Toshiba’nın Türkiye planları kapsamlı
TNB’nin gösterdiği başarı, Türkiye’yi bölge merkezi haline getiriyor. Toshiba’nın Türkiye temsilcisi TNB Bilgisayar ve Görüntü Sistemleri, çizdiği başarı grafiği ile Toshiba’nın Türkiye’ye bakışını değiştirdi. TNB Bilgisayar ve Görüntü Sistemleri Genel Müdürü Aytaç Biter’le Toshiba’nın yeni kampanyaları ve gelecek planları ile ilgili kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.
Toshiba ürünlerine 5 yıl garanti verdiğiniz bir kampanya başlatmıştınız, bu kampanyadan bahseder misiniz?
Türkiye’de 25’inci yılımızı bitirdik. Biz başladığımızda var olan şirketlerin birçoğu ya yoklar ya da değiştiler. 25 yıldır sektörün en istikrarlı şirketlerinden birisi olduk. Bu süre boyunca elimizde büyük miktarda sağlıklı veri oluştu. Bu veri sayesinde Toshiba’nın arıza oranlarının sektör oranlarının çok altında olduğunu gördük. Toshiba ürünleri çok uzun ömürlü. İlk sahip olma maliyeti yüksek olsa da toplam sahip olma maliyeti diğer ürünlere göre çok daha düşük. Tüketiciler açısından kullanım süresi daha uzun olduğu için aslında daha ucuza geliyor. Elimizdeki bu veriler doğrultusunda tüketicilere ürünlerimiz için 5 yıl garanti verebilme imkanına sahip olduğumuzu gördük ve Şubat ayından itibaren 5 yıl garanti kampanyamızı başlattık. Aydınlatmadan televizyonlara, dizüstü bilgisayarlara kadar tüm ürünlerimizde geçerli olan bu kampanya sayesinde tüketiciler Toshiba ürünlerini daha da uzun süre kullanabilme imkanı elde ettiler. Biliyorsunuz elektronik cihazlar fiziki ömrünü doldurmadan değiştirilmeye başlandı. Cihazlar arıza yaptığında kullanıcılar tamir ettirmek yerine değiştirmeyi tercih ediyorlar. Çıkan tamir fiyatının yüksek olması, tüketicinin cihazsız kalmak istememesi, serviste kalma süresinin tüketiciye uzun gelmesi gibi nedenler tüketiciyi bu yönteme itiyor. Garanti bittiğinde cihaz tüketicinin ihtiyaçlarını karşılayabilmesine rağmen ürününü değiştirme yoluna gidiyor. 5 yıllık garanti hizmetimiz ile verdiğimiz güvence sayesinde müşterilerimiz Toshiba ürünlerinden çok daha uzun süreler yararlanabiliyor. Sektöre baktığımızda rakip şirketler bu hizmeti ekstra ücret karşılığında veriyor. Biz ise tamamen ücretsiz olarak veriyoruz. Kampanyamız hala devam ediyor. Mayıs ve Haziran ayındaki GFK raporlarına göre en yüksek pazar payına sahibiz, bu da kampanyamızın oldukça başarılı olduğunu gösteriyor. Ayrıca rakamlarımıza baktığımızda Toshiba’nın Avrupa ve dünya ortalamalarından çok yukarıda olduğunu görüyoruz.
Şirketlere özel ürün ve hizmetleriniz neler?
Kurumsal ürünlerimizi şirketlere çeşitli sahip olma avantajları sağlamak için B2TOSHIBA programı altında topladık. Son kullanıcıya yönelik ürünlerden farklı olarak kurumlara özel olarak hazırlanmış ürünlerimiz var. Bu ürünlerde sağlamlık, farklı hizmet seçenekleri gibi çeşitli avantajlar sunuyoruz. Örneğin çok düşük ya da çok yüksek sıcaklıklarda, 70 cm’ye kadar yüksekten düşmelerde ya da üzerine su döküldüğünde çalışabilme garantisi var. B2TOSHIBA programı kapsamında bir diğer hizmetimiz kiralama seçeneği. Leasing’den farklı olarak çok daha fazla avantaj sunuyor. Şirketler kiralama dönemi sonunda cihazı iade edebiliyor, satın alabiliyor ya da kiralama süresini uzatarak yenisi ile değiştirebiliyor. Çok esnek bir yapı var. Sağladığımız bir diğer avantaj ise Hizmet Menüsü. Hizmet Menüsü dahilinde şirketlere çeşitli seçenekler sunuyoruz. Örneğin 3 saate kadar ya da 24 saate kadar cihaza müdahale garantisi, “Ne Olursa Olsun” garantisi var. “Ne Olursa Olsun” garantisi dahilinde cihaz kullanıcı hatası olsa dahi değiştiriliyor. Farklı hizmetler tek bir anlaşmada toplanabiliyor. Yöneticilerin kullandıkları cihazlara 3 saate kadar müdahale garantisi verilirken, sekreterin kullandığı cihaza 24 saatte müdahale gibi seçenekler bir araya getirilebiliyor. Bizim sağladığımız Hizmet Menüsü, rakiplere göre çok daha esnek ve avantajlı. Ayrıca daha fazla seçeneğe sahip.
Yurtdışında faaliyetleriniz olacak mı?
Türkiye’de elde ettiğimiz başarılardan dolayı başka ülkeler de bize bağlanıyor. İlk etapta Kazakistan, Belarus, Azerbayan ve Ukrayna gibi ülkeler bize bağlanacak. Yeni bir bölge oluşturuyoruz. Kazakistan ve Belarus’ta hemen başlamayı planlıyoruz. Bu ülkelerde Rusça klavyeli bilgisayarlar kullanılıyor. Bu yılın dördüncü çeyreği için ürün seçimi ve planlamasını yapıyoruz. Azerbaycan’da mevcut bir distribütör var. O da bize bağlanacak. Zor bir bölgedeyiz. Türkiye bu bölgenin merkezi haline gelebilir. Toshiba, Avrupa’daki bazı ofislerini kapatıyor ve bu ülkelerdeki faaliyetlerini distribütörler üzerinden yürütmeyi planlıyor. Biz de bu Avrupa’daki ülkelere talip olduk. Başarılı olmamıza göre ülke sayısı artabilir.
Başka yenilikler var mı?
Diğer taraftan ürün ailelerimiz de genişliyor. Örneğin LED aydınlatma ürünleri var. Televizyon tarafında çeşitli değişiklikler var. Bilgisayar tarafına baktığımızda tüketici ve kurumsal ürünler ayrıldı ve ayrı birer departmana dönüştürüldüler. Zaten bizde durum böyleydi, bir nevi bizim yapımızı kendilerine uygulamış oldular. Sabit disk tarafında çok iyi gidiyoruz. GFK ve Feature Source raporlarına göre yüzde 40 bir Pazar payımız var. Çok ciddi rakiplerimiz olmasına rağmen başarılı olduk.