Milyar dolarlık macera bir adada devleşiyor
Ülkede ekosistem, genel olarak birbirini destekleyerek herkesin kazanması hedefiyle ilerliyor ve şirket ziyaretleri ve girişimci sunumları da aynı mesajı ortaya koydu: IoT ekseninde büyümek, Tayvan’ın önceliği. IDC rakamlarına göre, küresel IoT pazarının 2020 yılında 7.1 trilyon dolara ulaşması, 28 milyarı aşkın da ‘bağlantılı nesne’ olması bekleniyor. 1990’lardaki PC patlamasının ardından, birçok sektör yetkilisine göre IoT de Tayvan için küresel BT sahnesinde öne çıkmak adına yeni bir fırsat demek.
Etkinlik kapsamında her bir ziyarette tanıtılan alıcılar, uçtan uca akıllı ev çözümleri, mutfakta suyu arıtmaktan, banyoda suyun tasarruflu miktarda ve her zaman istenen sıcaklıkta akmasını sağlayan uygulamalara, gömülü çözümler ve sunuculardan arabalara kadar birçok yenilik IoT dünyasında hayat buluyor. Tayvan bizim gördüğümüzle bu kadar, ama kendi içinde çok daha geniş olduğu kesin bir ‘IoT odaklanması’ ile küresel dönüşümde başrol için yarışıyor. Bu IoT odaklılık, uluslararası yatırımları beraberinde getiriyor, küresel bazda önde gelen BT şirketleri IoT odaklı Ar-Ge çalışmalarını Tayvan’a taşıyor.
Sunucu pazarı da hareketli
Ülkede sunucu sektörü de uluslararası birçok markayı çekiyor, birçok büyük internet servis sağlayıcı bu amaçla Tayvan’a yöneliyor. Toplantılarda bu konuda paylaşılan veriler bile tek başına sunucu alanında taşınan yüksek potansiyeli gösteriyor. MIC raporuna göre, Tayvan’ın sunucu pazarı üretim hacmi, en yeni modellerin üretimi ile 2015 yılında yıllık bazda yüzde 15 artacak. Ülkede sunucu üreticilerinin üretiminin de 2014 yılındaki rekor seviye 9.4 milyar doları aşması ve 2015 yılında 10.9 milyar dolar ile yeni bir rekora imza atması bekleniyor.
Devler ve girişimciler birlikte büyüyor
İkinci günün ilk yarısı, girişimcilerle buluşmaya ayrıldı. Kullanıcı tanımlı faresi Odin ve 50’den fazla ülkede satılan bu ürünü geliştiren Serafin, çocuklar için ilk gerçek saat olarak kendini tanımlayan Jumpy, dalış yapanların kaydettikleri bilgilerle akıllı telefondaki bilgileri senkronize eden, böylece dalış deneyimini kolayca paylaşmayı hedefleyen Triton hedef ve stratejilerini paylaştı. Ülkede girişimciliğin her kesimde artmasının bir önemli sebebi olarak melek yatırımcı sayısının artması, ülkeye gelen yatırımların istikrarlı artışı gösterilirken, kamu desteklerinin yeterli bulunmaması nedeniyle melek yatırımcıların ilgi gösterdiği belirtildi. Bir sonraki durak, ARM’nin Hsinchu’daki tasarım merkezi oldu. Depolama ve enerji tasarrufu ihtiyacının mobilde çok arttığına, cihazların hem bağlı hem akıllı olduğuna işaret edilirken, IoT odaklı iş modeli izlendiğine vurgu yapıldı. IoT’nin, BT’de bir sonraki dev adım olduğuna dikkat çekilirken, şirket yetkilileri ‘hız’ın önemine şu sözlerle vurgu yaptı: ‘Tesla araba iyi, ama pili daha iyi olabilir.”
Üçüncü gün, giyilebilir ürünler ve IoT odaklı ürün gamıyla Holux ziyareti ile başladı. Etrafı alıcılarla çevrilen insanların beklentilerinin de hızla geliştiğine dikkat çeken şirket yetkililerine göre, birçok ihtiyaç için birçok farklı alıcı var. Hedef ise bunları daha kompakt yapılara kavuşturmak. Çin’in en büyük mutfak sistemleri üreticisi Taiwan Sakura, dördüncü günün ilk durağı oldu. Sakura, birçok başlıkta IoT yatırımı yapıyor. Su ısıtıcısında enerji tasarrufu, bu ısıtıcıyı mobil uygulama üzerinden de çalıştırabilmek bunun örnekleri arasında. İnternetli taşıma araçları odaklı faaliyetleri ile Mobiletron, yılın ikinci yarısında okullarda kullanılmak üzere akıllı otobüsleri kullanıma sunacağı bilgisini verdi. UCC platformun iki yıl önce hayata geçtiğini ve testlerin hiç bitmediğini söyleyen şirket yetkilileri, tüm araçlar arasında büyük veri paylaşımının birçok başlıkta fayda sunduğuna dikkat çekti.
Belediyenin gözü kaldırım taşında değil, bilişimde