Yeni soruna yeni üniversite
İngiltere Kraliyet Mühendislik Akademisi, 2020 yılına kadar ülkenin bir milyon mühendis ve teknisyene ihtiyacı olacağını hesapladı. Halen İngiltere’de mühendislik bölümlerinden yılda 50 bin kişi mezun oluyor. Bu sayının 5 yıl içinde 90 bine çıkartılması gerektiğini hükümet de açıklamıştı. Geri kalan 900 bin kişinin ise meslek okulları veya benzeri eğitim kurumlarından sağlanması gerekecek.
Bu “acil” durum (!) üzerine hükümet, ABD’de piyasaya mühendis yetiştiren Olin Mühendislik Okulu modelinde bir üniversiteyi İngiltere’de kurmaya karar verdi. ABD’deki süper star üniversiteler arasında adı duyulmayan, ama bir uzmanlık okulu olarak saygın Olin College of Engineering, üniversite-özel sektör işbirliğiyle hayat bulan bir eğitim kurumu. Boston’un 20 km kadar batısında bir kampüsü var.
İngiltere’deki yeni üniversitenin adı da, kuruluş amacına uygun: Teknoloji ve Mühendislikte Yeni Model.
Evet, üniversitenin adı bu: New Model in Technology and Engineering (NMITE). Adı bile yenilikçi. Ama işletmesi, vizyonu, misyonu da yenilikçi. İş dünyasının gerçek sorunlarına akademik temelli çözümler üretecek “sorun çözmeye odaklı” bir ders programı izleyecek. Bunun yanı sıra, bizde sosyal bilimler-edebiyat-felsefe karışımı olarak anlaşılan beşeri bilimler, kültür-sanat ve eleştirel düşünme teknikleri de öğretilecek.
Ama her şeyden de önce, alacağı 5 bin öğrencinin yarısı ve öğretim üyelerinin de yine yarısı kadın olacak. Zaten Olin College de mühendislik eğitiminde kadın-erkek eşitliğini sağlamasıyla ünlüymüş. NMITE de aynısını hedefliyor.
Yeni üniversitenin kuruluşunda İngiltere’nin teknoloji eğitimiyle tanınan iki üniversitesi Bristol ve Warwick destek olacak. 2016 sonbaharında 300 öğrencilik kontenjanı için seçmelere başlayacak yeni üniversitede dersler 2017’de. Yıllık ücreti 9 bin Sterlin (14 bin TL).