Daha iyi rekabet için BT eğitimi şart
Hangi departmanda olursa olsunlar çalışanların BT eğitimi alması büyük önem taşıyor.
Son yıllarda kurumlarda alınan eğitimler artmakla birlikte henüz istenen seviyeye ulaşmamıştır. Birçok kurum, teknoloji eğitimini yalnızca Word, Excel gibi Office programları üzerinden değerlendirmektedir. Bir kısmı da muhasebe departmanlarında kullanılan muhasebe paketlerinin eğitiminden ibarettir. Oysa ki yalnızca bunlar koskoca bir IT dünyasının yapabilirliklerinin bir kısmıdır.
Kurum içinde ve kurumun genelinde mutlak teknoloji kullanılmalıdır. Bu bir departmanın A’dan Z’ye ihtiyacını, gelişimini ve sürekliliğini sağlarken diğer taraftan şirketin toplam olarak bilgi ağının ve sürekliliğinin bir parçası olmaktadır. Örneğin bir satış pazarlama departmanının CRM yazılımları üzerinde verisini ve istatistiklerini tutması sonraki yıllar için hedef ve öngörüler yapabilmesini sağlamaktadır. Bu da ilintili olarak finans departmanının nasıl bir nakit akışı oluşturması gereğine cevap sunmaktadır. Bu nedenle özellikle yazılım teknolojilerinden faydalanmak önemlidir. Elbette burada farklı donanım ve yazılımlarla farklı teknoloji ihtiyaçlarına da örnekler sunabiliriz. Veri güvenliği için verinin değeri, verinin nasıl korunması gerektiğine dair eğitim alınması oldukça önemlidir. Bu sayede belki de milyon dolar değerindeki verilerin saklanması ve güvenli hale getirilmesi bu bilinç ve eğitimle sağlanabilir.
BT çalışanlarının çoğu departmanlarına göre farklı eğitimlerde olabilirler. Satışta çalışan birinin mühendis olması gereği yoktur. Fakat IT sektörünün temel bileşenlerini kullanacak kadar teknolojik konuda birikimli veya bilgili olması önemlidir. Son zamanlarda teknolojik eğitimlerde mobilitenin ön plana çıkması ile güvenlik önemli bir sorun haline gelmiştir. Kurumların verilerini, web ve alt yapı güvenliklerini geliştirecekleri eğitimleri almaları gereklidir.
KOBİ’ler çağı yakalayabilmeleri ve rekabetçi olabilmeleri için teknoloji kullanımına ağırlık vermelidirler. Üretim, planlama, kaynak gereksinimi, bütçe planlama gibi bir çok konu artık bilişim teknolojileri sayesinde hızlı ve doğru bir şekilde yapılabilmektedir. KOBİ’ler hangi alanda olurlarsa olsunlar öncelikli olarak donanım ve yazılım altyapılarını, fiziksel ve siber güvenlik alanlarını kurgulayarak ilgili bölümlerde bilgili istihdamlar yaratmalı ve teknolojik eğitimlerini bu yönde planlamalılar.