Twitter Bot’ları Meksika’da görev başında
Sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte insanlar neredeyse her konudaki tepkilerini ve eleştirilerini bu platformlar üzerinden gerçekleştirmeye başladı. Çıkan muhalif seslerden rahatsız olan hükümetler de farklı yöntemlerle halkın ve muhalefetin sesini kısmaya gayret ediyor.
Son dönemde aktivistlerin seslerini duyurmak için tercih ettiği platformların başında Twitter geliyor. Bu durumdan rahatsız olan hükümetler ise aktivistlerin daha fazla insanı “aydınlatmasının” önüne geçmek için neredeyse her yolu deniyorlar. Bu durumun son örneği Meksika’dan geliyor. Meksika’da geçtiğimiz dönemde hükümet kanadında artan yolsuzluk ve buna bağlı olarak halka uygulanan şiddet olaylarına karşı toplanan aktivistler seslerini duyurmak için özellikle Twitter’ı kullanmışlardı. Gazetecilerin konuyla ilgili yaptığı araştırma sonucunda, hükümetin aktivistlerin tepkilerini susturmak ve engellemek için Twitter Bot’larından faydalandığı ortaya çıktı.
Bahsi geçen “hayalet” Twitter hesaplarının Başkan Enrique Pena Nieto’nun seçim sürecinden beri aktif olduğu fakat özellikle 2014 yılında yaşanan ve 43 öğrencinin ortadan kaybolmasıyla başlayan süreçte önemli ölçüde arttığı gözlemleniyor. Hesapların doğrudan hükümetle bir bağlantısı olduğu konusunda somut bir kanıt olmasa da, ülkedeki Twitter yasaları ve mevcut süreç göz önüne alındığında muhalefetin, hesapları Başkan Nieto’nun yönettiği iddiaları kulağa çok da mantıksız gelmiyor.
Twitter tarafından konuyla ilgili net ve doyurucu bir açıklama gelmese de ülkemizde yaşanan süreçlerden de hatırlayacağımız üzere Twitter, hükümetten gelen talepleri geri çevirme konusunda cömert davranabiliyor.