Ulaşım ve eğitim için vazgeçilmez teknolojiler
Ses ve görüntüleme teknolojileri, günümüzde birçok sektörde etkin olarak kullanılmakta. Ulaşım ve eğitim de bu teknolojilerin yoğun olarak kullanıldığı alanlar arasında yer alıyor. Ses ve görüntü teknolojilerinin de içinde yer aldığı Akıllı Durak Sistemi, raylı sistem (tren, tramvay, vb.) ve karayollarında (otobüs, metrobüs, troleybüs vb.) araçlarla duraklar arasında kurulan akıllı bir otomasyon sistemidir. Kullanıldığı noktalarda bütün araçların hızlarını, bulundukları hatları, gidecekleri durakları ve o duraklara varmak için geçecek süreleri bir merkezde, gerçek zamanlı olarak izler ve yolcu bilgilendirme göstergeleri aracılığıyla yolculara sunar. Bu sayede yolcuların doğru zamanda, doğru durakta bulunmak üzere yönlendirilmesini sağlar.
Akıllı Durak nasıl çalışıyor?
Araç içi ünitesinden alınan toplu taşıma aracına ait konum bilgisi, araç hızı ve benzeri bilgiler ana sunucuya GPRS aracılığı ile iletilir. İletilen veriler sunucu tarafından işlenir ve depolanır. Sunucularda toplanan araç bilgileri, durak noktalarındaki bilgi ünitelerine aktarılır. Ayrıca kurulacak merkezi bir yönetimin birimi sunucudan alınan veriler sayesinde hareket halinde veya durağan tüm toplu taşıma araçlarının konumlarını, durumlarını, gün içindeki performanslarını ve araç ile ilgili aktarılmış tüm verilerin görüntüleyip değerlendirebilir.
Akıllı Durak çözümü ile otobüs ve hafif tramvay gibi toplu taşıma sistemlerinde seferler buna göre planlanıyor ve günlük yaşamda zaman daha verimli kullanılıyor. Daha önce toplu taşıma araçlarının sadece hareket saatleri bilinirken, akıllı duraklar sayesinde gerçek zamanlı olarak araçlar izlenebiliyor ve konum bilgisi ile ilgili durağa ne zaman varacağı biliniyor. Böylece yol durumundan kaynaklanan gecikmeler ve duraklarda oluşabilecek yığılmalar görülerek zamanında müdahale edilebiliyor. Tramvayların konum bilgisine göre güzergâhlarındaki sinyalizasyonlar da kontrol edilerek şehir içi araç trafiğinin akışı düzenleniyor, trafik ışıklarında bekleme süreleri minimuma indiriliyor ve olası kazalar önlenebiliyor.
Örnek şehirler
Gaziantep tramvay hattında aylık 1,5 milyon vatandaşa toplu taşıma hizmeti veriliyor. Gaziantep sınırları dahilinde 28 adet Akıllı Durak ile toplu taşımada vatandaşın tramvay bekleyerek geçireceği zaman günlük ortalama 20 dakika kısalıyor. Gaziantep dışında Kayseri, İstanbul, Kahramanmaraş ve Kocaeli şehirlerinde çeşitli noktalarda Turkcell Akıllı Durak çözümü kullanılıyor. Balıkesir, Denizli ve Sakarya gibi illerde de Akıllı Durak çalışmaları ve altyapı görüşmeleri devam ediyor.
Eğitim alanında ses ve görüntüleme teknolojileri
Akıllı tahta, kara ve beyaz tahtaların yerine yeni teknolojilerin gelişmesiyle birlikte geçen elektronik, etkileşimli tahtadır. Sadece yazmak yerine, önceden hazırlanmış ders içeriğinin ekranda gösterilmesi, gösterilen içeriğin üzerinde tahtanın dokunmatik özellikleri ile yazı yazmaya imkân verir.
Akıllı tahtalar, önceden hazırlanmış ders içeriğini yansıtabilen, yansıtılan içerik üzerinde dokunmatik özellikler sayesinde düzeltmelerin veya gösterimlerin yapılmasını sağlayan, elektronik, etkileşimli tahtalardır.
Akıllı tahta teknolojileri
Projeksiyon temelli tahtalar: Projeksiyon cihazı, bilgisayardan aldığı görüntüyü tahta yüzeyine yansıtarak çalışır. Tahta zeminine, ses ve kızılötesi algılayıcılar yerleştirilerek, tahta dokunmatik hale getirilebilir. Bu şekilde projeksiyon üzerinden yansıtılan bilgisayar ekranı, tahta yüzeyinde kalem ile interaktif bir bilgisayar ekranına dönüşür.
Yeni nesil dokunmatik akıllı tahtalar: Projeksiyon ile çalışan tahtadan farklı olarak dokunmatik bir LED ekran ve bilgisayarın tek bir panel üzerine yerleştirildiği büyük bir bilgisayar biçimindeki tahtalardır. Dokunmatik tahta el ve kalemin hareketini algılayarak daha hızlı ve kolay bir biçimde içerikleri yönetmeyi sağlar.
Akıllı Eğitim Platformu
21. yüzyılda doğan “mobil nesil” in ihtiyaçlarına uygun bir eğitim alanı yaratmak amacıyla hazırlanan Turkcell Akıllı Eğitim Platformu, akıllı tahta ve tablet cihazlarla interaktif sınıf deneyimi yaratıyor. Platform, öğretmen ve öğrenciler için etkileşimli sınıf içi ders yönetim yazılımı, içerik yönetim portali, tahta ve tablet uygulamalarından oluşuyor. Kurulan sistem sayesinde video, ses ve tüm dijital içerikleri sanal veri depolama alanlarında saklayan eğitim kurumları, eğitim içeriklerini tüm öğrencilerle kolaylıkla paylaşabiliyor. Öğretmen ve öğrencilere, okulda evde, diledikleri yerde 3G ile hızlı, güvenli ve kesintisiz internet erişimi sunularak, eğitimde tüm sınırlar kaldırıyor. Platform içerinde bulunan fiber erişim, akıllı bulut, eğitim programları gibi çözümlerle Turkcell, iş ortakları ve grup şirketleriyle uçtan uca bir eğitim çözümü sunuyor. Tüm eğitim ihtiyaçlarının tek platforma toplayan Akıllı Eğitim sayesinde okullar tüm hizmeti tek bir yerden alabiliyor.
Yapılan araştırmalar sınıf içerisinde etkin dinleme ve ders izleme süresin toplam 40 dakikalık zaman diliminde yoğun olarak sadece ilk 15 dakika olduğunu ortaya koyuyor. Akıllı Tahta, tablet gibi cihazları etkileşimli hale getiren yazılımlar, eğitimde başarının temelini oluşturan konsantrasyon artışı için büyük önem taşıyor.
Akıllı Eğitim Platformu, Akıllı Tahta gibi ses ve görüntüleme teknolojileri sayesinde öğrencilerin daha verimli eğitim alabilecekleri okul ve sınıflar oluşturulmasını sağlıyor.