Nesnelerin interneti, gömülü sistemlere ihtiyacı artıracak
Çevremizde sıklıkla karşılaştığımız teknoloji cihazları içerisinde sessiz sakin görevini yapan gömülü sistemler, cep telefonlarının da temelini oluşturuyor. Cep telefonlarının gömülü ve 3. parti yazılımları da henüz gelişmekte olan araç içi bilgi eğlence sistemlerine hayat katabilir.
Aslında hemen hemen elimizin değdiği her şeyde ve gözümüzün gördüğü her yerde, içinde gömülü sistemlerin çalıştığı bir teknolojik ürün bulunmaktadır. Ama işlerini sessiz, sakin ve kendini hissettirmeden yaptıkları için onları kolay kolay fark edemeyiz. Her gün seyahat ettiğimiz otomobiller, bankacılık işlemleri yaptığımız ATM makineleri, cep telefonları, müzik çalarlar, modem cihazları, fotokopi makineleri, uydu alıcıları ve daha sayamadığımız birçok uygulamada sessizce görevlerini yaparlar.
Gömülü sistemlerin en popüler örneklerinden olan cep telefonları, yakın gelecekte otomobillerle direkt entegre olabilir. Her yerden hızlı veriye ulaşım imkânı veren cep telefonları, barındırdıkları navigasyon, müzik, oyun ve birçok uygulama sayesinde, bu konuda henüz o kadar ilerlememiş IVI (In-Vehicle Infotainment) araç içi bilgi/eğlence sistemlerinde destek olarak kullanılabilir. Bu bağlamda, araç içine yerleştirilen bir ekrana USB, bluetooth gibi uygun bağlantı teknolojileriyle cep telefonlarından görüntü aktarımı yapılabilmesi çok efektif ve kullanışlı bir çözüm gibi görünüyor. Hâlihazırda, bu konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini gözlemliyoruz.
Nesnelerin interneti hızla yaklaşıyor ve artık insan unsuru olmadan cihazların birbirleriyle konuşabilmesi gerçeği tasarlanıyor. Bu öngörü, basit ya da karmaşık olsun bu ağ içinde yer alacak cihazların içlerinde gömülü bir sistemi barındırmasını gerekli kılabilir. Sensörler, ağ boyunca veri iletimi ve bunları kontrol eden, karşılaştıran, yöneten milyarlarca cihaz gelecek on yılın konusu olabilir. Günlük hayatta, insan müdahalesi gerektiren ancak belirlenebilir rutinleri bulunduğu için makineler tarafından gerçekleştirilebilecek birçok işlem bulunmaktadır. Nesnelerin internetinin yaygınlaşmasıyla ve gömülü sistemlerin de katkısıyla milyarlarca cihazın birbirine bağlandığı bu devasa sistem günlük yaşamda farklı bir pencere açabilir.