17 dilde kapsamlı sağlık hizmeti
Kalp ve Damar Cerrahı olan Doç. Dr. Tayfun Aybek, tecrübeli bir cerrah olmasının yanı sıra ayrıca bir girişimci ve CP Innovative Solutions CEO’su ve Kurucusu. BT çalışmalarını da Hacettepe Teknokent’te sürdürüyor. Şu anda Türkiye’de sağlık turizmine yönelik en önemli çalışmalardan bir tanesi olan ‘Map2heal’i hayata geçiren Aybek, sistemin tüm hekimleri kapsayan, 17 dil desteği olan ve çok detaylı hazırlanmış bir sağlık turizmi platformu olduğunu kaydetti. Uluslararası bir yazılım olan ‘Map2heal’ TÜBİTAK ve Ekonomi Bakanlığı’ndan da destek görmekte. Aybek, Map2Heal için “Kısaca her dilden hastanın doktor ile iletişimini artıran bir proje. Yurt dışında da, yurt içinde de bu projenin benzeri yok. 28 kişilik bir ekiple çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Kullanıcı sorgulamada istediği bilgiye ulaşılamayınca bu onda negatif etki bırakıyor
Türkiye’deki doktor, hastane, tıp merkezi ve diş hekimleri gibi tüm sağlık noktalarını tüm dünya dillerinde tanıtan ‘Map2heal’ için Aybek, şu detayları verdi: “ Bu platformun amacı; yerli – yabancı herkese, konum ve dil farkı gözetmeksizin ‘kendi evindeymiş’ hissi vererek, aradığı sağlık profesyoneli ile üst düzey iletişimini sağlamak. Her yıl Türkiye’ye 33 milyon turist geliyor. Yaşlısı, genci, çocuğuyla bu insanlar sağlık problemleriyle karşı karşıya kaldıklarında kaliteli ve ivedi bir sağlık hizmeti almaları ülkemizin uluslararası imajını pozitif ölçüde artırır. Hatta bu turistler tıbbi tedavi amaçlı ülkemize yeniden gelmek isteyebilirler, bu nedenle onları rahat ettirmek ve güven duygusu yaratmak gerekir. Sadece turistler için değil, ülkemiz insanına da hizmet eden bir proje olan ‘Map2heal’, özellikle ‘ne, nerede, kim’ gibi sorularına cevap veriyor ve Türkiye’de sağlık alanındaki yeni haberleri, yenilikçi tedavi metotlarını kapsıyor. ‘Map2heal’ anahtar kelimelerle tüm sorulara yanıt vermeyi mümkün kılıyor.” Her tek bireyin kendi sağlık sorunları hakkında objektif araştırma yapma ve tedavi olacağı yeri, kendi iradesiyle seçme hakkına sahip olduğunun altını çizen Tayfun Aybek, “Günümüzde internet kullanıcıları, yüzde 68 gibi yüksek bir oranla en çok sağlık konularında araştırma ve sorgulama yapıyor. İşte ‘Map2heal’in kuruluş amacı budur. Sağlık konularında, en basit bir konuşmada bile insanlar artık hemen mobil cihazından internette sorgulama yapıyor ve de bahsi geçen doktor, hastane veya tıbbi cihaz hakkında bilgiye erişemediğinde bu onda negatif etki bırakıyor. Amacımız her bir doktorun, hastanenin veya tıp merkezinin kendi özelliklerinin, farklılıklarının sanal ortamda da tespit edilmesi. ‘Map2heal’ ülkelerin yerel kanunlarına uygun olarak, hukuk çalıştayları, tabip odaları ve büyükelçilikler ile toplantılar sonucu tasarlandı ve uygulamaya sokuldu. Öncelikle Türkiye için hazırlanan platformun, bu yıl içerisinde diğer ülkelerin de sağlık noktaları dahil edilerek büyümesi planlanıyor” açıklamasını yaptı.
‘Çevrimiçi Konsey’ sistemiyle, dünyanın her yerinden meslektaşlar görüşüyor
‘Map2heal’in sağlık profesyonellerine sunduğu hizmetleri aktaran Aybek, “Küreselleşmenin getirdiği zorunluluklardan yüklerini alacak bir platform. Öncelikle Türkiye’deki sağlık profesyonellerinin, tüm dünyada araştırma yapanlar tarafından bulunabilirliği sağlanıyor. Gerek Türkiye’deki gerekse yurt dışındaki hastalar artık doktoru veya hastanesiyle doğrudan iletişime geçebilir, kendi dilinde randevu alabilir, ileri tetkiklerini gönderebilir, mesajlaşabilir. ‘Çevrimiçi Konsey’ sistemiyle, dünyanın diğer ucundaki meslektaşlarıyla dahi tartışabilir, nadir ve ilginç tıbbi vakalar görüşebilir. Hastalara yapılacak tıbbi prosedürleri kendi dillerinde açıklayan onam formları sunabilir” şeklinde konuştu. Aybek, ‘Map2heal Cloud Pro’ versiyonundan da bahsederek tüm özelliklerin hastanelere ayrıca kendi logoları altında ve aynı zamanda kurumsal web sayfası olarak da sunulduğunu söyleyerek “Arka planda ‘Map2heal’ çalışıyor. Böylelikle hastane içinde her bir doktorun, kendilerinin kontrolünde bir ‘mikro web sayfası’ olabiliyor, tercümeli mesaj sistemi, DICOM tetkik gönder ve yabancı dilde randevu sistemi entegre edilebiliyor” ifadesini kullandı. ‘Map2heal’in medikal firmalar için de önemine dikkat çeken Aybek, ürünlerine 17 dilde pazarlama desteği verildiğini belirtti ve “Bulut teknolojileri sınırsız kullanılıyor. Otomatik çeviri sisteminden yararlanarak, bilmediğiniz dillerdeki müşterilerle irtibata geçerek, yeni ihracat fırsatları yakalanabiliyor. Oldukça gelişmiş bir CRM ve haritadan müşteri takip sistemi mevcut. ‘Map2heal Mobile’ ile konum tanıma ve sağlık noktası öneri sistemi de, “Sanal Gerçeklik” teknolojisiyle hazırlandı. Panik buton fonksiyonuyla da; sağlık sorunuyla karşılaşıldığında anında kendi dilini konuşan doktor ile görüşebilme imkânı sağlanıyor” dedi. Sağlık bilişiminde Türkiye’nin henüz geride olduğunu düşünen Doç. Dr. Tayfun Aybek, ABD, Almanya, Hindistan, Malezya, Japonya gibi ülkelerin bu konuda lider olduğunu kaydederek “Türkiye aslında bu konuda ilerleme gösterebilir. Ancak, bu konudaki tüm projeler uzun vadeli olacağından girmek isteyen yatırımcı sayısı az” yorumunu yaptı. Aybek, sağlık sektörünün ‘Map2heal’e yaklaşımını da şöyle değerlendirdi: “Gerçekten çok pozitif tepkiler aldık. Reklam vermeyi planlıyorduk ama şu anda fısıltı ile yayılıyor. Doktorların, hastaların, hastanelerin, medikal firmaların, termal otellerin çok işine yarıyor. Mesajlaşırken otomatik olarak tercüme edebilme özelliğinden çok faydalanılıyor. İster Arap, ister Çinli kim olursa olsun, sanki kendi evindeymiş gibi hissediyor.”