Bilişim 500’de sürprizler yılı
Bilişim sektörünün birçok farklı kategoride elde ettiği sonuçlarla gerek özel sektör gerek kamu sektörü gerekse yabancılar için tek bilgi kaynağını oluşturan Bilişim 500 araştırması, 2014 yılı sonuçları ile sektörle buluşmaya geri sayımda. 23 Temmuz’da kamuoyu ile paylaşılacak detaylar ve sertifika töreni öncesinde, araştırmayı gerçekleştiren M2S’in Genel Müdürü Özlem Unan ile bazı öne çıkan detayları konuştuk. Genel olarak bu yıl ilk 10’da sürprizlere dikkat çeken Özlem Unan, bunun gerekçesini ve sıralamadaki farklılıkların gerekçelerini şöyle anlattı:
İlk 10’da değişime hazır olun
“Türk Telekom ve Turkcell gibi iki büyük şirketin konsolidasyon sürecinde olması nedeniyle ilk 10’da daha önce yer alan iki büyük şirket artık yok. Bunun yerine, sıralamada yeni şirketler ve değişiklikler var. Pazarda belli bir büyüme olduğunu öngörüyoruz. Ayrıca, 2013 yılı verilerini paylaşıp 2014 yılında bunu yapmayan şirketler de tablolardaki performansı önemli ölçüde değiştirdi.”
Bu yılki araştırmada öne çıkan önemli bir başlık ‘büyüme’ sergileyen şirketlerde kendini gösteriyor. Sıralamada yer alan şirketlerde büyüme ortalaması yüzde 44. 2014 yılının küçülme ortalaması ise yüzde 20’lerde bulunuyor. Unan’ın verdiği bilgiye göre, 2014 yılında yüzde 100 üzerinde büyüme gösteren toplam 35 şirket var. Bu şirketlerin alanına baktığımızda ise ağırlıklı olarak hizmet ve yazılım şirketleri ile sistem entegratörleri ön plana çıkıyor. Telekom şirketlerinde ise önceki yıllarda olduğu gibi yüksek büyüme oranları yok. Unan’a göre, Turkcell ve Türk Telekom’daki konsolidasyonun telekom sektörüne bariz bir etkisinden bahsetmek zor. Bunun yerine, telekom sektöründe genel olarak beklenen bir durgunluk ön planda.
Yeni şirketler, gücüne inanıyor
Bu yılın Bilişim 500 kategori birinciliklerinde de Unan’ın tabiriyle ‘sürprizler’ var ve kategori bazında, yukarıda belirttiğimiz gibi farklı şirketler ön plana çıkıyor. Örneğin 2014 yılı sıralamasında verilerini yeni paylaşan, sıralamada yerini alan 91 tane yeni şirket var. Bir önceki yıl veri paylaşmayıp, 2014 yılında bunu yapan şirketler de bu grubun çoğunluğunu oluşturuyor. Bunlar arasında yeni kurulan şirket sayısı ise fazla değil. Bu yeni girişlerin de sıralamada çok büyük değişiklik yaratmayacağı tahmininde bulunan Unan, “Bu 91 şirket arasında ilk 100 içine giren 7 tane şirket var” dedi ve şirketlerin araştırma odaklı bilgi paylaşma ilgisini şöyle tanımladı: “Sıralamada yeni yer alan şirketler, kendilerini Bilişim 500’e girecek yetkinlikte görmeye başladıkları noktada bilgi paylaşımına başladı. Her şey şirketlerin kendini hazır hissetmesi ile ilgili.”
Bulutun önlenemez yükselişi
Bazı kategorilerde toplam gelirin bir önceki yıla göre azalmasının temelinde, bu yıl rakamlarını paylaşmayan, ilgili kategorilerin önde gelen şirketleri var. Unan’ın verdiği bilgiye göre, bazı hizmetlerin buluta dönüşümünün etkisi de kendini gösteriyor. Yani bazı servislerin bulut üzerinden verilmesi, dolayısıyla örneğin sunucuların, PBX santral gelirlerinin de yıllık bazda yerinde saymasına yol açtı. Buna karşılık, gelişen bulut alışkanlıklarının, 2013 yılına kıyasla 2014 yılında arttığı, tablolarda kendini gösteriyor. Çünkü Unan’ın da dikkat çektiği gibi, bulut giderek daha yoğun kullanılıyor ve insanlar kurumsal çalışmalarında birçok farklı başlıkta buluttan yararlanmaya alışıyor. “Bu popüler bir konu ve bence bir süre sonra bu trendi yazılımda da göreceğiz” beklentisini dile getiren Unan, şöyle devam etti:
“Birçok kategoride çok şirket değişikliği var. Yazılım ise büyüyor ve gelecek yıllarda bazı yazılım servislerinin de buluttan verileceğini öngörüyoruz. Örneğin CRM, ERP içinde HR veya farklı modüller, yerine göre iş zekâsı ve iş analitiği gibi çözümler bulutta verilmeye başlandıkça, bu alanda performans da gelişecek. Sonuçta her şey buluta doğru gidiyor.”
Öngörü vakti
Özlem Unan, şimdiden bazı beklentilerini paylaştı. İşte öne çıkan detaylar:
– Buluta bağlı servis veren şirketlerin sayısı, potansiyeli ve fırsatı gördükleri için artacak. Bu segmente hizmet veren şirketlerin ciroları büyüyecek. Gelecek yıllarda hizmet kategorisinde daha fazla büyüme olacak.
– Yazılım da büyümeden geri kalmayacak. Hala yeterli sayıda işletme tarafından finansal çözümler hariç yazılım çözümleri yaygın kullanılmıyor. Bunun yanı sıra küçük ölçekli işletmeler için bulut üzerinden yazılım çözümlerinin sunulması artacak. Donanımdaki büyümenin itici gücü akıllı telefon, sunucu ve veri depolama, taşınabilir ürünler olacak.
– Küresel BT dünyasının önde gelen şirketleri bulut ve mobiliteye göre dönüşüyor. Küresel bazda şirketlerin bu dönüşümünün Türkiye pazarına ve ürünlere yansıması da çok uzun sürmeyecek.
– Telekom şirketlerinin bulut ve katma değerli telekom servislerinde hala öngörülen performansı yakalayamadığını görüyoruz. Telekom şirketlerinin bulut alanında işi zorlaşacak.
– Normal koşullarda 2017 yılında buluta bağlı servisler Türkiye pazarında daha da yaygınlaşacak. Ancak paralelde de kullanıcıların farkındalığının daha da gelişmesi, güven, internette hız gibi konuların aşılması ve bilinirliğin iyice artması da gerekiyor