Amazon gözlük işinde
Amazon, 17 Aralık 2013’te patent talebinde bulunduğu akıllı gözlüğü için 18 Haziran 2015’te onay aldı. Böylece, Google’ınkini andıran gözlüğünü üretme hakkını kazandı… Google, akıllı gözlüğünü hop diye ortaya çıkartınca her halde binbir sorunla karşılaşacağını düşünmemişti, ya da aldırmamıştı. Neticede Google, gözlüğü vatandaşa satmaktan şimdilik vazgeçti, laboratuvara geri götürdü. Bu arada başkaları aynı hataya düşmemek için başka yöntemler denediler. İçlerinden bir tanesi, Amazon, ortaya yenilikçi bir tasarımla, daha farklı işlevle çıktı.
Şu farkla: Amazon’un gözlüğü, depolarındaki görevlilerce kullanılacak. Görevlinin iki elini serbest bırakan, onun “yerine” gören, onun “yerine” bakan gözlük, aranılan hedefle ilgili bilgiyi görevlinin “gözüne sokacak.” Gözlük, bağlı olduğu bilgisayar ağından alacağı bilgiyle, paketlerdeki işaretleri daha kolay “görecek,” barkodları ve karekodları anında okuyacak. Böylece, işyeri verimini artıracağı, zamandan büyük tasarruf sağlayacağı kesin.
Bu arada Google Gözlüğü her ne kadar vatandaşa satılmıyorsa da, gayrıresmi olarak kullanımı sürüyor. Son örneklerden biri, Parkinson hastalarının denge ve kas sorunlarını en aza indirmeye yönelik bir projede bu gözlük var.
Parkinson, kaslarla ilgili bir hastalık. Beynin kaslara verdiği emri kaslar uygulamakta zorlanır: İstemsiz kasılmalar, titremeler, adım atarken aniden donup kalma, ayak sanki balçığa gömülmüş duygusu, denge koruyamama, düşme… Bunlar ölümcül sonuçları olabilecek kas zafiyeti. Hele de yaşlılarda…
New York’ta tanınmış Mark Morris Dans Stüdyosu’nun kurucusu David Leventhal’in, şehirde etkin bir Parkinson Destek Grubu’nun yardımıyla ve Weill-Cornell Tıp Merkezi’nin denetiminde geliştirdiği “Dance for PD” uygulaması, Google Gözlüğü’yle çalışıyor.
Parkinson hastası, gözlüğü takınca temel hareket biçimlerinden birini seçebilir: Adım atamıyorsa, “beni yürütmeye başla” komutunu gözlüğe verir. O anda gözlük camında, önde yürüyen birinin videosu görülür. Hasta, buna bakarak adım atmaya başlar. Veya, dengesini kaybediyor gibi olduğunda “beni dengede tut” komutunu verir. Bu sefer camda, denge nasıl sağlanır videosu görülür. Parkinson’a özgü istemsiz kasılmalar, kolu bacağı “kontrol edememe” gibi durumlar için de benzer videolar var.
Leventhal’in dans merkezinde Parkinson’lulara zaten yaptırdığı egzersizlerden videolar oluşturuldu. Bale, modern dans, pilates türü hareketlerden, reklam ajansı SS+K bir sosyal sorumluluk projesi olarak uygulamayı bedavaya geliştirdi. Bu projeye Google, 25 bin Dolar kredi sağladı… Evet, Google Gözlüğü resmen yok, ama yine de var işte.