KKTC e-Devlet projesi milli bir tecrübe
“Proje yönetim yaklaşımımızdaki en önemli nokta; yüzde 100 başarı” diyerek konuşmasına başlayan Cemal Tunalı, yönetim olarak göreve geldikleri günden bu yana mevcut projelerin tamamlanması ve yeni projelere başlanması süreçlerinde bu yaklaşımı esas aldıklarını ifade etti. Tunalı, “Bilişim projelerinde altyapı üç temel öğeden oluşuyor; insan, teknoloji ve süreç. Bunları ne kadar bütünleşik yönetebiliyorsanız o denli başarılı oluyorsunuz” dedi. 29 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen ‘BELGENET – Elektronik Belge Yönetim Sistemi Konferansı’nda bir buçuk yıllık bir emek olduğuna ve rekor bir katılım sağlandığına dikkat çeken Tunalı, etkinliklerin bu bakış açısıyla doldurulması gerektiğini ifade etti. Tunalı, “Altyapının desteklenmesi ve özel sektör reflekslerine sahip olmak temel avantajlarımız. Güzel işleri paydaşlarımızla birlikte devam ettirmek istiyoruz. Yürüttüğümüz projelerin kamuya tanıtımına da önem veriyoruz” dedi.
KKTC; e-Devlet sistemini komple gerçekleştirecek büyük bir proje
KKTC e-Devlet programı hakkında da bilgi veren Tunalı, “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın ve Türksat’ın planlı, eşgüdümlü çalışmaları neticesinde 4 yıl önce başlatılan projede, yaklaşık bir yıl gibi çok kısa bir süre içerisinde önemli ilerlemeler kaydedildi. Bu boyutta bir programın başarısı hem bakanlığımız hem Türksat hem de ülkemizin bilişim kabiliyetleri adına büyük bir ilerleme olacaktır” şeklinde konuşup proje süreçlerini aktardı ve şunları aktardı: “e-KKTC, 3 fazdan oluşan bir program; 17 projeyi içeriyor. e-Devlet sistemini komple gerçekleştirecek devlet ölçeğinde bir teknolojik yaklaşım. Burada bir ülkenin bütün e-Devlet sistemindeki yapıyı kurmak zorundasınız. KKTC e-Devlet Programı, e-Devlet teknoloji bileşenlerinin tamamını içeren model bir çalışma. e-Nüfus, e-Kimlik, e-Maliye, milli eğitim, e-Gümrük, e-Tüzel, Coğrafi Bilgi Sistemleri, e-Sağlık, e-Sigorta, e-Devlet kapısı ve Kamu Ortak Veri Merkezi gibi bir ülkedeki e-Devlet altyapısının temel bileşenlerinden oluşuyor. Programın başarısıyla paralel olarak Türksat, sistem entegratörlüğünde milli bir tecrübe kazanıyor. Yakın bir gelecekte bu sistemi başka ülkelere de pazarlamak mümkün olabilecek. KKTC e-Devlet Programı, TÜRKSAT yönetiminde tamamı ulusal altyüklenicilerimizle gerçekleştiriliyor. Bu durum bilişim sektöründeki firmalarımızın da bilişim alanında tecrübe sahibi olmasının önünü açacak. KKTC’de ilk fazı tamamladık; e-Kimlik dağıtılmaya ve kullanılmaya başlandı. Bu arada 2.fazın analizleri bitti, ihale süreçleri başlıyor, 3.fazın da analizleri yapılıyor. Tüm bu çalışmalar paralel yürütülüyor. e-Devlet’i Kıbrıs’ta sıfırdan kuruyoruz. e-KKTC çok uluslu bir proje; çok fazla paydaşı ve geniş bir habitatı bulunuyor. Artık projelerde işleyen bir sistem var. Kıbrıs’ta bu işleri yapan Türksat’ın koordinasyonundaki Türk firmalarıdır; buradaki yatırım ve tecrübe Türkiye’ye dönüyor. Hizmet ise KKTC vatandaşlarına kalıyor!”
BELGENET için her türlü yatırımı yapıyoruz
Tunalı, BELGENET’i de yeniden gündeme getirerek “Kamunun ortak bir EBYS sistemi olmasını arzu ediyoruz” dedi. Kamunun ortak bir dil ile iş yapabilmesinin önemine dikkat çeken Cemal Tunalı, “20’ye yakın kamu kuruluşu BELGENET’i kullanıyor. BELGENET, Türksat’ın kendi mühendisleriyle geliştirdiği bir proje. Daha mükemmel bir yapıyla, daha çok katılımcısı olan dünya çapında bilinen, tanınan bir proje olsun istiyoruz. Bu milli ürünümüzü, uluslararası bir başarı öyküsü haline getirmeyi arzuluyoruz ve gerekli her türlü yatırımı yapıyoruz. Aslında Türksat olarak soyunduğumuz işlerde, en iyisini yapmaya gayret ediyoruz” açıklamasını yaptı. Tunalı, bulut teknolojisinin de yükselen bir alternatif olduğunu kaydetti ve bunun bir tercih ve yatırım meselesi olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Kamuya zaten barındırma hizmeti veriyoruz; kurumlar bulut sistemimize dahil olduğunda daha düşük bir maliyetle çözüme ulaşıyorlar. Bu büyük bir avantaj. Bildiğiniz gibi bilişim hizmetleri buluta doğru gidiyor. Gerçekleştirdiğimiz BELGENET etkinliğinden sonra büyük bir farkındalık oluştu; talepler önemli oranda arttı. Bütün kamunun BELGENET’i sahiplenmesini istiyoruz. Geri dönüşleri de sağlayarak BELGENET’i tüm kamunun elektronik belge yönetim sistemi konumuna getirmek istiyoruz. Aynı KKTC e-Devlet programında olduğu gibi burada da başarıyı herkes sahiplensin arzusundayız. Tüm bu çalışmalarla ilgili olarak kendimize güvenimiz tam.”