NASA Mars’ı öğretiyor
NASA, Mars’ın halka tanıtılmasına yönelik “Mars Trek” isimli bir çalışma başlattı.
2012 yılından bu yana Kızıl Gezegen Mars üzerinde keşifler yapan ve yaşam kalıntısı arayan Curiosity, Mars’a iniş yaptığı 3 yıllık süreçte çalışmalarına devam ediyor. Curiosity’i Mars’a gönderen NASA, bu konuda insanları bilgilendirme amaçlı bir çalışma gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Google Earth benzeri bir çalışma prensibine sahip Mars Trek projesi, insanlara Kızıl Gezegen hakkında Curiosity’nin elde ettiği verileri ve fotoğrafları sunarken, bir yandan da harita üzerinde işaretlenmiş önemli noktaları sanal olarak gezme ve Mars hakkında daha fazla bilgi sahibi olma imkanı sunuyor.
NASA Mars Trek projesini herkesin kullanımına açık final sürümünü yayımlayarak; 1964 yılında Mariner-4’ten bugüne kadar geçen süre içerisinde Mars’ı ziyaret eden uydu, sonda ve keşif aracı tarafından elde edilen tüm veri ve fotoğraflara artık herkes erişim şansına sahip oluyor.
Bu projeyle Kızıl Gezegen’in yüzeyinde Google Earth gibi dolaşarak özel olarak işaretlenmiş yerler hakkında detaylı bilgilerde alınabiliyor.Tarayıcı üzerinden 2 veya 3 boyutlu olarak kullanılan Mars Trek’te, NASA tarafından isimlendiren alanlar yer alıyor. Bunların üzerine tıklayarak koordinat bilgileri, türü, boyutu gibi çeşitli bilgilere ulaşılabiliyor.
NASA’nın asıl süprizi ise; çevrimiçi uygulama olan Explore Curisity üzerinden bizi Mars keşfine çıkarabilmesi. Bu uygulamayla 3 yıl önce Mars’ın yüzeyine inen Curiosity aracına biniliyor ve Mars’taymış hissiyatı veriyor. Aracı ya fare yardımıyla ya da otomatik pilota alıp Mars’ın yüzeyinde gezinebilme imkanı veren simülasyonda, uzay aracını farklı açılardan gösteren kameralar ile gezegen arazisine daha iyi hakim olunuyor.