Bussion ile iddiasını ortaya koydu
HP Yazılım’ın satış ve danışmanlık hizmetlerini vermek amacıyla kurulan İdea Teknoloji, geçtiğimiz 11 sene içerisinde iş süreçlerini yelpazesini yenileyerek katma değerli hizmet vermeye başladı.
Son dönemde sektöre katma değerli çözümler sunmak isteyen İdea Teknoloji, bu doğrultuda geliştirdiği veri görselleştirme ve analizi platformu Bussion ile Self Service BI kavramıyla anılan konsepti Türkiye’ye getirdi. Bussion platformunu ve İdea Teknoloji’nin iş süreçlerine olan katkılarını Idea Teknoloji Genel Müdürü Aykut Güven ile konuştuk.
İlk etapta İdea Teknoloji’nin faaliyetlerinden kısaca söz edebilir misiniz?
2004 yılında İstanbul’da kurulan İdea Teknoloji, sektördeki faaliyetlerine mühendislik ve danışmanlık şirketi olarak başladı. 2005 yılından bu yana HP Yazılım ile ortaklık ilişkisi bulunan şirket, yurt içerisinde ve yurtdışında yaptığı projeler ile iş portföyünü genişletiyor.
Veri görselleştirme ve analizi platformu Bussion özelinde konuşmak gerekirse; platformdan bahseder misiniz?
Bussion 2015 yılının başında yayınlanan bir platform. 10 kişilik bir ekibin yoğun çalışmasıyla ilk versiyonu yayınlanan ve o günden bu yana şirketler tarafından ili görmeye başlayan Bussion için oldukça olumlu geri dönüşler aldık. Bussion’ı tercih eden müşteriler, platforma oldukça hızlı bir şekilde adapte olurken, sektörden yeni isimler de Bussion’a ilgi göstermeye başladı.
İşin biraz teknik tarafına bakacak olursak; Bussion iş dünyasında son dönemde oldukça revaçta olan Self Service BI olarak adlandırılan bir araç tipi. Buradaki amaca gelecek olursak, raporlamayı şirket içerisinde hayata geçirirken, proje sürelerini olabildiğince azaltmak ve BT personeli dışındaki insanlar tarafından da bu işlemlerin rahatça yapılabilmesini sağlamak.
Başlıca özelliklerini sıralarsak kolayca veri kaynaklarına bağlanıp hızlı bir şekilde raporlar oluşturuluyor, ileri derecede BT bilgisine sahip olmadan konfigürasyon yapılması mümkün, ayrıca, büyük veri teknolojileri dahil 800’den fazla veri kaynağına bağlantı sağlayabiliyor. Widget’lar ve kontrol paneli arasında “drilldown” ve otomatik geçişler tanımlanabiliyor. Kullanıcılar widget’lara yorum yapabiliyor, alacakları snapshot’lar sayesinde durum karşılaştırması yapılabiliyor. Kontrol paneli ve widget’lar kullanıcı rollerine göre bağlanabiliyor. Playmode ile yansıtabiliyor, Share ile herhangi bir e-posta adresine süreli olarak kontrol panelleri görüntüleme hakkı verilebiliyor. Bussion'da widget tasarlamak için danışmanlığa gerek yok, 1-2 saatlik eğitim ile kullanıcılar kendi widget'larını oluşturabilmektedir.
Peki şirketler ve kurumlar Bussion’ı neden tercih etmeli? Bussion şirketlere ve kurumlara ne gibi avantajlar sunuyor?
İlk etapta Bussion’ın Self Service BI uygulaması olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Bu yapısı sayesinde günler seviyesindeki bir zaman aralığında çok hızlı hayata geçirilebiliyor. Bunun yanı sıra ürün kendi içerisinde yer alan 800 farklı sistemden veri çekilmesini destekliyor. Yani endüstriden yer alan neredeyse bütün sistemlere bağlanıp, veri çekebiliyor. Bu çekilen veriler sayesinde de çok daha sağlıklı analiz sağlanabiliyor. Bunun dışında oldukça zengin görsellere sahip kontrol paneli yaratıp, şirket için paylaşarak çok daha verimli bir çalışma ortamı yaratılabiliyor. Bu da iş süreçlerini çok daha verimli bir seviyeye çıkartabiliyor.
Bussion ile çalışmayı tercih eden şirketler ve kurumlar, olası sıkıntılı durumlara karşı yaratabilecekleri KPI’lar ile şirket çalışanlarını ve ekiplerini çok daha iyi bir şekilde bilgilendirebiliyorlar. Bussion’ın en önemli artılarından bir diğeri ise, veri kaynağına bağlandığında kendi içerisinde o veri kaynağını raporlayabilmek için ihtiyaç duyduğu veri yapılarını otomatik olarak oluşturabiliyor. Yani Bussion üzerinde ekstra bir araç, panel gibi işlerle uğraşmaya gerek kalmıyor. Arka tarafta büyük veri teknolojisin kullanan uygulama, zorlu iş süreçlerinde kendisini genişletip, esnek bir yapıya bürünebiliyor.
Bussion Türkiye’de hangi sektörler tarafından daha çok tercih ediliyor?
Bussion, özellikle finans ve bankacılık sektörlerinde kendisine geniş bir kullanım alanı buldu. 3 aylık süre zarfında bu iki sektörde önemli müşterilere çözüm getiren Bussion, perakende sektöründe de önemli bir yükseliş trendi içerisine girdi. Bunun dışında yakın bir tarihte KOBİ’lere yönelik bir paket hazırlamayı da düşünüyoruz. Bu sayede KOBİ’lerin iş süreçlerine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Ağustos sonunda çıkaracağımız yeni bir sürümle de ülkemizdeki şirketlere çok daha verimli hizmet sunmayı hedefliyoruz. Bir ileri safhada ise uygulamamızı yurt dışındaki şirketlere sunarak, iş süreçlerimizi genişletmeyi amaçlıyoruz.