Portatif rüzgâr türbini Trinity
Son yıllarda dünya genelinde yaşanan hızlı sanayileşme, nüfus artışı, kentleşme ve yaşam düzeyinin yükselmesi gibi etkenler, özellikle fosil kaynaklı enerji tüketimini arttırıp ve çevre kirliliğine yol açıyor. Bu yüzden doğa kaynaklarının korunmasına katkıda bulunan, tükenmeyen ve çevreye daha az veren enerji kaynaklarının önemi giderek artıyor.
ABD Minnesota merkezli şirket olan Janulus, seyyar bir rüzgâr türbini geliştirdi. Rüzgâr enerjisini kullanmak için rüzgâr türbinlerini koyacak arazi ihtiyacı ve maliyetinin yüksek olması sebebiyle kullanılması neredeyse imkânsız olan yenilenebilir enerji, Trinity ile değişiyor.
Bir Kickstarter projesi olarak hayata geçen portatif rüzgâr türbini Trinity’nin 650 gramdan 19 kilograma kadar farklı enerji ihtiyaçlarına göre 4 seçeneği bulunuyor. 50, 400, 1000, 2500 watt’lık modelleri bulunan cihazda elektrikli arabalarda bulunan lityum iyon pilleri kullanılıyor.
Kullanımı ve taşınması çok kolay olan Trinity’nin akıllı cihazlar için USB girişleri bulunuyor. Rüzgâr varken şarj olan cihaz, rüzgâr yokken depoladığı enerjiyi kullanabiliyor. Üreticiler 50 watt’lık rüzgâr türbinin tam dolu hali ile akıllı cihazları 5 6 kere şarj edebilecek kapasitede olduğunu belirtiyor.2500 watt’lık modeli ise ev ihtiyaçları ve elektrikli araba şarjı için kullanılabiliyor.
Mobil cihazlar için hazırlanmış uygulaması ile cihazı açıp kapatılabiliyor, ürettiği enerji istatistikleri elde edilebiliyor ve rüzgârın durumuna göre cihaz ayarlanabiliyor. Çevreciler ve gezginler için kullanışlı olan bu ürünün 50 watt’lık ilk 50 adeti 369 dolardan satılıyor. Kickstarter’da 50 bin dolar toplama hedefiyle yola çıkan ve ilk günden 42 bin dolar toplayarak ilgiyi üzerine çeken Trinity, yenilenebilir enerji kullanımını evlerimizde kullanılması popülerleştirecekmiş gibi gözüküyor.