“Yatırım olmadan atılım olmaz”
Çalışanların gelişimi için kurumların kültürlerine uygun kaynaklar kullanılmalı ve gerekli yatırımlar yapılmalı.
En öncelikle dikkatimizi çeken ve sorun yaratan durum, öğrenciyi ve kurumu birbirlerinden bağımsız düşünerek hareket edilmesidir. Öğrencilerin beklentileri, beğenileri, üniversitelerden almak istedikleri ve üniversitelerin bu konuda onlara sağladıkları arasında bir kopukluk olduğu dikkat çekiyor. Günümüzde öğrenciler, sınıfın dışında düşünüyor. Öğrenimini derse gelip öğrendiklerini bir kağıda aktarmak için değil, kendisinin merkezde olduğu, kendi hızında kendi zamanında öğrenmeye izin veren, iletişimin ve etkileşimin üst düzeyde olduğu bir yapıyı öngörerek alıyor.
Teknolojinin elbette bu konudaki etkisi çok büyüktür. Ancak teknolojiyi öğretmenin ve öğrencinin orada olmadığı durumlarda, uzaktan kullanılan bir araç olarak sınırlamak bir kayıp olacaktır. Zira, dünyadaki en seçkin öğretim kurumları dahil olmak üzere, başarısını kanıtlamış tüm üniversiteler öğrencinin dilinden konuşabilen, daha iyi bir öğrenim verebilen ve elbette öğrencinin vizyonunu genişletmek amacıyla teknolojiyi ve buna bağlı araçları sıklıkla ve özenle örgün öğretime dahil eden kurumlardır.
Kurumlara özel eğitim şart
Profesyonel gelişim için gerekli olan tüm kaynaklar mevcuttur. Ancak bu bir kaynak tsunamisi olarak, seçmesi ve anlaması zor bir biçimde çalışanlara ulaştırılıyor. İşin uzmanından, filtrelenmiş ve kalifiye kaynağa ulaşmak ve bunu gelişim ihtiyaçlarına bağlı bir şekilde çalışanlarla paylaşmak onlara katılabilecek en büyük gelişim imkanını sunar. Eğer çalışanlar bu yönde bir gelişim gösterirse, bağlı oldukları kurum da gelişir ve daha başarılı olur. Profesyonel gelişime ilişkin olarak hatırlanması gereken en kritik söylem ‘yatırım olmadan atılım olmaz’dır. Bu yüzden teknolojinin kullanımı ile bu tip gelişimleri çalışanlarınızda görmeniz mümkün iken, itinayla seçilmiş; onlara doğrudan hitap eden kaynakların bulunması yardımıyla bunun pekiştirilmesi kısmı da elzemdir. Bir paket kaynak ya da raf eğitimleri gibi kaynaklardan uzaklaşılması, her kurumun kültürüne özgülenmiş kaynakların çalışanların gelişimi için kullanılması gerekir.
KOBİ’ler için daha sağlam temelli yatırımlar yapılmalı
KOBİ’lerin en çok ihtiyacı olan şey hızlı çözümlerdir. Ancak profesyonel gelişim için bu hız kazaya sebep olabilir. Daha sağlam temelli yatırımlarla, orta ve uzun vadeli çalışanları için bu gelişime yatırım yapmak daha mantıklıdır. Zira, her personelin bilmesi gereken bazı bilgiler bulunuyorken; bazı personelin orta ve uzun vadeli planlara ilişkin daha detaylı bilgi edinmeleri ve bu konuda gelişim göstermeleri gerekebilir. Seviyeli öğrenme ve yetkilendirmelerle mümkün olan bu yapı, doğru çözüm ile birleştiğinde faydalı hale gelen bir teknoloji kullanımı getirecektir. Yine de insan kaynağının doğru kullanılması adına, bu tip gelişimleri sağlayacak küçük bir ekibin de bu işin başında olması şirket içindeki sürekliliği sağlayacaktır. Bu kişilerin gelişim uzmanı olarak destek vermeleri hem senkron hem de asenkron kullanımlar için daha tutarlı bir yapının şirket içinde oturmasına imkan verecektir.