ve 17 Milyar Euro değerinde bulut servisi pazarı ve yeni gelişen erişime dayalı olmayan toptan satış faaliyeti gibi servis segmentlerine taşıyacak şebeke fonksiyonları geliştirmeliler.
2- Öncü müşteriler ve partnerlerle geleceği yeniden yaratmak
Telekomünikasyon endüstrisi şebekelerini yüksek seviye bir programlanabilirliğe hazırlarken, ihtiyaç duyulan anlık-bağlantıların sağlanması için tedarikçilerle ve devlet organlarıyla çok daha yakından çalışmak zorundalar.
3- Basitlik, Yakınsama, Sanallaştırma ve Otomotize etme
Son 20 yıldır yaşanan şebekelerdeki IP modernizasyonu, eski şebeke fonksiyonlarını yaşatma ve ayrık yönetim sistemlerine duyulan ihtiyaç nedeniyle tam olarak gerçekleştirilemedi. Öncelikle şebeke fonksiyonelliğini konsolide eden ve eski donanımlarından kurtulacak olan Telekom operatörleri, hep hedeflenen IP dönüşümlerini en sonunda gerçekleştirebilecekler.
Rapor bulguları, bu servis sağlayıcılar için NFV ve SDN’yi bütünleştirme etkisinin tek bir şebeke alanında yılda 14 Milyar Euro değer oluşturabileceğini gösteriyor. İş süreçlerinin otomasyonu ve sadeleştirilmesiyle, şebeke dışı operasyon maliyetleri konusunda ise yılda 25 Milyar Euro kazanç sağlanacak.