‘Kalkınma ve Proje Yönetimi’ tartışılacak
PMI (Project Management Institute, www.pmi.org), dünyada ‘Proje Yönetimi’ alanında standartları belirleyen lider ve kâr amacı gütmeyen küresel bir kurum. Dünya üzerinde 700 bini aşkın üyesi ve 190 ülkede 260 ‘chapter’ ile yerel faaliyetlerde bulunmakta. ‘PMI Türkiye Chapter’ın da (PMI TR- www.pmi.org.tr), ülkemizde ‘Proje Yönetimi’ konusunda farkındalık yaratmak ve ‘Proje Yönetimi'nin değerini göstermek hedefi bulunuyor. PMI Türkiye – Ankara Proje Yönetim Zirvesi Proje Yöneticisi Emre Alıç, “PMI, rekabet kabiliyetlerimizi artırabilmek için ‘Profesyonel Gelişim Faaliyetleri’ yürüten gönüllü ve kâr amacı gütmeyen bir Sivil Toplum Kurumu” diyerek başladığı konuşmasında çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “Amerika’daki merkez dahil Türkiye ve diğer tüm lokal birimlerde bizler, herhangi bir karşılık beklemeden gönüllü olarak çalışıyoruz. ‘Proje Yönetimi’ alanındaki sertifikaların yaygınlaştırılması amacıyla dernek olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. PMBOK® (Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu) kitabımızın yerelleştirilmesi ve PMP (Project Management Professional) Sertifikası Sınavı’nın Türkçe desteğiyle sunulması çalışmalarını yapan PMI TR, ülkemizdeki yetkin ve yetişmiş proje yöneticilerinin artması için gayret gösteriyor. PMI tarafından dünyanın 9. en büyük pazarı olarak belirlenmiş olan Türkiye proje yönetim pazarında, 600’ün üzerinde üyesiyle kamu ve endüstrinin büyük markalarıyla proje yönetimi profesyonelleri için merkezi bir görev üstlenmeyi hedefliyor. Ayrıca PMI Eğitim Fonu’nun desteğiyle diğer ülkelerde daha önceden başlayan ilkokul çağında proje yönetimi eğitimleri konusunda yakın zamanda Ankara’da bazı okullarla çalışmaya başlanacak. Burada amaç ‘Proje Yönetimi’ kültürünü küçük yaşlarda vererek her bireyin proje yönetim disiplinine sahip olarak iş hayatını yürütmesini sağlamak.”
‘Proje Başarı Hikayeleri-Öğrenilmiş Dersler’ de masaya yatırılacak
PMI-TR’nin geleneksel olarak her yıl ‘PMSummit’ markası altında geniş katılımlı ‘Proje Yönetimi Zirvesi’ düzenlediğinin altını çizen Alıç, “ Bu yıl Ankara’da düzenlenecek olan 9. zirvenin teması, ‘Kalkınma ve Proje Yönetimi’ olarak belirlendi. Zirvenin, 27 Ekim tarihinde olmasını planlıyoruz. Zirvede; ulaştırma, finans, sağlık, bilişim, savunma, inşaat ve enerji sektörlerinden değerli konuşmacılar sunumlar gerçekleştirecek. Bunun yanı sıra ‘Bilgi Teknolojileri Proje Yönetimi’nde gündemde olan ‘Agile Scrum ve Etkili İletişim’ konularında ana salon oturumlarıyla eş zamanlı olarak atölye – seminerler gerçekleştirilecek. Tüm gün sürecek zirve, PMP sertifikalı proje yöneticileri için 7 PDU değerinde olacak” açıklamasını yaptı. Alıç, konuşulacak konulardan da şu örnekleri verdi: Kalkınma Programı ve Sürdürülebilir Büyüme, Paydaş İş Birliği (PPP Projeleri), Proje Program Portföy Yönetimi, Çevresel, Sosyal, Ekonomik ve Kültürel Faktörler, İnsan Kaynağı Yönetimi, Proje Başarı Hikayeleri-Öğrenilmiş Dersler, İletişim ve Problem Yönetimi.
Her sektörden tüm iş profesyonelleri zirveye davetli
“Bizler, ülke kalkınması için her sektörde yürütülen tüm projelerin önemli olduğunu ve bu projelerin başarılı yürütülmesiyle elde edilecek kazanımların ülkemiz açısından büyük değer taşıdığını düşünüyoruz” ifadesini kullanan Alıç, konuşmasını şöyle tamamladı: “Öyle ki her gün duyduğumuz büyük inşaat projelerinin yanı sıra enerji ve bilişim sektöründeki projeler ülkemizin sürdürülebilir kalkınması için çok önemli. Biz de bu zirvede, her sektörden tüm paydaşlar bir araya gelerek bilgilerini, görüşlerini ve başarılarını paylaşsın ki ülkemizin proje yönetim bilgi birikimi zenginleşsin istiyoruz. Bu doğrultuda ben zirve proje yöneticisi olarak her sektörden tüm iş profesyonellerini zirveye katılmaya davet ediyorum.”