Hedef, riskleri sıfırlamak
Veri merkezi pazarının önde gelen üreticilerinden Schneider Electric, pazarın beklentilerini eksiksiz bir şekilde karşılamak amacıyla Uptime Institute ile birlikte hareket etmeye başladı.
Veri merkezi dizayn aşamalarında yaşanan sorunları ve riskleri ortadan kaldırmayı amaçlayan ortaklığı Uptime Institute Yönetim Müdürü Philip Collerton ve Schneider Electric Struxureware İş Geliştirme Uzmanı Behram Sarıalioğlu ile yaptığımız sohbetle değerlendirdik .
Öncelikle Türkiye’deki Veri Merkezi pazarını değerlendirebilir misiniz?
Tükiye’de son 5 yıllık dönemde veri merkezi alanında ciddi gelişmeler yaşandı. Özellikle finans ve telekom sektörlerindeki öncüler mevcut verilerinin ve müşterilerinin artmasıyla doğru orantılı olarak veri merkezi alanında ciddi yatırımlar yapmaktadırlar. Bunun dışında yabancı sermayeli isim yapmış hosting –colocation firmalarınında Türkiye pazarına ciddi bir ilgisi bulunmaktadır. Türkiye’nin konumu itibariyle batı ve doğuyu birleştirici bir rolü olduğundan veri ve veri transferi anlamında da kritik role sahiptir. Önümüzdeki yıllarda da bu ivmenin hiç yavaşlamadan artacağını beklemekteyiz.
Schneider Electric ve Uptime Institute olarak verdiğiniz hizmetler nelerdir?
Uptime Institute en çok “Accredited Tier Designer “ve “Accredited Tier Specialist” eğitimleri ile bilinmekte ancak bunun dışında veri merkezlerinde hem tasarım dökümantasyonu hem uygulanmış çalışır durum hem de operasyonel sürdürülebilirlik ile ilgili tier yedeklilik sertifikalandırılması yapılabilmektedir.
Schneider Electric ile ilişkilerden bahseder misiniz ? (Uptime)
Uptime Institute her ne kadar marka bağımsız bir organizasyon olsa da global olarak Schneider Electric ile eğitim ve seminer anlaşmalarımız bulunmaktadır. Schneider Electric her sene Amerika’da gerçekleştirilen Uptime Institute Symphosium ‘un ana sponsorlarındandır ve Uptime Institute’un sunmuş olduğu eğitimleri partner yapısı doğrultusunda kendi müşterilerine sunabilmektedir.
Eğitim programına gelecek olursak, konuyu biraz anlatabilir misiniz?
Uptime Institute ortaklığında gerçekleştirdiğimiz bu eğitim Accredited Tier Designer eğitimidir. Uptime Institute’un belirlediği TIER yedeklilik disiplininde veri merkezi dizayn konularını içermektedir. Farklı sektörlerden katılımcılarımız oldu; finans , telekom, kamu, colocation şirketleri, danışmanlık şirketleri ve sistem entegratörlerinin ciddi anlamda bir ilgisi oldu. Bu ilginin Türkiye’deki veri merkezi projelerinin dinamizmi ile doğru orantılı geliştiğini düşünüyoruz. Eğitime olan ilgi oldukça yüksekti ve maksimum katılımcı rakamı olan 25’e ulaşmayı başardık. Schneider Electric ve Uptime Institute olarak sektördeki aktörlerin veri merkezi alanındaki uzmanlık seviyelerini geliştirmesi bizleri ciddi anlamda doğru yolduğumuzu gösteriyor.
Yeni eğitimler olacak mı ve üniversiteler ile de benzer çalışmalar yürütmeyi düşünüyor musunuz?
Bu eğitim iyi bir başlangıç oldu ve sektördeki talep ile doğru orantılı olarak 2015’in son çeyreğinde düzenlemek üzere planlamalar yapmaktayız. Bu gün itibariyle Bahçeşehir Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz ortaklık sonucu veri merkezlerinde enerji verimliliği konusunu işliyoruz. Öğrencilerden gelen talep ve ilgi doğrultusunda bu projemiz devam edecektir.